Pavics tuffa kamp mot körtelfeber

Ante Pavic (Foto: si.robi: https://www.flickr.com/photos/sirobi/)
Ante Pavic (Foto: si.robi: https://www.flickr.com/photos/sirobi/)

Körtelfeber höll honom borta från tennisen i ett halvår. Men hur påverkar den kroppen och hur kommer det sig att så många tennisspelare får körtelfeber?

 – Jag var chockad när jag fick höra att jag hade det, säger kroaten Ante Pavic i en intervju med SweTennis.

När Ante Pavic fick reda på att han hade körtefeber kom den medicinska termen på hans problem som en överraskning. Att något var fel på kroppen hade han dock bra koll på.

– Det var väldigt tufft. I början var jag väldigt sjuk. I tre veckor var jag på sjukhus, berättar Ante.

Scenariot efter de tre veckorna beskriver Ante så här:

– Efter de tre veckorna så måste du vara lugn och får inte göra några fysiska aktiviteter. Faktum är att du måste vara sängliggande och inte gå utanför huset så det var så i en månad – en och en halv. Sedan efter en och en halv månad eller två försökte jag bli bra nog för att försöka träna.

Väl på träningsbanan var det ingen rolig upplevelse för den offensivt spelande kroaten.

– De första veckorna på banan var rent ut sagt löjliga. Jag kunde inte träna mer än 15-20 minuter.

Beskriv vad du upplevde då?

– Ditt imunförsvaret fungerar inte. Om du ligger i sängen i tre månader så är inte (skratt) din kondition den bästa. Det tog mig sex månader att spela turneringar. I början var jag inte redo men jag behövde starta. Nu har jag spelat sedan maj och det är väldigt mycket upp och ned, men det är så det är. Jag måste fightas och försöka.

– Jag har haft ett långt break så det har varit mkt slitande och kämpande. Även mentalt. Det har varit tufft.

Vad har varit värst, lidandet psykiskt eller fysiskt?

– I början var det mer jobbigt fysiskt. Mentalt var det inte så farligt, men efter några månader så blev det jobbigt mentalt. Jag började att kämpa med mig själv och bli negativ. Jag började jobba mentalt på att hålla uppe humöret.

Har det funnits tankar på att ge upp?

– Jag har skyddad ranking så jag kan fortfarande spela Australian Open-kval och jag kommer in i challengerturneringar så jag har inte tänkt på det ännu (skratt), men om inget händer under den här perioden så kanske jag får negativa tankar. Normalt sett tror jag på mig själv och så länge jag spelar bra på träning så tror jag att det bara en tidfråga innan det kommer även på match.

Du har väl förstås bra koll på att även svenske Robin Söderling hade körtelfeber? – Absolut. Jag har läst väldigt många artiklar om hans problem. Han hade den tuffa varianten medan jag hade den normala, men jag var ändå borta sex månader.

Även din landsman Mario Ancic och andra spelare har haft körtelfeber, hur kommer det sig att så många tennisproffs får det?

– Det är konstigt. Jag letade mycket på internet och jag pratade med läkare och människor som har haft det. Det beror troligen på att som tennisspelare är det mycket resande och miljöombyten. Du måste prestera varje vecka. Normalt om ett virus attackerar dig och du är bra så händer inget. Men om ditt immunförsvar är lågt och viruset attackerar dig så händer det.

Senaste

Leo Borg klättrar rejält på juniorrankingen

Måns Dahlberg, Leo Borg och Klara Milicevic är rankade på topp 100.

Peterson och Hennemann missar Fed Cup

Östlund och Lövqvist ersätter.

Vecka 5 | Här är de svenska inslagen i ITF-tävlingarna

Markus Eriksson föll i första omgången i challengern i Quimper

Krönika: Mikael Ymer är en vinnare och förebild

Ante Filip Tepic, tränare och skribent, om Ymers vecka i Melbourne.

Linus Carlsson Halldin och Olivia Malm vinnare i JSM

Tvillingarna Wallin vann U21-SM.