Inför vecka 7: Delray Beach, Marseille och Rio de Janeiro

Juan Martin Del Potro (Foto: Marianne Bevis - https://www.flickr.com/photos/mariannebevis/ - CC BY-SA 2.0)
Juan Martin Del Potro (Foto: Marianne Bevis – https://www.flickr.com/photos/mariannebevis/ – CC BY-SA 2.0)

En mycket trevlig vecka är över, där tre ungdomar visade upp sina bästa kvaliteter. En given vinnare och två skrällar summerar förra veckan rätt bra. Ny vecka och samma upplägg som förra veckan med tre turneringar men nu flyttar vi över 500-turneringen till Sydamerika.

Delray Beach

2016-ATP-Delray-Beach

Återigen en 250-turnering i USA men vi förflyttar oss mot trevligare stater och ut på hardcourt. Även om det är samma storlek på turneringen så är det ett bra mycket bättre fält denna vecka än förra. Toppseedad är Kevin Anderson och bakom honom återfinns bland annat Grigor Dimitrov och Bernard Tomic. MEN! MEN! Det är faktiskt skitsamma denna vecka, för om ni kollar riktigt noga, så ser ni någon som har tilldelats ett wildcard. Ja, du ser rätt! Juan Martin Del Potro är tillbaka och det känns faktiskt riktigt kul, som man har saknat hans forehand. Väldigt svårt att förutse formen, han har släppt några klipp där han tränar men man ska inte dra för stora växlar med det. Egentligen så bryr jag mig inte så mycket om utgången för honom, jag hoppas bara han klarar sig igenom en hel match utan några bekymmer. Möter Denis Kudla i första omgången och det kan bli en rätt så trevlig tillställning.

Tillbaka till lottningen, Anderson har en rätt klurig lottning får man säga. Möter Krajicek i första omgången vilket han såklart bör slå men sedan är det Sam Querrey i andra och även om han varit skadad och inte i form, det kan bli rätt tufft. Gäller definitivt för Anderson att prestera direkt. I semifinal kan det mycket väl bli Taylor Fritz, vilken vecka han hade i Memphis! Det är bara hoppas att han kan fortsätta hålla sig fokuserad, även om alla redan börjat höja honom till skyarna. Har alla vapen för att lyckas och kan mycket väl gå till final denna vecka också. Jag utgår från att Del Potro inte går vidare från första omgången (blir bäst att inte ha förväntningar) och då får man säga att Karlovic har fått en rätt bra lottning. Många spelare som är helt ur form och största hotet där blir Jeremy Chardy. Ingen direkt jättemotståndare heller.

Undre halvan är mycket intressantare där vi slipper alla storservare i stort sett. Det känns upplagt för en semifinal mellan Dimitrov och Tomic, där det enda hotet ligger på Tomic i en potentiell kvartsfinal mot Steve Johnson. Jag hoppas på att Grigor Dimitrov vinner detta. Det skulle gynna hans självförtroende mycket och han behöver medvind för att kunna klättra upp i rankingen. Dimitrov har inlett året bra och förhoppningsvis kan det fortsätta så.

Marseille

2016-ATP-Marseille

Vi fortsätter i den europeiska inomhusswingen där vi lämnar en väldigt…ja, lustig vecka bakom oss med Klizan som vinnare i Rotterdam och fokuserar på Marseille den här gången. Faktiskt ett bättre fält här än det var i Rotterdam, i alla fall sett till spetsen, där vi finner Wawrinka och Berdych som toppseedade med Gasquet och Cilic som tredje och fjärdeseedade. Man bör absolut inte ha några förväntningar på Wawrinka denna vecka. Oftast funderar jag på om han ens vill spela dessa turneringar men varje gång så slutar det ändå med att han lirar. Gick ju inte så bra förra året där han i kvartsfinal blev utslagen mot Stahkovsky, vilket säger en del med. Kan faktiskt detta år återigen möta honom i en andra omgång men troligtvist blir det Feliciano Lopez där. Också en rätt tuff match om han inte är motiverad, vi får se. Annars hade det ju som alltid varit väldigt kul att se han och bäste kompisen Benoit Paire i en eventuell kvartsfinal. Vi kan ju alltid hoppas.

