Mikael Ymer slog Istomin – får möta Fognini

Mikael Ymer, rankad 337, slog Denis Istomin, rankad 91, i första omgången i Båstad. Vilka slutsatser kan man dra av det?

Det är lite som att trampa på minerad mark om man ska analysera detta. Jag vill absolut inte förringa Ymers insats, för den var bra. Det såg spänt och nervöst ut i inledningen, men från breaket i första set och framåt var Ymer stadig och rätt mycket bättre.

Båda spelarna hade tre breakmöjligheter vardera i fjärde respektive femte gem i första set och hade Istomin fått breaket och en ledning kanske han varit mer villig att lägga lite energi på den här matchen. För det gjorde han inte. Han spelade löst och oinspirerat och man satt och undrade vem som skulle sätta lite fart på bollarna.

– Att vända 0-40, jag tror det var ett väldigt viktigt game så här i efterhand. Det känns som att man får en ny chans på setet, säger Mikael Ymer till Radiosporten.

Man ska komma ihåg att Istomin inte vunnit någon match på grus i år (åtta raka förlustmatcher nu) och det spelade säkert också in. Dessutom – trots den klart bättre rankingen hade spelbolagen Ymer som favorit. Farhågorna besannades.

Med det i beaktande ska man faktiskt lyfta Mikael Ymer. Stora förväntningar på sig innan match och en matchbild där många sedan också mer eller mindre krävde en svensk seger. Då kan tankarna lätt sväva i väg, men Ymer darrade aldrig riktigt och den här matchen kommer han att ha mycket nytta av.

Johan Hedsberg och Frederik Nielsen (Foto: Henrik Gustavsson/SweTennis)
Johan Hedsberg och Frederik Nielsen (Foto: Henrik Gustavsson/SweTennis)

Förresten, Ymers coach Johan Hedsberg hade sällskap på läktaren igår. Dansken Frederik Nielsen var med.

 

 

Senaste

ChatGPT

Leo Borg klättrar rejält på juniorrankingen

Måns Dahlberg, Leo Borg och Klara Milicevic är rankade på topp 100.

Peterson och Hennemann missar Fed Cup

Östlund och Lövqvist ersätter.

Vecka 5 | Här är de svenska inslagen i ITF-tävlingarna

Markus Eriksson föll i första omgången i challengern i Quimper

Krönika: Mikael Ymer är en vinnare och förebild

Ante Filip Tepic, tränare och skribent, om Ymers vecka i Melbourne.