Frances Tiafoe först in i Jay-Z:s stall

Frances Tiafoe (Foto: Robbie Mendelson - https://www.flickr.com/photos/robbiesaurus/ - CC BY-SA 2.0)
Frances Tiafoe (Foto: Robbie Mendelson – https://www.flickr.com/photos/robbiesaurus/ – CC BY-SA 2.0)

I januari spelade Frances Tiafoe futureturneringar och mötte Markus Eriksson två gånger om. Om några veckor spelar den 17-årige talangen på Roland Garros. Utvecklingen har varit exceptionell för amerikanen.

Nu är det inte så att Tiafoe kommer från ingenting. Tvärtom så har tennisvärlden kunnat följa honom som junior och sett hur stor potentialen är. 2013 vann han Orange Bowl som den yngste spelaren någonsin. 2014 var han toppseedad junior i Franska Öppna. Men övergången från junior till senior är inte alltid enkel.

Tiafoe spelade till sig ett wild card till Franska Öppna efter stora framgångar på hemmaplan. Han var i final i en future i Weston efter semifinalseger mot Markus Eriksson i januari. Då räckte hans ranking inte ens in på topp 1000.  Sen gick det av bara farten. Han vann sin första future i mars. I slutet av mars var han rankad 520.

I april kvalade han in till challengern i Sarasota och tog sig till kvartfinal. Veckan efter gick han till semifinal i Savannah. Nu senast nådde han sin första challengerfinal i Savannah. Den här veckan är han rankad som 293.

– Det har gett mig massor av självförtroende, berättar Frances Tiafoe för Sports Illustrated.

Tackade nej till wild card

Tiafoe har José Higueras som coach. Spanjoren var ju själv framgångsrik som spelare och som coach tog han Michael Chang väldigt långt, likaså Jim Courier. Han har även tränat stora namn som Pete Sampras och Roger Federer.

Det blir intressant att se hur det här samarbetet kommer att utvecklas och Tiafoe själv verkar ha minst båda fötterna på jorden och menar att det gäller att veta sin plats och var man befinner sig i sin utveckling.

– När du får ett wild card, så betyder det inte att du behöver tacka ja. Som exempel hade jag ett wild card till Sarasota ($100K), men jag hade inte spelat på grus under hela året och tyckte det var en bra idé att spela kvalet istället. Jag fick tre matcher i kvalet, kom in i huvudturneringen och det hjälpte mig resten av veckan, säger Tiafoe.

Förste tennisspelaren i Jay-Z:s stall

Jay-Z är stor som artist, men där stannar inte hans ambitioner. En mogul i någon form verkar han sträva efter att bli och han har nu minst ett finger med i allt som har med entertainment att göra. För någon vecka sedan lanserades Tidal, en streamingstjänst som ska konkurrera med Spotify.

2008 startade Jay-Z en agentservice, Roc Nation, och har idag artister om Rihanna, Shakira, J. Cole, Rita Ora, Calvin Harris, NO ID och Timbaland i sitt stall. 2013 utvidgades bolaget till att också omfatta sport, Roc Nation Sports. Där har fokus legat på baseball- och basketstjärnor, men nu är också tennisen med på ett hörn.

17-årige Frances Tiafoe signade för Roc Nation Sports i april som förste tennisspelare.

– Jag tycker det är en stor möjlighet för mig. Där finns redan massor av stora idrottsmän. Det ger mig bra exponering, säger Frances Tiafoe till SI.com.

Senaste

Leo Borg klättrar rejält på juniorrankingen

Måns Dahlberg, Leo Borg och Klara Milicevic är rankade på topp 100.

Peterson och Hennemann missar Fed Cup

Östlund och Lövqvist ersätter.

Vecka 5 | Här är de svenska inslagen i ITF-tävlingarna

Markus Eriksson föll i första omgången i challengern i Quimper

Krönika: Mikael Ymer är en vinnare och förebild

Ante Filip Tepic, tränare och skribent, om Ymers vecka i Melbourne.

Linus Carlsson Halldin och Olivia Malm vinnare i JSM

Tvillingarna Wallin vann U21-SM.