Så blev lottningarna till kvalen i US Open

Fyra svenskar deltar i kvalen till US Open, men frågan är om någon kommer att göra Rebecca Peterson sällskap när det blir dags för huvudtävlingarna?

Mikael Ymer

I den form Mikael Ymer varit i så skulle mycket förvåna om det inte blir kvalfinal. Där finns förmodligen Hyeon Chung, som rasat på rankingen efter frånvaro. Från 19 som bäst till 135 idag.

Elias Ymer

Han är ju seedad, Elias Ymer, och får möta sämre spelare hela tiden. På pappret. Men ett skralt år har det varit och det kan likväl sluta med förlust direkt mot Griekspoor.

Johanna Larsson

Johanna Larsson har med sig Magnus Ennerberg i New York och återstår att se om han kan gjuta nytt mod i Larsson.

Susanne Celik

Susanne Celik fick ett litet lyft efter Swedish Open och kommer med här tack vare sin skyddade ranking. Men det här är spelare som är på en annan nivå en de hon mött tidigare i år.

46 KOMMENTARER

 1. Kan det räcka för Mikael Ymer att kvala in och sen vinna första omgången för att ta sig in på topp hundra? Inte det lättaste förstås.

  • Det ger 40 poäng att kvala in och förlora i första ronden. Det borde räcka för att Mikael ska ta sig in på topp 100. Vid seger får han 70 poäng och det skulle ge Mikael plats 92 på veckans ranking. Mikael borde ha goda chanser att kvala in då det först är i kvalfinalen som han kan möta motståndare som är eller har varit bra rankad. Hade Hyeon Chung varit i form hade jag haft honom som favorit för att kvala in men nu torska han mot sämre motstånd i förra veckan och lämnade w/o veckan före det så kan mycket väl bli Ofner som blir motståndare i så fall. Ofner kvalade in och gick en eller två ronder för något år sedan så ingen enkel motståndare men har inte visat mycket sedan dess så nog ska Mikael inte enbart på seedning ses som mest trolig att ta sig in i huvudturneringen.

   • Tror det är 25 poäng vid kvalvinst och 45 poäng vid vinst i första rundan. Det du angett gäller damernas. Vet inte varför de har olika men ja, det är som det är

   • Det är 25 poäng för att kvala in men dessutom 10 poäng för förlust i första omgången, vilket då totalt blir 35 poäng för att kvala in och det räcker inte till topp-100 för Mikael, men 25 poäng för att kvala in plus 45 poäng för andra omgången, totalt 70 poäng, räcker. Tror Chung blir för svår om han är hel.

    • Ser just att 532 poäng räcker för topp-100 denna veckan vilket skulle innebära att det kan räcka för Mikael att kvala in då han kommer att landa på 535 poäng. Tidigare har det dock krävts c:a 560 poäng för topp-100…………….

 2. Elias lottning ser klart jobbigare ut då Griekspoor varit bra på slutet och Duckworth både visat en rätt bra lägsta nivå på slutet och har en skapligt hög högstanivå på underlaget. Tycker inte heller Quiroz känns ofarlig. Tror Elias chanser att kvala in är sådär.

 3. Skulle vara en rätt rejäl skräll om Johanna eller Susanne kvalar in. Har inte visat den form som krävs. Har väl fått en skaplig lottning i första kvalronden bägge två men stor risk att detta inte ens räcker för Johanna.

  • Varken Mikael eller Elias har spelat på hard court sedan Miami i mars. Så det är ett tydligt nej på den frågan vilket förstås inte är ett gott tecken om de vill lyckas väl. Även Mikael kan ryka i första då Kwiatkowski har viss kapacitet, slog t.ex. Stakhovsky i kvalet ifjol och kvalade in i Washington för ett par veckor sedan.

   • Tack för svar. Misstänkte att det var så. De har säkert sina skäl men om man ser det ur ett rent US Open-perspektiv så känns det ju tveksamt. Vi håller tummarna…

  • EN MIKAEL YMER, FINNS BARA EN MIKAEL YMER, EN MIKAEL YYYYMER, FINNS BARA EN MIKAEL YMER. Ännu en gång matchboll(ar) räddade, GO Mikael……..

