Milstolpen nådd – Mikael Ymer på topp 100

Efter ännu en bra vecka och finalplats i challengern i Orleans i Frankrike är Mikael Ymer på rätt sida 100-strecket på ATP-rankingen.

Någon smidig väg har det heller inte varit. Ymer har på sin väg fram till final besegrat Ilya Ivashka [134], Evgeny Donskoy [116], Aljaz Bedene [64] och Jo-Wilfried Tsonga [39]. I finalen väntar Gregorie Barrere [89].

Robin Söderling spelade sin sista match i Båstad 17 juli 2011 och 11 juni 2012 fanns han inte längre på topp 100. Sedan dess har svensk herrtennis varit utan representation på topp 100.

Mikael Ymer har  etablerat sig som en av de absolut främsta på challengertouren. Han har 32-10 i matchfacit på den nivån och har nått final fem gånger. Ytterligare tre gånger har han tagit sig minst till kvartsfinal. Resultaten är utspridda över hela året och underlaget tycks spela mindre roll. Han har vunnit på grus, inomhus och på hardcourt utomhus.

Därmed har Ymer inte bara nått en milstolpe, utan han har också en väldigt stabil grund att stå på inför 2020.

Här kan du se vilka svenskar som varit topp 100 på ATP-rankingen.

10 KOMMENTARER

 1. Sååååååååååå himla kul!!!!
  För Sverige, för svensk tennis, för familjen Ymer, för Mikael själv.
  Som Vamosrafa säger, nu är det bara att gå för “Knatteslutspelet”.
  Just nu ligger han en bit efter Humbert men varför inte ett framgångsrikt Stockholm Open och helt plötsligt kan han boka biljetten till Milano ?

 2. är nog inte troligt att Titsipass väljer att spela Milano då han ska spela det stora slutspelet som börjar två dagar senare med väldigt mycke mer rankingpoäng och pengar i potten så mikael har stora chanser att få spela Milano.

 3. Detta är så otroligt roligt och glädjande.

  Att Sverige har en spelare som rankas topp 100 – dessutom i en mycket ung ålder (det går väl inte riktigt att säga att man skyndar långsamt om man är 20 år, och är topp 10 inom sin generation?) är – ja, otroligt roligt och glädjande som sagt sagt.

  Jag minns åren mellan 2008 – 2011 (framförallt) när jag bodde i Asien och följda Robin Söderlings utveckling och vägen till att vara rankad 4. Den bedriften glöms bort i bland. Världsfyra? Mikael Ymer har givetvis MIL till att ens komma i närheten av Robin, men poängen är inte vart detta kommer att sluta, utan att det finns en svensk spelare vars utveckling det är spännande och superintressant att följa de närmaste 5-10 åren, om han får vara hel och frisk. Det skänker i alla fall mig glädje och energi.

  Segern mot Tsonga i går måste rankas som den största svenska segern de senaste åren. Nej, det spelar ingen roll att Tsonga inte är topp-10 längre. Det är fortfarande en stor seger. Tsonga verkar dessutom vara på väg tillbaka som det verkar.

  Till sist, man skulle kunna släppa en hel bok om alla negativa kommentarer – inte minst inom ramen för detta forum – de senaste åren om Mikael Ymer. I bland kände man att killen var borträknad när han var 18-19 år baserat på alla kommentarer. Men det var ju även Robin Söderling, innan han slog igenom och fick ordning på psyket framförallt. Så att vara borträknad kanske är vägen framåt.

  Hursomhelst, uppåt framåt och en stor glädje för utvecklingen och framfarten för Mikael Ymer. Nu håller vi tummarna för att han lyckas ladda om och även vinna finalen mot ytterligare en tuff och högt rankad spelare.

 4. Absolut strålande och enligt en ganska normal utvecklingskurva för en toppjunior. Faktum är att han tagit ganska “kort” tid på sig från futures genom challengers till ATP vilket från och med 2020 borde kunna bli hans normala hemvist.