Cilic är också han rätt formlös och visade inte upp allt för bra spel i Rotterdam, hade det rätt tufft ett par gånger och det är inte så kul att möta Joao Sousa i en öppningsmatch. Vi bör ändå se honom krångla sig vidare till kvartsfinal och där i en förhoppningsvis sevärd match mot Monfils. Hade ju världens chans att vinna Rotterdam, Monfils, och hur mycket hoppades man inte på det? Just nu känns det ändå som att vi får se Cilic och Wawrinka i en semi, men jag håller det öppet för andra alternativ.

Vi lär förhoppningsvis bjudas på en riktig kanonmatch i andra omgången här. Kyrgios mot Simon. Fransmannen har en vinst här att försvara och lär vara rätt motiverad. Kyrgios är….speciell och alltid sevärd på gott och ont så det kan bli en väldigt intressant match med bra spel och tempo. Med tanke på ungdomarnas framfart i senaste veckan får man väl också hoppas att Kyrgios kan leva upp till det. På samma del kan vi också få bjudas på Gasquet mot Gulbis i en eventuell andra omgång, inget fel där heller, även om Gulbis inte riktigt är Gulbis längre.

Berdych ställs mot Alexander Zverev som gjorde det mycket bra förra veckan. Jag har svårt att se han riktig kunna utmana mot Berdych men lär bli sevärd den också. Berdych har en annars en riktig raksträcka fram till semifinalen och jag håller honom som favorit till att vinna denna vecka.

Rio de Janerio

2016-ATP-Rio-Open

Från Buenos Aires till Rio De Janeiro och även om turneringen uppgraderas här så får vi ett rätt så likt startfält som senast. Rafael Nadal och David Ferrer återfinns som toppseedade här. Jag gillar denna turnering och framför allt dess center court, en riktigt trevlig inramning. Egentligen skulle detta kunna handla om bara Nadal men jag ska försöka att låta bli. För visst har han tappat? Thiem gjorde absolut en fenomal match men var fanns spetsen hos Nadal? Det känns som att ingen är rädd för att möta honom längre, till och med på grus där han en gång var oövervinnlig. Även om hans spel inte riktigt är det vassaste så ska han självklart ses som favorit i veckan. Lite småklurig lottning ändå där det börjar med två spanjorer. Carreno Busta tycker jag har växt mycket under 2015 och kan nog i alla fall ge lite kamp mot Nadal. I andra omgången ställs han mot Almagro som faktiskt börjat hitta formen nu, var oerhört nära att vinna förra veckan efter att varit riktigt illa ute tidigare i turneringen. Han ger sig ju aldrig så får han en bra start kan det mycket väl bli rätt intressant. Annars hoppas jag på Bellucci också, hemma brukar han vilja prestera och förhoppningsvis denna vecka med.

Tsonga och Cuevas lär slåss om den andra semifinalplatsen. Cuevas får faktiskt mitt favoritskap, jag tycker som jag beskrev förra veckan, att Tsonga har en hel del att bevisa fortfarande och framför allt på grus. På nedre halvan har Ferrer fått en bra lottning, bör inte ha några större problem att ta sig vidare till semifinal, även om han svajade en del i Buenos Aires, så är fortfarande startfältets näst bäste lirare. Det blir intressant och se om Dominic Thiem har orken denna vecka också. Borde kunna bli en bra semi mellan honom och Ferrer. Annars är den andra semifinalplatsen rätt öppen. Isner hade inte sin bästa dag förra veckan mot Lajovic och Fognini, ja, han är ju som han är. Nej, denna vecka tror jag mer på den finalen vi ville ha förra veckan mellan Nadal och Ferrer.

Senaste

ChatGPT

Leo Borg klättrar rejält på juniorrankingen

Måns Dahlberg, Leo Borg och Klara Milicevic är rankade på topp 100.

Peterson och Hennemann missar Fed Cup

Östlund och Lövqvist ersätter.

Vecka 5 | Här är de svenska inslagen i ITF-tävlingarna

Markus Eriksson föll i första omgången i challengern i Quimper

Krönika: Mikael Ymer är en vinnare och förebild

Ante Filip Tepic, tränare och skribent, om Ymers vecka i Melbourne.