Startfältet till Båstad börjar klarna – bröderna Ymer får wild card

Vilka 28 spelare blir det i Swedish Open i Båstad 15-21 juli? Båstads entrylist ligger ute på nätet och nu har man också offentliggjort vilka tre spelare som får wild card.

Det blir föga oväntat bröder Ymer som får två platser. Elias Ymer får göra sin sjunde start, men har ett iskallt 2019 bakom sig och har usel Båstadstatistik. En match har han vunnit.

Mikael Ymer gjorde debut i kvalet 2014 och till huvudturneringen får han nu wild card för tredje året i rad. Ifjol vann han sin första match mot Istomin.

Det tredje går till Alejandro Davidovich Fokina. Spanjoren, som ska ha en rysk-svensk far, är rankad 133 och var i semifinal i Estoril i början på maj och fick också spela första omgången i Franska Öppna.

19 direktplatser finns det och de tas i nuläget av följande:

27 Fernando Verdasco
31 Matteo Berrettini
37 Cristian Garin
39 Richard Gasquet
41 Jeremy Chardy
47 Pablo Cuevas
52 Damir Dzumhur
53 Jaume Munar
58 Nicolas Jarry
63 Casper Ruud
70 Joao Sousa
74 Lorenzo Sonego
75 Federico Delbonis
76 Roberto Carballes Baena
78 Juan Ignacio Londero
79 Ernests Gulbis
85 Jozef Kovalik
86 Hugo Dellien
87 Albert Ramos-Vinolas

Alternates:

90 Steve Darcis
104 Henri Laaksonen
110 Corentin Moutet
112 Thiago Monteiro
113 Dennis Novak
114 Yannick Maden
115 Elias Ymer
119 Stefano Travaglia
124 Pedro Sousa
125 Facundo Bagnis

Utöver detta tillkommer två platser för SE och fyra från kvalet.

10 KOMMENTARER

 1. Kan någon förklara för mig varför en okänd spanjor får WC? Om inte Eriksson eller Lindell duger kan vi väl ge WC till någon nordisk granne, t.ex Torpegaard?

  • Kände exakt samma när WTA Båstad 2017 gav WC till en ryska. Vad är poängen att ha en turnering ifall vi inte maximerar den erfarenhet vi kan ge till svenska spelare?

  • När man i Jönköpings challenger gav WC till Elliot Benchetrit (fransman som tog sig till andra omgången i Franska i år) för något år sedan så förklarades det med att det var via sponsorer han fick platsen. Det är väl antingen det eller att man hoppas att om man ger Fokina WC i år att han ska tacka för detta om något år när han är topprankad. Det senare låter väl inte helt otänkbart heller.

   Sanningen är uppenbar att ingen annan svensk än bröderna Ymer håller tillräckligt hög klass för ATP turnering. Men håller med övriga om att det trots detta borde vara bättre att ge ett WC till svensk spelare både för att de ska få rutinen, prispengarna för fortsatt satsning uppåt och för att publiken ska ha en till svensk att lockas av (även om det blir en “slagpåse”). Lindell och Markus Eriksson har sporadiskt visat resultat som gör att de har en skrällchans att ta en match. För spelarnas egen del är det antagligen väl så bra att spela kval då de kan plocka lite poäng m de lyckas kvala in och även får matchning som är bättre för utveckling än en topp 100 spelare. Kvalet kommer dock också garanterat bli väldigt tufft även det så svårt ens där för en svensk spelare att överraska och vinna minst en match. Sen är det bara att inse att svensk tennis håller oerhört låg nivå utöver bröderna Ymer då Markus Eriksson är trea och inte ens topp 400 just nu. Är inte ens lätt att hitta spelare som har tillräcklig meritering för att vara värda en plats i kvalet.

   Angående Torpegaard så tycker jag det vore ett dåligt WC. Han är förhållandevis dåligt rankad (218) och är klart sämre på grus. Inte heller finns det någon norsk eller finsk spelare som det känns motiverat att ge WC till. Är nog trots allt så att i brist på alternativ är kanske trots allt Fokina det minst dåliga alternativet för tredje WC. Men är sannerligen ingen höjdare att man inte ger tredje WC till en svensk spelare som stöd i dennes karriär.

 2. Detta är en delikat fråga: vilken funktion ska ett wild card fylla? Ja, dels vill Båstad göra svensk tennis en tjänst genom att ge hemmaspelare möjlighet att spela ATP-tennis. En, två eller tre gånger. När vi istället talar om sex, sju gånger och den raden tycks bara bli allt längre, så mister den funktionen allt mer sin roll. Vi hade inte haft den debatten om det varit konkurrens om platserna.

  Den andra funktionen är att arrangören vill skapa någon sorts relation, med antingen spelaren direkt eller agenturen.

  Båstad är i en jobbig situation, helt klart. Här finns inte tillstymmelse till affischnamn och när man vet att bröderna i första omgången inte drar publik (har ju varit halvtomt senaste åren) vet jag inte vad man ska bygga konceptet på? Möjligen att Mikael Ymer kan ändra på det och vinna någon match i år. Det är nog det man hoppats på i ganska många år nu.

 3. Jag tänker lite på att Båstad behöver bredda sig och inte bara söka att svensk publik ska komma. Norrmännen kommer ju att komma tack vare Ruud och danskar skulle säkert komma för att se Torpegaard. Sedan kan man ju också titta på unga svenska spelare bakom Eriksson och Lindell, typ Mridha, Friberg, Madaras, Bergevi.

 4. Då det gäller svenska wild cards borde Christian Lindell får två år sedan haft ett wild card alternativt wild card till challengern. Efter det är känslan att relationen mellan Lindell och svensk tennis inte är så bra.

 5. Såg precis Elias förlora Challenger finalen mot en fransman. Ymer spelade ofta riktigt tufft med en uthållig defensiv, bra.
  Dock i avgörande, viktiga lägen blev han ofta helt initiativlös, passiv.
  Denna skillnad brukar vara det som skiljer upp till högre ATP nivå. De som tagit steget plockar fram/bibehåller en vinnande taktik. Väntar inte plötsligt på att den andre skall börja missa.
  Ändå, många segrar ger självförtroende. Men ATP 250+ nivån kräver mera.

 6. Exempel, efter att fransmannen gjort två raka dubbelfel i egen serve i det viktiga gamet vid ställningen 3-3 så börjar Ymer bolla säkert i bollduellerna i stället för att ta initiativet, rida på vågen. Antingen är det hans nerver eller så måste hans team börja prata taktik. Setet och matchen vanns av fransmannen med 6-4. Börjar man avvika defensivt från sin spelplan i en match är det väldigt svårt/tar det lång tid att komma tillbaka.

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Fler artiklar

Vecka 43 | Två W15-tävlingar väntar i Stockholm

Ellen Allgurin gör comeback på den internationella scenen.

Vecka 42 | Fokus på Stockholm Open

Vad kan en formtoppad Mikael Ymer hitta på i Stockholm Open? Och hur är statusen på Elias Ymer efter skadeuppehållet?

Rebecca Petersons succéturné i Asien – vann sin andra WTA-titel

Besegrade Heather Watson i finalen i Tianjin.

Mikael Ymer tog sin fjärde challengertiteln

Efter en segersvit på tolv raka matcher stod han som segrare i challengerturneringen i Mouilleron le Captif i Frankrike.

Vecka 41 | Peterson i WTA Tianjin

"Pim-Pim" spelar förkval till kvalet till Stockholm Open.