”Jag tillbringade dagarna i pyjamas” – Darcis om den jobbiga tiden

Förra året slog han Rafael Nadal i Wimbledon. Några månader senare var smärtan i axeln för stor och operation var ett måste. Nu ett år senare har han nått final i två raka challengers.

 – Det är ett mirakel, säger Steve Darcis.

 

Ingen tennisintresserad glömmer nog Steve Darcis namn. Den lille belgaren fick sina timmar av berömdhet när han överraskande slog ut Rafael Nadal ur Wimbledon förra året. Det blev också början på en tung period. I omgången efter tvingades han lämna walk over mot Lukasz Kubot. Han tvingades vila en månad innan han spelade en futureturnering på belgisk mark. Den vann han förvisso, men sedan var det slut på det roliga. Motgångarna i challengerturneringarna duggade tätt och Darcis axel mådde inte bra. Det fanns ingen återvändo. En operation var nödvändig och tiden därefter blev jobbig.

– Den svåraste tiden var efter operationen. Smärtan var olidlig, jag kunde inte sova och hade ingen aptit. Jag tillbringade dagarna i pyjamas för jag klarade inte ens av att byta den, säger Steve Darcis.

I juni var Darcis tillbaka på banan och efter det har det varit en salig mix av futureturneringar, challengerturneringar, Grand Slam-kval och även Davis Cup-match.

– Det är ett mirakel. Läkarna och sjukgymnasterna trodde inte att jag skulle kunna komma tillbaka så snart.

Den senaste tiden har Darcis hunnit med att kvala in till US Open, spela Davis Cup mot Ukraina och nå två finaler i challengerturneringar varav det blev vinst i den ena. Darcis har bevisat att han är på väg mot den scen han hör hemma på, ATP-touren.

– Jag är på rätt väg.  Jag är beredd, jag vet vad jag behöver göra och att det krävs en mängd arbete för att stärka axeln, säger Darcis enligt italienska sajten Ubitennis.

– Men det förflutna har också lärt mig att inte ta något för givet. Jag förväntar mig inte något från resten av säsongen. Syftet var att vara konkurrenskraftigt igen år 2015 men det har skett i förtid.

När Olivier Rochus precis lagt av och då också Xavier Malisse lämnat spelarlivet så behövs Steve Darcis i belgisk tennis där bredvid David Goffin som också visat förträfflig form denna höst.

 

 

Senaste

ChatGPT

Leo Borg klättrar rejält på juniorrankingen

Måns Dahlberg, Leo Borg och Klara Milicevic är rankade på topp 100.

Peterson och Hennemann missar Fed Cup

Östlund och Lövqvist ersätter.

Vecka 5 | Här är de svenska inslagen i ITF-tävlingarna

Markus Eriksson föll i första omgången i challengern i Quimper

Krönika: Mikael Ymer är en vinnare och förebild

Ante Filip Tepic, tränare och skribent, om Ymers vecka i Melbourne.