Inför vecka 6: Buenos Aires, Memphis och Rotterdam

Rafael Nadal (Foto: Marianne Bevis - https://www.flickr.com/photos/mariannebevis/ - CC BY-SA 2.0)
Rafael Nadal (Foto: Marianne Bevis – https://www.flickr.com/photos/mariannebevis/ – CC BY-SA 2.0)

Ja jag vet, det har varit tyst här en vecka. Ber om ursäkt för detta men undertecknad försvann in i solsken istället för minusgrader och snö. När man blickar tillbaka så känns det inte som att man missade allt för mycket ändå. Vi grämer oss inte, utan blickar framåt mot en riktigt intressant vecka med tre turneringar.

Rotterdam

2016-ATP-Rotterdam

Närmast oss hittar vi en 500-turnering i Rotterdam, en svag sådan faktiskt, om vi jämför med föregående år. På det har vi också två avbräck i Kyrgios och Federer, något som absolut hade behövts denna vecka för att höja intresset kring turneringen.

Jag vet inte varför det är så svagt i år, förra året hade vi Wawrinka, Berdych, Murray och Raonic. I år får vi nöja oss med Gasquet som ensam topp 10 spelare och årets toppseedade. Gasquet, som idag vann Montpellier, har en rätt bra lottning. Största hotet bör bli Troicki i semifinalen, som idag också spelade final i Sofia. Bra start för de båda men samtidigt så kändes inte Gasquet helt hundra denna vecka och ett tidigt utslag hade inte förvånat mig heller.

På andra halvan hittar vi Marin Cilic som toppseedad, har lite lurigt med Gilles Muller eventuellt i andra omgången och Paire i en eventuell kvart. Annars är han den bäste spelaren av dom och bör gå vidare men man vet aldrig. Potentiell semifinal med Gilles Simon eller Gael Monfils, kan bli sevärt. Annars ser jag potentiella outsidern som Bautista-Agut. Egentligen, han bör inte längre ses som en sådan men på automatik gör man det. Har visat hur giftig han är inomhus och ska absolut ses som en kandidat denna vecka också. Förövrigt är veckans match Monfils-Gulbis, eller ska man säga veckans show (på gott och ont).

Memphis

2016-ATP-Memphis

På andra sidan Atlanten hittar vi en 250-turnering i Memphis. Nishikori återfinns här igen, som toppseedad och som trefaldig mästare. Ett riktigt tråkigt startfält som enkelt kan konstateras med att Damir Dzumhur är sista seedade spelaren….i en inomhusturnering. Det känns som att det är alla mot Nishikori och allt är i hans händer. Ungefär som i en tävling att slå sig själv. Jag tror ingen blir förvånad över att se honom med en buckla i handen nästa söndag.

Det mest intressanta annars blir att följa de unga amerikanska spelarna. Förhoppningsvis kan Fritz visa varför han är en enorm talang och det blir en spännande match mellan honom och andraseedade Steve Johnson i andra omgången. I nuläget känns en final mellan Nishikori och Johnson som en lågoddsare.

Buenos Aires

2016-ATP-Buenos-Aires

Som alltid sparar man det bästa till sist och det är självklart 250-turneringen i Buenos Aires. Ett fantastiskt startfält i år och det känns som att man kan skriva spaltmeter om hur intressant det här kan bli. Tre topp tio spelare och sista seedade som nummer 36 i världen.

Nadal är toppseedad och frågan man ställer sig här är om han kommer studsa tillbaka efter nederlaget i Australian Open? Troligtvis, det känns alltid som att han motiverad och på favoritunderlaget har han alla förutsättningar för att motbevisa kritikerna. Juan Monaco är tillbaka från skadan och vad passar bättre än att starta året med en turnering på hemmaplan. Ska bli intressant att se hur han håller sig, tyvärr så blir det Nadal i andra omgången men det kan samtidigt bli en bra värdemätare direkt för honom. Att spela utan press, på hemmaplan…man vet aldrig. Nadal bör annars inte ha några större problem att ta sig till semifinal. Där kan det bli en riktig intressant match igen.

Som fjärdeseedad hittar vi John Isner, ja du läste rätt. Isner överger en amerikansk inomhusturnering för en grusturnering i Sydamerika. Kan låta lustigt men samtidigt så är inte Isner så dålig på grus som man kan tro och om ni minns förra året så hade han och Nadal två riktigt tuffa matcher på grus i Monte Carlo och Rom. Det kommer bli riktigt intressant och det ska bli kul att se hur Isner står sig i år också på grus. Mycket mycket spännande match på övre halvan mellan Carreno-Busta och Thiem direkt i första omgången, två spelare som fortsätter växa hela tiden, kommer bli en riktigt trevlig fajt.

På undre halvan har vi Ferrer som toppseedad, relativt enkel lottning. Lite klurigt med Cuevas i en kvart eventuellt men Ferrer är nivån bättre och ska inte förlora den. Semifinalmotståndaren känns rätt ovisst, magkänslan säger en skräll. Jag har fortfarande tvivel på Tsonga, det känns som att han behöver en bra start i år om han ska vara med i toppen men jag vet inte. Leonardo Mayer har visat hur bra han kan vara mot bättre rankade spelare och på hemmaplan med publiken, jag tror att han skulle kunna skrälla mot Tsonga i andra omgången. Vi har också Fognini som kämpar om en semifinalplats. Vart står han egentligen? Jag vet inte, självklart hoppas jag på den Fognini som vann 2014 här, fast det känns som samma fall med Tsonga, han måste steppa upp. Delbonis i första omgången, inte den roligaste.

Jag måste nog vara tråkig men samtidigt så är det nog mest sevärt. Jag säger en final mellan Nadal och Ferrer, hur den slutar? Vem vet. Det jag vet är att om du ska se tennis i veckan, så finns det inga som helst tvivel att du ska välja Buenos Aires. Du kommer inte bli besviken.

Senaste

ChatGPT

Leo Borg klättrar rejält på juniorrankingen

Måns Dahlberg, Leo Borg och Klara Milicevic är rankade på topp 100.

Peterson och Hennemann missar Fed Cup

Östlund och Lövqvist ersätter.

Vecka 5 | Här är de svenska inslagen i ITF-tävlingarna

Markus Eriksson föll i första omgången i challengern i Quimper

Krönika: Mikael Ymer är en vinnare och förebild

Ante Filip Tepic, tränare och skribent, om Ymers vecka i Melbourne.