   • Tennisen älskar verkligen sådana här siffror och statistik. Men hur mycket är skicklighet och hur mycket är tur och slump? Nu livestreamades inte matchen men via livescoren uppfattade jag följande:

    – Underläge 1-4 och 15-40 i egen serve i tredje set och fyra räddade breakbollar i gemet. Hur nära var 1-5 där?
    – Vid 4-5 och egen serve blev 30-15 till 30-40 och en matchboll mot sig. Andraserve och jag uppfattade den som nätserve? I så fall verkligen marginalerna med sig.

 4. Förlust för Celik. Inte helt oväntat och inte riktigt nära vad siffrorna verkar, men ändå tiebreak i andra och inte helt utspelad alls. Någon som följde matchen? Måste ha varit en upplevelse och hoppas att det ger inspiration.

  • Vad jag kan se var det bara ett break för mycket emot i första set och sedan tre matchbollar emot sig i andra set vid 2-5 och 4-5 innan hon klarade dem, bröt tillbaka och hade egen setboll vid 6-5. Det ser ut som om hon förlorade många poäng i egen serve.

 5. Såg matchen på Europlayer! Hon hade en setboll i andra set där hennes motståndare Royg träffade linjen två gånger. Royg var den bättre spelaren och slog hårdare men Celik försvarade sig bra i många game.

 6. Celiks forehand är lite svag. Hamnade oftast för kort med den. Hennes dubbelfattade backhand är klart bättre. Hon behöver lite mer självförtroende och våga trycka på lite mer. Viktigt att påpeka så var det väldigt varmt under hennes match. Känns som hon behöver mer matchträning. Och vinna. Hon är signad för några W25 turneringar i Japan. Det känns som det är ett steg åt rätt riktning iallafall.

  • Av det jag såg i Båstad och om man ser till resultatet här där hon nästan vann set så är hon långt mycket längre fram nu än vad hon var när hon precis kom tillbaka eller när jag såg hennes insats i Franska. Som du säger, mer matcher, mer kontinuitet, mer träning så kan det bli bra igen. Förbättra forehanden och serven. Hon har fortfarande många år kvar om hon satsar.

 7. Kul för Johanna! Desto tråkigare för Elias som hade 5-2 i första men förlorade sedan 8 raka gem. Svackan håller i sig.

    • Nu var jag lite för presumptuous, men kommentaren baserades på att han nästan bara har spelat grus på sistone, inte tog någon hardcourtturnering i USA före US Open, samt efter genombrottsåret 2015 inte haft någon direkt framgång på Flushing Meadows (hoppade han inte t o m över att åka dit 2016). Har dock ingen insikt i hur han tränat eller hans tankar.

 8. Larsson vidare till kvalfinal efter två tuffa set, 7-5 7-6. Möter nu dubbelpartnern Flipkens, matchen kan gå hur som helst med tanke på att de känner varandras spel så väl. Hoppas på Johanna men detta lär bli svåraste matchen så här långt.

 9. Både Ymer-Chung och Larsson-Flipkens spelas fredag c:a kl 19 svensk tid.
  Eurosportplayer visar matcher från 5 banor däribland Ymers match men tyvärr inte banan som Larsson spelar på.

 10. Peterson lottades mot Puerto Ricos Monica Puig, som skrällde och vann OS 2016, men som inte har gjort särskilt mycket sedan dess förutom att vara en stadig top 100 spelare. De möttes förra året i Acapulco där Rebecca vann enkelt med 6-1 6-4.

  I en potentiell andra runda blir det vinnaren mellan Yastremska (32) och Niculescu, i tredje rundan kan det bland annat bli Venus Williams eller Svitolina (5).

  Rätt bra lottning, där hon har bra chans att vinna matcher. Skönt att slippa möta top 10 spelare innan runda 3. Däremot kan det bli tufft för Johanna om hon kvalar in, där hon kan ställas mot antingen Simona Halep (4) eller förra dubbelpartnern Kiki Bertens.

  Off topic från svensktennis, det blir Serena mot Sharapova i första rundan. Tydligen första gången de möts i US open också. Tror på Serena här, särskilt då Sharapova nyligen kom tillbaka från skada.

