Elias Ymer studsade tillbaka efter final i Lyon

Med en finalplats i challengern i Lyon i Frankrike säkrade Elias Ymer 60 nya rankingpoäng och lyfter ett 20-tal placeringar på rankingen och återtar platsen som etta i Sverige före Mikael Ymer.

Elias ser ut att bli rankad 120 och Mikael 125 på måndagens ranking. Den fighten kanske mest är intressant för de inbitna tennisfantasterna. Det kommer att pendla många gånger till.

I finalen mot fransmannen Corentin Moutet blev det 4-6, 4-6. Den vänsterhänte 20-åringen är rankad 102 och hade grepp om matchen från början till slut. Men både i första och andra set blev det spännande när Moutet hade 5-3 och egen serve. I andra set hade han till och med 40-15, men då räddade Ymer två matchbollar.

Att fortsätta grussäsongen ett tag till och spela challengers kan visa sig vara ett mycket klokt val. Ymer har sex challengertitlar och när han möter spelare som är sämre rankade än han själv växer självförtroendet.

De här spelarna mötte Ymer:

Steve Darcis [239] 6-1 6-3
Maxime Janvier [196] 2-6 6-2 6-1
Kvart: Kimmer Coppejans [166] 7-6 7-5
Semi: Sumit Nagal [272] 6-1 6-1
Final: Corentin Moutet [102] 4-6 4-6

Senast tolv månaderna har Ymer 4-11 mot spelare bättre rankade än Ymer själv. Motsatt förhållanden, sämre rankade än Ymer, är 28-15. Ymer har tex fortfarande inte någon segermatch i ATP-turnering i år (kval inte inräknat).

4 KOMMENTARER

 1. Grattis Elias till en bra vecka, ser lovande ut inför Båstad!! Grattis också till Danmark och Torpegaard som tog sin andra challenger-titel i Columbus och avancerar till topp-200 för första gången.

 2. Svensk herrtennis befinner sig mitt i en istid. Jag har noga följt flödet och statistik, inte bara här utan också på sociala medier och andra sajter, hur intresset är. Det finns inte. DN hade en liten notis på runt 50 ord, i övrigt existerar inte nyheten om Ymers finalplats. Visst, det är en challenger säger någon men resultatet blir detsamma om det är första omgången i en ATP-turnering. Apropå vilken betydelse en svensk på topp 100 på ATP-rankingen skulle få.

  • Sverige är bra på så många sporter att det krävs mycket mer än sånt här för att generera något större intresse. När Mattias Falck gick till VM-final så steg intresset även utanför de normala gränserna och SVT gick in och sände. Så det kommer att krävas extraordinära prestationer, något vi inte haft sedan Söderling.

  • Jag tror ett av ‘problemen’ är hur bred tennisen är globalt. Är man nr 50 i världen på 100 fjärilsim eller pingis är det ingen som bryr sig, men kan man vara med och slåss om topp 8 i världen eller medaljer på mästerskap så väcks intresset i många sporter.

   Att då förklara för dom som inte redan har ett tennisintresse att det vore stort om Sverige fick en stabil topp 50 spelare på dam eller herrsidan i tennis är inte lätt. Larsson och Peterson (och Arvidsson innan) får lite notiser, men det var egentligen bara när Larsson gick till final eller vann i Båstad som det blev riktigt stort mediaintresse för henne ett par dagar (utanför tenniskretsar).

   Så vi kan argumentera fram och tillbaka om att tennis är en världssport, tillsammans med golfen förmodligen de individuella idrotter man kännar mest på globalt sett, att det är stort att vara topp 50 eller ens topp 100, men jag tror tyvär inte att det kommer väcka något större medialt eller publikt intresse. Det behövs nog att någon går till andra veckan i GS turneringar och vinner ett par ATP/WTA för att det riktigt breda intresset utanför dom redan tennisfrälsta ska intresera sig.

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Fler artiklar

Vecka 43 | Två W15-tävlingar väntar i Stockholm

Ellen Allgurin gör comeback på den internationella scenen.

Vecka 42 | Fokus på Stockholm Open

Vad kan en formtoppad Mikael Ymer hitta på i Stockholm Open? Och hur är statusen på Elias Ymer efter skadeuppehållet?

Rebecca Petersons succéturné i Asien – vann sin andra WTA-titel

Besegrade Heather Watson i finalen i Tianjin.

Mikael Ymer tog sin fjärde challengertiteln

Efter en segersvit på tolv raka matcher stod han som segrare i challengerturneringen i Mouilleron le Captif i Frankrike.

Vecka 41 | Peterson i WTA Tianjin

"Pim-Pim" spelar förkval till kvalet till Stockholm Open.