”En otrolig bollbegåvning som kunde fått ut mer” – Björkman om vännen Olivier Rochus

Av Charlie Cowins [CC-BY-2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via Wikimedia Commons
Av Charlie Cowins [CC-BY-2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via Wikimedia Commons
Förra veckan tog han farväl av proffstennisen. En sevärd spelare som kommer saknas på touren. Swetennis har pratat med en som känner Olivier Rochus väl.

– Jag tror Olivier är nöjd med sättet han fick avsluta på, säger vännen Jonas Björkman.

 

Jonas Björkman och den lille belgaren Olivier Rochus har en speciell relation.

– Vi har lärt känna Olivier väl och han står oss nära, säger Jonas Björkman.

Först möttes Jonas och Olivier på ATP-touren. Men det som stärkte vänskapsbanden var emellertid när Olivier blev tillsammans med Jonas och Petras tidigare barnflicka Jessica. När Olivier träffade Jessica så reste hon med på ATP-touren och skötte om Björkman-sonen Max. Men långt innan dess hade Jonas fått upp ögonen för den kortvuxne belgaren på banan.

– Det pratades väldigt mycket om honom eftersom han och Federer är lika gamla och var framgångsrika juniorer. En spelare med en väldigt skön spelstil. Det var det inget snack om. Jag har även mött honom och han var väldigt svårspelad.

Rochus var som högst rankad som nummer 24 i världen men omnämndes oftast för sin längd. Något som nästan var oundvikligt då spelare som mäter under 170 centimeter sällan förekommer på proffsnivå.

– Han hade ju längden emot sig och fick kämpa mycket mer för att få med sig poängen. Han fick inte mycket gratis på grund av sin serve och fick ofta slå två-tre slag extra för att få med sig poängen, säger Björkman som helst inte enbart vill se spelare över 190 centimeter i världstoppen:

– Det snackas ju mycket om att man måste vara kring det för att vara med i världstoppen. Därför tycker jag att det är extra kul att en sådan som Kei Nishikori som inte är så lång är med däruppe och utmanar de bästa.

Olivier Rochus avslutade sin karriär förra veckan vid challengerturneringen i Mons på hemmaplan i Belgien. Inga större framgångar just i den turneringen, men Björkman tycker ändå han fick ett värdigt slut på sin karriär.

– Det kunde givetvis varit lite bättre resultat i Mons men han är nog ändå nöjd med sitt avslut. Några veckor tidigare fick han ju vara med i Davis Cup-laget mot Ukraina vilket var fint av dem att ta med honom. Han fick ju även vara med och vinna den viktiga dubbelmatchen.

De omaka personligheterna Olivier Rochus och Xavier Malisse lyckades vinna Grand Slam-titeln på gruset i Paris 2004 och gällande singelframgångarna så står Rochus bokförd på 2 ATP-titlar och åtta finalförluster.

– Han är en fantastik bollbegåvning men jag tycker nog han borde fått ut lite mer, säger Björkman som tror sig veta anledningen till det:

– Han skulle behövt lite mer positiv energi på banan, lite mer go. Ofta såg han lite deppig ut och förlorade mycket på det. Han kunde varit mer peppad och krigat lite mer, men som sagt en otrolig bollbegåvning.

En otrolig bollbegåvning som alltså “stal” Jonas Björkmans barnflicka Jessica. Olivier och Jessica bor sedan många år tillbaka i Bryssel. Mer tid i den belgiska huvudstaden lär det finnas tid till nu när det kringflackande proffslivet är till ända.

[su_post field=”post_date”]-[/su_post]

Senaste

Leo Borg klättrar rejält på juniorrankingen

Måns Dahlberg, Leo Borg och Klara Milicevic är rankade på topp 100.

Peterson och Hennemann missar Fed Cup

Östlund och Lövqvist ersätter.

Vecka 5 | Här är de svenska inslagen i ITF-tävlingarna

Markus Eriksson föll i första omgången i challengern i Quimper

Krönika: Mikael Ymer är en vinnare och förebild

Ante Filip Tepic, tränare och skribent, om Ymers vecka i Melbourne.

Linus Carlsson Halldin och Olivia Malm vinnare i JSM

Tvillingarna Wallin vann U21-SM.