Luxemburgaren Gilles Muller fick öppna dörrarna själv

0

Uppvuxen i ett land med bara en halv miljon invånare. Gilles Muller trotsade alla odds, tog sig in på ATP-touren och är nu 38:a i världen. Vi tar er med på Gilles Mullers väg till världstoppen.

 – Människor sa alltid att jag var den störste talangen men också den lataste, säger Gilles Muller i en intervju med SweTennis.

Befolkningsmässigt kan Luxemburg liknas vid Göteborg. Framgångsrika tennisspelare växer inte på träd i det lilla landet. När en ung Gilles Muller dök upp med en stor potential var det en ny upplevelse för det lilla landet.

– Att växa upp där var på sätt och vis inte lätt för jag fick öppna dörrarna själv. Ingen hade gjort det jag gjorde förut så det var nytt för alla och man visste inte hur man skulle handskas med det.

Fick övertyga människor

Gilles Muller som beskrevs som lat hemma i Luxemburg lade förstås ändå mycket tid på tennisen, men fick även lägga tid på annat.

– Jag förlorade lite tid på att försöka övertyga personer att hjälpa mig och övertyga människor att jag var kapabel att göra det, så det tog en del energi och tid. Kanske att jag förlorade lite tid på det.

Gilles Muller (Foto: Henrik Gustavsson/SweTennis)
Gilles Muller (Foto: Henrik Gustavsson/SweTennis)

Den nu 32-årige luxemburgaren lovordar samtidigt sin uppväxt och land.

– Sammantaget är det ett väldigt bra land att växa upp i. Det är väldigt litet, väldigt säkert och infrastrukturen där är toppen. Alla klubbar har både inomhus och utomhusbanor så det är väldigt trevligt att spela där.

Fungerade till unga tonåren

Tennismässigt fungerade det också bra fram till de unga tonåren.

– Fram till att jag var 13-14 år så var det väldigt bra att växa upp där,

Några år senare lämnade han sitt hemland för nya äventyr.

– Jag flyttade från Luxemburg när jag var 16-17 år. Jag flyttade lite överallt. Först flyttade jag till Frankrike, sedan till Spanien och sedan till Florida, men jag hade min bas och familj kvar i Luxemburg. När jag visste att jag skulle spendera tid hemma så försökte jag arrangera så att spelare kom dit.

När han flyttade så var han faktiskt inte landets bäste spelare vilket annars är lätt att tro.

– Strax innan jag flyttade utomlands så var jag inte Luxemburgs bäste spelare även om jag hade bra resultat. Människor sa alltid att jag var den störste talangen men också den lataste så därför var jag inte den bäste.

Omöjlig kombination

Flytten berodde istället på att kombinationen tennis och skolgång var i praktiken omöjlig.

– Jag flyttade inte för att jag var den bäste och inte hittade någon att träna med. Det var på grund av att jag reste mycket på turneringar och att det blev tufft med skolan. Vi hade inget program där du kunde åka utomlands och komma tillbaka för att gå i skolan. De var väldigt strikta med skolan i Luxemburg och det var därför jag lämnade. Jag kunde inte både gå i skolan och spela tennis i Luxemburg. I Frankrike kunde jag göra båda delarna.

Är du ansett som Luxemburgs främste idrottspersonlighet därhemma?

– Tufft att säga. Jag är bland de främsta. Vi hade ju bröderna Schleck i cykling som var välkända över hela världen. Annars är jag väl däruppe. Vi har några simmare som är väldigt duktiga och cykling är väldigt populärt i Luxemburg, men jag är väl en av dom, säger den sympatiske luxemburgaren.

Föregående artikelPavics tuffa kamp mot körtelfeber
Nästa artikelSöderlund ensam svensk i semifinal

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här