  All cred till honom och hoppas även att han kan hitta ett bra upplägg med coach och stöd runt om för att fortsätta utvecklas vidare samt att han ödmjukt och tacksamt skänker alla som hjälpt honom på vägen en tanke.

  Som någon redan varit inne på – vad hände egentligen på 90-talet och 2000-talet när det slutade att komma fram superelitspelare på herrsidan (topp 100 singel)? Vad förändrades och borde kanske förändrats?

   • Håller med helt Henrik. Det är helt andra tider nu än under ”storhetstiden”. Omvärlden är mycket större än lilla Sverige och satsar organiserat. Det finns inga quickfix.
    Nu är underlaget att hitta svenska tennisstjärnor väldigt litet. Bli bra tidigt i tennis och förbundet/klubben/föräldrarna satsar på dig, annars är det kört.
    Det handlar ju bland annat om att hitta atleterna, som ofta redan har valt en annan idrott. Inte helt lätt…
    Till sist: riktigt kul att med Mikaels prestationer senaste månaderna.

 5. Stadig final av Mikael. Bra defensiv men även offensiv, det syns att han harvsjälvförtroende. Kryddar med lite stoppbollar också.
  Till och med min gamla käpphäst serven är bra. Inga tappade game och bra stats, även om jag tycker ett det ser lite kantigt ut.
  Nu är det bara att jobba på i gymmet så kan det bli intressant även på ATP-nivå. Semi och final denna vecka var ju just det.

  • Håller verkligen med om det! Semi och final i challengers är ofta som en första/andra runda i ATP turneringar. Tycker han har bevisat sig rätt så bra de senaste månaderna, då han nu har slagit flera topp 100 spelare i rad.

   Tänka sig att vi äntligen har en herr och en dam spelare som kan gå direkt in i Slamsen. För två år sen såg det ut som att det inte skulle hända på ett bra tag igen.

 6. Antar att Micke oavsett vad han gör resten av säsongen kommer ligga runt 100 vid årsskiftet. Det gör att han kan i lugn och ro planera säsongsinledningen!
  Han och Sverige blir inte aktuellt för ATP Cup så han kan spela två ATP-turneringar inför Australian Open med lite sämre startfält. Det kan ändå innebära kval och ett alternativ är att spela 1-2 challengers i Australien inför Melbourne och kanske få lite fler matcher? Spännande att se hur han planerar!
  Och även februari är spännande. Grus i Sydamerika? Inomhus i Europa? Challengers?
  Det gäller att vara smart och ha lite flyt men onekligen intressant att följa.

 7. Mikael har endast 17 poäng att försvara under resten av 2019 så han är stenklar för Australiska 2020. Kan inte tänka mig att han vid 0 poäng under resterande tävlingar i år kan sjunka under topp 90. Mikael försvarar förhållandevis lite poäng fram till entry deadline för Franska också så om han behöver ta mer poäng för att slippa kvalet dit så är det inte så väldans många så vi kan nog räkna med Mikael i åtminstone två main draws kommande år. Gapet är rätt stort för att plocka 10-15 platser till på rankingen så en tydlig förbättring gentemot den 82:a eller 83:e plats som han får imorgon ska man nog inte förvänta sig.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste

Statistik – ATP och WTA-fakta för svenska spelare

Vilka spelare har vunnit flest matcher i år? Vem har bäst facit i tiebreak?

Vecka 46 | Elias Ymer i Helsingfors

Både Ymer och Mridha spelar challengern i Finland.

ATP-ranking och WTA-ranking

Håll koll på hur de svenska spelarna ligger till på ATP- respektive WTA-rankingen.

Vecka 45 | Mikael Ymer i Next Gen ATP Finals

Förutom slutspelet i Milano kan vi se fram emot att seriespelet drar igång.

Vecka 44 | Når Fanny Östlund längst igen?

Östlund var i final i singel och vann dubbeln i Djursholm.