ITF Pro Circuit vill höja prispengarna

(Foto: Henrik Gustavsson/SweTennis)
(Foto: Henrik Gustavsson/SweTennis)

Fler spelare än idag ska kunna leva på sin tennis. Det är kontentan av det förslag som ITF-organisationen lagt fram och som ska leda till höjningar av prispengarna på Futurenivå och i damernas ITF-turneringar.

Prispengarna i de minsta turneringarna kan öka med så mycket som 66%, skriver Bloomberg.

– Jag vill se att fler spelare ska kunna täcka sina kostnader. Idag tar det längre tid för en junior att nå topp 100. Spelarna idag är bättre tränade och kan hålla på längre, säger Kris Dent som kan titulera sig som ”executive director” hos ITF.

Prispengarna kommer få till del

Dent anställdes 2012 med uppgift att bland annat göra en rejäl översyn av villkoren för spelarna som håller till på den lägre nivån.

En undersökning baserad på 8000 svar (spelare, tränare, förbund och turneringsorganisatörer) gav ett rätt deprimerande svar. En spelare på ATP-nivå behöver vara rankad 336 för att gå jämnt upp. En spelare på WTA-nivå behöver nå minst plats 253 för att gå plus.

Dessutom är det de i toppen av pyramiden som lägger beslag på större delen av prispengarna. 2013 tog 1% av de aktiva spelarna, på topp 50, hand om 60% av de totala prispengarna inom tennisen. Bland damerna gick 51% av prispengarna till topp 26, eller 1% av de rankade spelarna.

Så mycket kan prispengarna öka med

Det är bara två toppspelare som aldrig spelat på ITF Pro Circuit – Serena och Venus Williams. Men idag går de flesta hela vägen, från junior till senior, genom ITF-tävlingar.

– Nästa generation av superstjärnor kommer att skapas här. Så hur botten av pyramiden ser ut är avgörande, säger Kris Dent till Bloomberg.

Futuretävlingar idag har en prissumma på 10 000 eller 15 000 dollar. Förslaget är att öka detta till 15 000 och 25 000 dollar.

Damernas ITF-tävlingar har idag en lägsta nivå på 10 000 dollar. Den summan ska upp till 15 000. Varje steg ska ökas på och de största, 100 000-dollars, ska bli 125 000-dollars. Dessutom ska spelarna under en tävling få en summa som täcker en del av omkostnaderna för boende och så vidare.

Nu kommer detta inte att kunna ske med en knapptryckning. Många arrangörer kämpar redan idag med en dålig ekonomi. Många kommer helt enkelt att slås ut och arrangörer utanför Europa spås få det svårt.

Förslaget är att skapa en ny nivå för utvecklingsländer där bara en minimumnivå på prispengar behövs eller där enbart uppehälle och omkostnader för spelaren ingår.

2013 hade ITF sammanlagt 14 000 spelare som deltog i en eller flera tävlingar. Tilläggas kan att 6 000 tjänade ingenting alls och det är en omöjlighet att alla skulle kunna göra det. Så mycket pengar finns inte.

Förlaget kommer att diskuteras i mars och blir det verklighet kommer det att börja gälla 2016.

 

Senaste

ChatGPT

Leo Borg klättrar rejält på juniorrankingen

Måns Dahlberg, Leo Borg och Klara Milicevic är rankade på topp 100.

Peterson och Hennemann missar Fed Cup

Östlund och Lövqvist ersätter.

Vecka 5 | Här är de svenska inslagen i ITF-tävlingarna

Markus Eriksson föll i första omgången i challengern i Quimper

Krönika: Mikael Ymer är en vinnare och förebild

Ante Filip Tepic, tränare och skribent, om Ymers vecka i Melbourne.