Gilles Simon analyserar ordet talang

Gilles Simon är en av de intressantaste spelarna på touren att lyssna på när det kommer till intervjuer. Nu ger han sig i kast med att försöka förklara ordet talang.

– Talang vet ingen vad det är, säger Gilles Simon i en chatt hos L`Equipe.

Gilles Simon är en frispråkig herre som gärna tar sig tid att diskutera alla möjliga saker inom tennisen. Den senaste i raden ämnen är ordet talang.

– När jag var 21 år fick jag höra att jag var en talang, när jag sedan förbättrade mitt spel var det epitetet bortblåst. När jag slog Tomas Berdych i Australian Open 2006 publierade franska tidningar ordet geni, men jag tänkte bara. Jag är rankad 130 i världen, inget mer.

Gilles Simon (Foto: Steven Pisano - https://www.flickr.com/photos/stevenpisano/ - CC BY-SA 2.0)
Gilles Simon (Foto: Steven Pisano – https://www.flickr.com/photos/stevenpisano/ – CC BY-SA 2.0)

På senare år har Gilles Simon ofta fått höra att han inte förtjänar sin ranking och att det är obegripligt hur han kan ligga så högt.

 – Om vi nu ska prata om ordet talang så är den att jag väger 70 kilo och jag lyckades ändå slå 50 vinnare mot Rafael Nadal i Rom förra året exempelvis. Jag hoppas att ni inte tar detta fel men det förvånar mig alltid när jag ser att det står jag har mindre talang än Jo (Tsonga). Jo slår alltid hårdare än mig men av oss fyra bäst placerade fransmän skulle jag säga att Gael Monfils har mest talang, även om talang är ett svårdefinierat begrepp.

I Frankrike säger Simon att ordet talang är en sammanfattning av tre beståndsdelar.

– Att ha bra handleder vilket jag inte har alls, att vara smidig och att vara offensiv.  Det är ofta förvirrande med ordet talang. Gulbis anses vara än talang medan Ferrer aldrig får höra det trots att han alltid varit bättre rankad. När Gasquet slår en vacker backhand bedöms han som en talang men om Nadal fyrar av en backhandvinnare så sägs det vara med fysiskt våld. Alla är överens om Federers talang men hur ofta pratar någon om Djokovic talang? Han får en serve i 230 kilometer mot sig och får över den perfekt. Han har en annan talang. Frågar du min tränare om vem av Federer och DJokovic som har mest talang tvekar han inte på svaret.

Simon säger att det ofta beror på journalister och TV-medier att ordet talang används fel.

– De är delvis ansvariga för en sneddriven bild. Många ser inte vad som är så speciellt med Kei Nishikori, men han har den bästa tvåhandsbackhanden jag någonsin sett. Han hittar otroliga vinklar även om de inte är spektakulära. Llodra hade ett fantastisk serve och volleyspel och det var hans talang, säger Simon som uppenbarligen är irriterad över ordet talangs existens i tennisvärlden.

 

 

 

 

Senaste

ChatGPT

Leo Borg klättrar rejält på juniorrankingen

Måns Dahlberg, Leo Borg och Klara Milicevic är rankade på topp 100.

Peterson och Hennemann missar Fed Cup

Östlund och Lövqvist ersätter.

Vecka 5 | Här är de svenska inslagen i ITF-tävlingarna

Markus Eriksson föll i första omgången i challengern i Quimper

Krönika: Mikael Ymer är en vinnare och förebild

Ante Filip Tepic, tränare och skribent, om Ymers vecka i Melbourne.