Inför: BNP Paribas Masters Paris 1000

Novak Djokovic (Foto: Marianne Bevis - https://www.flickr.com/photos/mariannebevis/ - CC BY-SA 2.0)
Novak Djokovic (Foto: Marianne Bevis – https://www.flickr.com/photos/mariannebevis/ – CC BY-SA 2.0)

Årets sista turnering är inledd i Paris och redan första kvällen är det en del av svenskintresse. Gael Monfils, med coach Mikael Tillström, samt Grigor Dimitrov (coach Johan Örtegren) spelar ikväll.

Men först går vi igenom startfältet och låter vår ATP-kommentator Sebastian Cirin (@cirseb) svara på frågorna inför veckan.

Novak Djokovic har vunnit turneringen två år i rad, säger själv att det här är bästa säsongen någonsin i hans karriär, så hur viktig är då säsongsavslutningen för honom och de två turneringar som återstår?

– Det går inte annat att säga än att Djokovic varit dominant hela året rakt igenom och om någon ska stoppa honom nästa år så gäller inte semester under månadsuppehållet. Jag tror absolut att han vill avsluta säsongen på bästa sätt och vinna båda turneringarna. Han trivs oerhört bra i Paris så jag ser ingen anledning på att han vill avsluta säsongen i förtid.

Hur tycker du att Djokovics lottning ser ut? Finns det några potentiella hot på övre halvan som kan stoppa Djokovic att nå final till att börja med?

– Det är kompetens rakt igenom hela startfältet och tänker man utan Djokovic så är det vidöppet rakt igenom men nu när han spelare så måste man ändå säga att motståndet passar honom ypperligt. Tsonga i kvartsfinalen lär absolut vara en riktigt kvalitativ match men jag har svårt att se han vinna i slutändan. Lär behöva ett oerhört stöd från fansen. Nadal eller Wawrinka lär stå som semifinalmotstånd men efter Basel har jag svårt att se någon riktigt hota, dock en uppåtgående form på Nadal. Nej, Djokovic vinner detta bara han vill.

På undre halvan finns Roger Federer. Är han det största hotet?

– Ja, Federer är nog största hotet men han underpresterade en hel del i Basel och jag vet inte om det var nerver på hemmaplan eller semestertankar men han måste självklart höja sig om han ska ha chans. Jag tror en hel del på Murray med som fått den enklaste lottningen på den undre halvan. Gasquet passar honom bra och Nishikori utan form. Det lär inte vara några större bekymmer för en semifinalplats.

Vilka spelare har form och potential att gå en bit i turneringen den här veckan?

– Det här är årets sista turnering och kanske den bästa med. Det är bara njuta av alla matcher man kan för det är kvalité rakt igenom! Fansen är fantastiska i Bercy och de lär definitivt höja sina landsmän så man ska absolut ha koll på dom. Det finns alltid chans för skräll. Man bör heller inte räkna ut Ferrer som gjorde rätt i att vila förra veckan. Känner han sig pigg så är han en mardrömsmotståndare för alla i startfältet. Det kommer bli en oerhört rolig vecka oavsett utgång.

Senaste

ChatGPT

Leo Borg klättrar rejält på juniorrankingen

Måns Dahlberg, Leo Borg och Klara Milicevic är rankade på topp 100.

Peterson och Hennemann missar Fed Cup

Östlund och Lövqvist ersätter.

Vecka 5 | Här är de svenska inslagen i ITF-tävlingarna

Markus Eriksson föll i första omgången i challengern i Quimper

Krönika: Mikael Ymer är en vinnare och förebild

Ante Filip Tepic, tränare och skribent, om Ymers vecka i Melbourne.