Inför: Beijing och Tokyo

Något sent kanske, men här är inför Beijing och Tokyo. Som vanligt gör vi ett uppsnack kring veckans turneringar med vår ATP-kommentator Sebastian Cirin (@cirseb).

Novak Djokovic (Foto: Marianne Bevis - https://www.flickr.com/photos/mariannebevis/ - CC BY-SA 2.0)
Novak Djokovic (Foto: Marianne Bevis – https://www.flickr.com/photos/mariannebevis/ – CC BY-SA 2.0)

Världsettan Novak Djokovic har 24-0 i matcher i Beijing och har vunnit turneringen fem gånger. Berdych, Nadal, Ferrer, Raonic, Isner, Goffin och Tsonga är också seedade. När du ser lottningen, vilka tror du vi har i semifinal här och varför?

Jag ser inga större bekymmer för Djokovic att hålla kvar sin svit och han är absolut en given semifinalist. Hans lottning är faktiskt löjligt enkel för honom. Även om Ferrer fortfarande har en bit till sin topp så ser jag honom som Djokovic semifinal motståndare. Nu med Tsongas uttåg så har även Nadal på den undre halvan fått sig en bra lottning. Även om han fortfarande är ett frågetecken så är ändå hans kvalitéer på en högre nivå än de andra. Lite öppnare på den andra delen. Berdych har börjat hitta formen med titeln i Zhenzhen men samtidigt så kan det bli en tuff match mot Karlovic i andra omgången. Annars tror jag mycket på förhandsfavoriterna i Beijing.

David Ferrer vann Kuala Lumpur, har haft ett tre månaders skadeuppehåll pga armbågsskada men är ändå på väg mot slutspelet i London. Kommentar till det?

Jag tycker det är starkt av Ferrer att lyckas ta hem titeln och man måste beundra hans vilja och kämparinställning. Han viker sig aldrig och jag kan tänka mig att han är lika beundransvärd i rehabiliteringen som på banan. Samtidigt så visar ju även det hur pass bra topp åtta är. Ferrer har varit borta rätt mycket men ändå är det ett rätt så stort avstånd ner till resten av toppskiktet.

Kei Nishikori är titelförsvarare i Tokyo och andraseedad i år. Förstaseedad är Wawrinka. Simon, Gasquet, Anderson, Cilic, Lopez och Dimitrov är övriga seedade? Nishikori fick en tidigt match mot Coric.

Nishikori hade det väldigt tufft med sin serve idag men höjde sig efter första set och vann. Han ska aldrig räknas bort i Tokyo och även om han inte alltid är på topp så har han alltid visat att den här turneringen betyder oerhört mycket för honom. Kan bli en trevlig repris på US Open finalen mellan Nishikori och Cilic här i kvarten. Jag gillar startfältet mer i Tokyo än Beijing. Det är en oerhört jämn kvalité och många av matcherna redan i första omgången kommer vara ovisa och tuffa. Även om de seedade bör vara favoriter i sina matcher så hade det inte förvånat mig om det dyker upp några skrällar. Finns flera kandidater på semifinalplatserna i båda halvorna och det gäller verkligen att toppa formen den här veckan.

Dimitrovs säsong? En ny mina i Kuala Lumpur där han fick stryk av Benjamin Becker redan i andra omgången och här möter han Paire. Spelbolagen har gjort Dimitrov till rätt stor favorit trots allt?

Det har inte förvånat mig något att Dimitrov floppat som han gjort i år. Det känns inte alls som han har någon balans runt omkring sin tennis och det känns lite som han har gett upp för detta år. Han måste verkligen få ordning på sitt team runt om och försöka hitta tillbaka. Jag tycker ändå att oddsen ligger rätt korrekt. Paire är ingen man ska lita allt för mycket på. Även om han visat upp ett mycket bättre spel så är det alltid svårt att veta vart han står. Dimitrov kommer dock få det tufft tror jag och han har knappast en lottning som gynnar han. Vinner han mot Paire väntar sedan Baghdatis/Verdasco vilket jag har svårt att se han slå för tillfället och skulle han klara det blir det definitivt respass mot Gasquet antagligen.

Vad blir annars mest intressant att se i Tokyo?

Det mest intressanta med Tokyo är faktiskt de matcher vi har i öppningsrundorna. En hel del spelkvalité och vi har redan bjudits på Nishikori mot Coric och i dagarna spelar bland annat Kyrgios och så har vi Wawrinka mot Stepanek och Bautista-Agut mot Gasquet som kan bli intressanta. Andra omgången kommer definitivt bjuda på väldigt mycket tennisgodis.

Senaste

ChatGPT

Leo Borg klättrar rejält på juniorrankingen

Måns Dahlberg, Leo Borg och Klara Milicevic är rankade på topp 100.

Peterson och Hennemann missar Fed Cup

Östlund och Lövqvist ersätter.

Vecka 5 | Här är de svenska inslagen i ITF-tävlingarna

Markus Eriksson föll i första omgången i challengern i Quimper

Krönika: Mikael Ymer är en vinnare och förebild

Ante Filip Tepic, tränare och skribent, om Ymers vecka i Melbourne.