Inför Auckland och Sydney

David Ferrer (Foto: Marianne Bevis - https://www.flickr.com/photos/mariannebevis/ - CC BY-SA 2.0)
David Ferrer (Foto: Marianne Bevis – https://www.flickr.com/photos/mariannebevis/ – CC BY-SA 2.0)

Årets första vecka avklarad 2016 och det med tre värdiga vinnare i Djokovic, Raonic och Wawrinka. Nu återstår bara två veckor till årets första grand slam men innan vi tar oss dit ska vi njuta av två ATP-turneringar ”down-under” i form av Auckland och Sydney 250.

Några ord om förra veckan då? Ja, först och främst, Djokovic svajade en del i de tidiga omgångarna men till finalen, när det väl gällde, ja då jäklar drog han till med en riktig överkörning. Nadal var inte så dålig ändå men Djokovic visade verkligen varför han är världens bäste spelare. Raonic lyckades vinna Brisbane, precis som jag på förhand trodde. Han visade upp ett riktigt bra spel i finalen och hans forehand med den kraft och längd han spelade med mot Federers backhand, den kommer bli farlig i Australien Open. Raonic är definitivt en man inte vill ha i sin lottning. Man får ta till hänsyn att Federer varit sjuk, det såg inte alls hundra ut och man hade känslan av att ett racket var på gång att flyga ett tag. Har en vecka att återhämta sig nu med vilket kan behövas. Wawrinka behövde inte anstränga sig allt för mycket för att vinna Chennai, krävs en bra start av honom i år tror jag om han verkligen ska utmana de andra.

Nog snack om förra veckan, låt oss se vad vi bjuds på härnäst!

Auckland

2016-Auckland

Kommer ni ihåg förra årets final här? Nej inte jag heller typ men det var en final som utspelade sig mellan Vesely och Mannarino där den förstnämnde vann enkelt i två raka. Vi får hoppas på lite roligare final i år och den här gången har vi med David Ferrer som förstaseedad.

Det är en viktig vecka för många, det är upp till bevis hur formen ser ut inför Australien Open, det finns en del som kommer vilja prestera och få en del matcher i benen, både här och i Sydney. Ferrer är inget undantang. Inte den lättaste lottningen ändå, en hel del jobbiga spelare att ta sig förbi innan finalen. Steve Johnson är jobbig att möta och kommer stå på andra sidan redan i andra omgången, därefter kan sedan Paire ställa till med trubbel om han vill, och sedan fortsätter det med storservare där vi på den nedre halvan av övre delen har Anderson, Sock, Pospisil och Karlovic på samma semifinal del. Oerhört jämnt där, kommer såklart avgöras med små marginaler.

Nedre halvan har vi Tsonga som toppseedad. Han lär definitivt vilja ha en del matcher i benen för hans form känns oklar nu. Ingen direkt rolig lottning där han ställs troligtvist mot Kohlschreiber redan i andra omgången. Borde kunna ta sig till semifinal där det bör bli Bautista-Agut eller Isner på andra sidan. Oerhört öppet ändå i fältet skulle jag säga, det är jämn kvalitet överlag och alla lär få kämpa för att ta sig vidare. Ferrer är den som ändå har högst kapacitet och därför får favoritskapet, men jag vet inte. Det här kan sluta hur som. Gillar ni servare, ja då har ni hittat rätt i alla fall.

Sydney

2016-Sydney

Också en turnering med rätt udda finalpar under förra årets upplaga. Troicki kom tillbaka från sin avstängning och vann mot Kukushkin i finalen. Kukushkin som i år fick kvala för att ta sig in och lyckades på målsnöret ta sig in till huvudturneringen. Här är det också ett rätt jämnt fält där vi som toppseedade får se Tomic på den övre halvan och Thiem på den undre. Att Dimitrov är fjärdeseedad bevisar rätt bra hur hans 2015 var. Tomic har en rätt behaglig lottning fram till semifinalen och bör kunna ta sig förbi en formsvag Groth. Mayer visade en del av hans kapacitet mot Djokovic i Doha och bör inte underskattas men känslan är att Tomic är steget bättre. Hade en hel del tur i Brisbane Tomic, hade det väldigt tufft i matchen mot Stepanek.

Den nedre delen där innehåller en del formsvaga spelare i Seppi, Istomin och Robredo, stort frågetecken på alla tre och det hade inte förvånat mig om Millman kom rejält taggad och slår ut Robredo direkt. Troicki har en hel del att försvara här så han känns som en semifinalkandidat.

Den undre halvan är klart intressantare och innehåller mycket bättre spelare. Thiem spelade bra i Brisbane men kan inte vara överlycklig med lottningen. Ställs i andra omgången mot vinnaren i Coric – Muller och det är inga enkla spelare att ta sig vidare emot. Coric gjorde det väldigt bra i Chennai förra veckan och förhoppningsvis orkar han fortsätta. En andra omgång mellan dom två hade varit guld. En öppen match mellan de båda och den som vinner där bör ha bra chans till semifinalen.

Dimitrov har fått en bra lottning. Största hotet blir Dolgopolov men han är som alla vet väldigt oberäknelig nu för tiden och jag tror inte Dimitrov lär ha några större problem där. Jag tror även han vill visa upp att han är att räkna med i år och jag ser honom som en given finalkandidat och även den som jag tror vinner turneringen till slut. Det är dags att han visar vad han verkligen går för igen.

Senaste

ChatGPT

Leo Borg klättrar rejält på juniorrankingen

Måns Dahlberg, Leo Borg och Klara Milicevic är rankade på topp 100.

Peterson och Hennemann missar Fed Cup

Östlund och Lövqvist ersätter.

Vecka 5 | Här är de svenska inslagen i ITF-tävlingarna

Markus Eriksson föll i första omgången i challengern i Quimper

Krönika: Mikael Ymer är en vinnare och förebild

Ante Filip Tepic, tränare och skribent, om Ymers vecka i Melbourne.