  • Ja, bra lottning. Har även plus på Yastremska sedan förra sommaren när hon vann en 100 000 i Cannes tror jag. Sedan har ukrainskans utveckling gått väldigt fort. Men tredje rundan känns absolut inom räckhåll. Med tanke på hur fint hon spelat mot Stephens, Konta och Pliskova skulle hon kunna störa Svitolina med i en eventuell tredje.

 11. Lill-Ymer förlorade första set stort, 1-6. Matchbilden just nu i andra är mer lik grustennis, långa långsamma bolldueller och många sliceningar från Ymer för att dra ner på tempot verkar vara hans taktik.

 12. Chung en riktig klasspelare, uppvuxen på hardcourts, gav inte Mikael någon chans. Lite oroande inför DC, Israels etta Sela spelar lite som Chung även om han inte gör det lika bra………
  Tror Chung kan gå långt i US Open.
  Om inte Mikael får Lucky Loser så är han anmäld till challengern på Rafa Nadal Academy nästa vecka där även Andy Murray ska spela.

  • Otur för Mikael, Chung är egentligen alldeles för bra för att spela i kvalet. Om han inte skulle ha varit skadad så mycket som han har varit så skulle han säkerligen vara i topp 30 iallafall.

 13. Vi får hoppas på LL för Ymer. Kan någon förklara reglerna om LL. Jag trodde det var rankingen som avgjorde. Är det olika beroende på turnering?

  • Kopierar in följande citat från Jonas Arnesen på GtG-Journal:
   “Liksom övriga 15 kvalfinalförlorare får Ymer nu sätta sitt hopp till återbud. Sådana blir det alltid och frågan är bara hur många. Vid ett återbud lottas det vilken av de fyra högst rankade kvalfinalförlorarna – med sin 107:e plats finns Mikael bland dessa – som tar plats i det 128 man starka startfältet. Även vid två återbud blir det lottning mellan de fyra högst rankade. Vid tre återbud lottas det mellan fem spelare, vid fyra återbud mellan sex spelare och så vidare.
   Systemet med lottning infördes då det vid ett antal tillfällen hänt att de bäst rankade spelarna vikt ner sig i kvalfinal då de haft vetskap om att direktkvalificerade spelare skulle lämna återbud. Vad gäller återbud från skadade eller sjuka spelare infördes också en ny regel. Detta sedan många spelare mer eller mindre bara ställt ut skorna i syfte att få den stora prischeck som finns redan i första omgången i Grand Slam-turneringarna.
   I Wimbledon 2017 gav tiotalet spelare upp i första omgången, bland dem serben Janko Tipsarevic som kastade in handduken efter 15 minuter mot Jared Donaldson som då ledde med 5-0. På dessa fem game hade Tipsarevic tagit fem poäng. Hans prischeck: 35 000 pund.
   För att i alla fall minska problemet med skadade eller sjuka spelare som släpar sig in på banan infördes regeln att spelare som lämnar återbud kan kvittera ut hälften av prispengarna i första omgången. Nu är det bara för Mikael Ymer att hålla tummarna för återbud och för att lotten är på hans sida.”
   Mikaels dilemma är hur länge han kan vänta på besked. Om han inte får LL vill han kunna spela challenger på Mallorca istället. Han kan då väl knappast vänta ända till tisdag på LL-besked och hinna till Mallorca till onsdag?

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste

Vecka 49 | Första veckan i december – här hittar du svenskarna

Caijsa Henneman, Marina Yudanov, Julita Saner, Maja Radenkovic och Simon Yitbarek är några som tävlar i veckan.

Storseger för Fair Play TK i finalen

Upsala TK utan sin etta Fanny Östlund var utan chans i finalen.

Fair Play TK och GLTK möts i SM-finalen

Den sista omgången i herrarnas elitserie spelades i fredags.

Spelschemat för 2020 börjar bli klart

Enligt tennisförbundets stomkalender är följande tävlingar bekräftade...

Fair Play TK och Upsala TK möts i SM-finalen

Damernas elitserie är färdigspelad. Individuellt imponerade Fanny Östlund mest.