Inför Ymer-Mertl – ”Han har en lite sämre forehand”

Jan Mertl (Foto: Steven Pisano - https://www.flickr.com/photos/stevenpisano/ - CC BY-SA 2.0)
Jan Mertl (Foto: Steven Pisano – https://www.flickr.com/photos/stevenpisano/ – CC BY-SA 2.0)

Fem futuretitlar på fyra olika underlag under fjolåret. Nu är han Elias Ymers näste motståndare i Australian Open-kvalet. Swetennis tar en koll på tjecken Jan Mertl med hjälp av två spelare som mött honom på challengertouren.

 – Jan Mertl är en väldigt bra spelare, säger kanadensaren Erik Chvojka till SweTennis.

Jan Mertl fyllde 33 år i början av året och hade en fin oktobermånad med tre futuretitlar och två semifinaler under bara fem veckor vilket tagit honom till plats 213 på världsrankingen. Två av titlarna kom på filt och en kom på gräs och det är förstås ingen tillfällighet då man betänker Jacob Adaktussons ord om Mertls spelstil.

– Jag slog honom i challengern 2007 i Wolfsburg om jag inte missminner mig. Han servade ganska bra. Tycker mig minnas att han spelade ganska flackt, säger Adaktusson till SweTennis.

Adaktusson vann på tysk mark i raka set. En som inte har plusstatistik på Mertl är kanadensaren Eric Chvojka som numer bor i Sverige. Två gånger under 2012 mötte han tjecken och båda gångerna blev det förlust med 0-2 i set.

– Jan har en väldigt bra serve och backhand, säger Chvojka och fortsätter:

– Han har en lite sämre forehand men den är fortfarande solid. Sammantaget är han en solid spelare med mycket erfarenhet.

Eric Chvojka har svensk flickvän och bor numera i Västerås där han studerar Business management på Mälardalens Högskola. Toursatsningen är nedlagd men han spelar ännu för nöjets skull och fanns med i Trollbäckens lag i Elitserien. Han ser nu framemot att se hur Elias hanterar Mertl.

– Det kommer bli en bra måttstock att se hur Elias klarar denna uppgift.

Helt klart är att Mertl kan spela bra på annat än snabba underlag och av fjolårets fem futuretitlar kom en på grus och en på hard court. 2014 växlade han spel på future och challengertoruen och på den sistnämnda noterade han tre kvartsfinaler som bästa resultat. Oftast tog det dock stopp i den andra omgången gällande challengertouren.

Senaste

ChatGPT

Leo Borg klättrar rejält på juniorrankingen

Måns Dahlberg, Leo Borg och Klara Milicevic är rankade på topp 100.

Peterson och Hennemann missar Fed Cup

Östlund och Lövqvist ersätter.

Vecka 5 | Här är de svenska inslagen i ITF-tävlingarna

Markus Eriksson föll i första omgången i challengern i Quimper

Krönika: Mikael Ymer är en vinnare och förebild

Ante Filip Tepic, tränare och skribent, om Ymers vecka i Melbourne.