Stakhovsky uttalar sig om prispengarna inom tennisen

Häromdagen uttalade sig Gilles Simon om prissummorna inom tennisen. Nu kliver en annan spelare som alltid är frispråkig fram och delger sina tankar i ämnet.

 – Om du är topp 100 i världen och du reser med bara en tränare når du ett blygsamt överskott på 20-30 000 dollar per år, säger Sergiy Stakhovsky till ryska Tennisweekend.

Sergiy Stakhovsky (Foto: robbiesaurus - https://www.flickr.com/photos/robbiesaurus/ - CC BY-SA 2.0)
Sergiy Stakhovsky (Foto: robbiesaurus – https://www.flickr.com/photos/robbiesaurus/ – CC BY-SA 2.0)

Precis som Gilles Simon är Sergiy Stakhovsky med ATP:s spelarråd och således en av de som försöker skapa rättvisa prissummor. Stakhovsky kan ses som en typisk spelare som alltid finns med på ATP-touren utan att vara i närheten av toppen. En kategori två-spelare som Gilles Simon skulle uttryckt det.

– Om du tar de 100 bästa fotbollslagen i världen, de 100 bästa golfarna eller de 100 bästa spelarna i någon sport som sänds i TV för den delen så är deras inkomster oproportionerligt större, säger Stakhovsky som funderar vidare:

– Vems fel är det här? Om Grand Slamsen delar på inkomsterna mer så kommer det vara meningsfullt att bryta sig in på topp 100.

Å andra sidan finns det orättvisor i det också anser ukrainaren.

– Det är förstås möjligt att vissa människor kommer att tycka det är absurt att en spelare som har förlorat i den första omgången kommer tjäna 50-100 000 dollar. Men tänk på vad de investerat bara för att komma dit och spela. Att flyga till Australien är en bedrift i sig som tar 24 timmar.

Senaste

ChatGPT

Leo Borg klättrar rejält på juniorrankingen

Måns Dahlberg, Leo Borg och Klara Milicevic är rankade på topp 100.

Peterson och Hennemann missar Fed Cup

Östlund och Lövqvist ersätter.

Vecka 5 | Här är de svenska inslagen i ITF-tävlingarna

Markus Eriksson föll i första omgången i challengern i Quimper

Krönika: Mikael Ymer är en vinnare och förebild

Ante Filip Tepic, tränare och skribent, om Ymers vecka i Melbourne.