Lillebror Benneteau om livets hårda skola på futuretouren

Nu gör han sin praktik på sportredaktionen på den ansedda franska tidningen L`Equipe. Men de senaste åren har lillebror Benneteau harvat på futuretouren. Ett icke alltid så avundsvärt tennisliv om man får tro fransosen.

– Till slut var det deprimerande men jag ångrar inget, säger Antoine Benneteau.

Efter att ha pluggat i USA bestämde sig Antoine Benneteau för att satsa fullt ut på tennisen och under åren 2011 till 2014 fick han känna på det tuffa livet på futuretouren.

 – Naturligtvis är du en professionell spelare när du spelar på futuretouren eftersom du lägger ner samma antal timmar på träning som de bästa spelarna och eftersom du gör lika mycket personliga uppoffringar som de högst rankade, säger han i en artikel i L Èquipe.

10 000 dollar-turnering är ett begrepp som det ofta slängs med på futuretouren. Antoine menar att det är lätt att missuppfatta detta.

 – När du säger att du lämnar för att spela en 10 000 dollarturnering så betyder det inte att vinnaren får 10 000 dollar. Det är den totala prissumman. Vinnaren får ungefär 1 000 dollar. När du väljer att åka på en flera veckors lång resa i andra änden av världen så ger inte en vinst mycket, säger han och ger exempel:

 – I maj 2012 åkte jag till Mexico för tre turneringar där jag tog en titel och två finalplatser. Även om levnadskostnaderna inte är särskilt höga där så kostar det med flygändringar exempelvis. Kort sagt, även om du är mycket försiktig med varje utgift, så kan du knappast få det att gå ihop. Trots det fina spelet i Mexico gick jag bara plus 200-300 dollar.

Även sponsorsmässigt är det tufft för en futurespelare.

 – På denna nivån får du inte ofta något från utrustningssponsorer. Jag hade turen att få mina skor, mina kläder, mina racketar och och mina strängar, vilket inte var så illa. Franska spelare på den här nivån kan lita på vissa märken. Men hur många utländska spelare får gratis t-shirtar?

Leta ekonomiska lösningar

Benneteau återkommer flera gånger till att det alltid gäller att leta ekonomiska lösningar.

 – Innan en lång resa fick du alltid titta om det finns andra fransmän som anmält sig till dessa ”exotiska” turneringar. Så att du kunde dela rum, koordinera flygningar, spela dubbel tillsammans och ha någon att träna och äta med. Veckan blir lättare då.

Lillebror Benneteau tog sig aldrig ifrån futuretouren. För knappt ett år sedan gjorde Antoine sitt sista framträdande på touren och summerar sin satsning:

 – Du tittar på hur mycket pengar du har spenderat, hur mycket tid du har lagt och då blir det lite deprimerande. Men jag ångrar inget; Jag reste runt i världen, jag lärde verkligen känna mig själv och jag har lärt mig 10 000 gånger mer. Det är en skola för livet.

Senaste

ChatGPT

Leo Borg klättrar rejält på juniorrankingen

Måns Dahlberg, Leo Borg och Klara Milicevic är rankade på topp 100.

Peterson och Hennemann missar Fed Cup

Östlund och Lövqvist ersätter.

Vecka 5 | Här är de svenska inslagen i ITF-tävlingarna

Markus Eriksson föll i första omgången i challengern i Quimper

Krönika: Mikael Ymer är en vinnare och förebild

Ante Filip Tepic, tränare och skribent, om Ymers vecka i Melbourne.