Inför årets första vecka: fullspäckat ATP-schema!

1
Novak Djokovic (Foto: Tatiana - https://www.flickr.com/photos/kulitat/15470664716/ - CC BY-SA 2.0)
Novak Djokovic (Foto: Tatiana – https://www.flickr.com/photos/kulitat/15470664716/ – CC BY-SA 2.0)

Tennissäsongen börjar på bästa sätt och ger oss tre ATP-turneringar där i stort sett alla toppspelare är inkluderade. Brisbane, Chennai och Doha på 250 nivå är det som gäller i årets första vecka.

2016-Doha

Alla mot Djokovic

Det är svårt att bortse från det fantastiska år som Djokovic hade 2015. Jag personligen tror att det är upp till honom i år igen, allt handlar om hur han själv känner sig, och att det kommer sluta i ett jagande år för resterande i toppen känns inte som någon direkt högoddsare.  En av hans största besvikelser förra året var turneringen i Doha som han återigen ställer upp i, där han åkte ut i kvartsfinalen mot Ivo Karlovic. I år slipper Djokovic sin nemesis och tittar man närmare på lottningen så är han fortfarande lika överlägsen, i alla fall fram till semifinalen. Djokovic startar sitt år mot Dustin Brown och nja, det ska nog krävas ett mirakel för att det ska gå vägen för Dustin, och lite till. Verdasco antagligen i andra omgången och med tanke på hur bedrövlig han var under 2015 så ska man nog inte förvänta sig något där heller. Mayer eller Becker i en eventuell kvartsfinal känns troligast.

På andra delen av halvan har vi Berdych som högst seedad, bör ha en bra chans att nå semifinalen där med. Det stora hotet ligger mot Feliciano Lopez, vilket bör kunna bli en sevärd kvart. Ett utropstecken för första omgången mellan Kyle Edmund och Martin Klizan. Edmund som slutade året riktigt bra där han så när besegrade Goffin i Davis Cup har visat form återigen och enkelt tagit sig vidare från kvalet. Bör absolut hållas ett öga på under hela 2016.

Nadal står som topseedad på den undre halvan och får även titulera sig som årets första mästare när han vann Mubadala World Tennis Championship. Spelade hyfsat Nadal och jag tror en hel del på honom. Får han upp formen och inleder starkt under de första månaderna så tror jag mycket kommer gratis för honom. Nadal har också som Djokovic en bekväm lottning. Även om Pablo Carreno Busta gjorde det riktigt bra på hardcourt förra året så bör det inte var några större problem i första omgången. Vi bör få en repris på Nadal och Ferrer i semifinalen. Jag har så mycket respekt för dessa spelare och jag tycker det är ett privilegium att få se dom, oavsett turnering, alltid gå in och göra hundra procent. Kan bli en riktigt jämn och sevärd match det.

Får vi då drömfinalen redan under första veckan? Det tror jag. Samtidigt så känns det fortfarande som att Nadal har en hel del upp till Djokovic nivå för att nämnas som vinnare den här veckan. Jag tror det blir rätt jämnt men i slutändan visar Djokovic att det är han som är etta, och det är han som alla tävlar emot.

2016-Brisbane

Federer får se upp

Det inleds även spel i Australien denna vecka. Brisbane är staden som står som värd och återigen får vi se Federer som högst seedad, där han ska försöka försvara sin titel från förra året. Jag tycker att Federers schema för 2016 är ett bevis på hur han tänker den här säsongen. Mycket fokus kommer hamna på OS och valet att stå över i stort sett hela grussäsongen tyder än mer på det. Det sägs enligt vissa källor att Federer kommer att spela ytterligare en grusturnering, vi får se hur det blir med det. Lottningen då? Inte alls lika enkelt som för Djokovic och Nadal. Kvartsfinalen lär antagligen bli mellan Dimitrov och Simon, inte direkt de spelare som passar Federer bäst. Förövrigt en fantastisk första omgång mellan Dimitrov och Simon. På något sätt känns det fel att två spelare av den kalibern ska mötas redan i den första omgången av en 250-turnering. Vinner Federer kvartsfinalen står troligtvis Cilic som motståndare. Återigen oerhört tuff match det med, räkna inte med någon lätt turnering för Federer, han kommer behöva prestera på topp för att nå finalen.

På den undre halvan har vi Nishikori och Raonic som högst seedade. Känner lite frågetecken kring formen på Nishikori. Kommer bli en oerhört intressant match mellan honom och Tomic i kvartsfinalen. Tomic som nyligen gick ut och sa i media att han siktar på en topp-10 placering. Kan vara bra tillfälle att visa att han menar allvar, framför allt på hemmaplan. Raonic visade upp riktigt bra spel i uppvisningsturneringen i Abu Dhabi. Får vi se en hel och frisk Raonic under säsongen bör vi definitivt se honom som en stabil topp 10-spelare under årets gång. I övrigt har Raonic en bra lottning. Ser inte riktigt att Goffin kommer att kunna hota honom tillräckligt och att vi får se Raonic i en final känns rätt troligt nu på förhand.

Om vi ska försöka hitta en vinnare? Magkänslan säger att Federer inte kommer gå hela vägen den här veckan. För honom handlar det mer om att hitta känslan och rytmen. Jag säger Raonic.

2016-Chennai

Boring Chennai

Självklart sparar jag det tråkigaste till sist. Det finns inte alls mycket som får mig att gå igång på startfältet i Chennai. Wawrinka såg, ja, lite halv ut i uppvisningsmatcherna och på något sätt hade det inte förvånat mig om han floppar här med. Paire i kvartsfinalen kan ändå bli veckans match. Förhoppningsvis får vi se dom båda där. Undre halvan bör stå mellan Anderson och Bautista-Agut.

Det man bör hålla lite extra koll på under veckan från Chennai är de unga spelarna. Vi har Borna Coric, Andrey Rublev och Karen Khachanov i startfältet och det ska bli intressant att se hur deras start på 2016 ser ut. Coric och Rublev har vi redan sett en del på den här nivån men Khachanov får ses som en rookie fortfarande och spelar han som han gjorde under sista halvåret på challengertouren så har vi verkligen något att se fram emot. Jag tror absolut att han kan skrälla mot Gilles Muller i första omgången. Svårt att inte säga att Wawrinka är favorit ändå, spelar han på den nivån han verkligen kan så ska han också vinna det här men jag är väldigt öppen för skrällar i den här turneringen.

Föregående artikelJohanna Larsson tar hjälp av stjärnagenten
Nästa artikelAuckland: Johanna Larsson tidigt utlagen av Ostapenko

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här