Svenska nederlag i kvalet till Båstad Challenger

5

Det blev de fyra bäst seedade i kvalet som också gick vidare i Båstad Challenger. Fjorton svenskar var med i kvalet och två tog sig till kvalfinaler.

Summering – kvalet är över

Ingen svensk tog sig genom kvalet, men Fred Simonsson och Karl Friberg fick spela kvalfinaler.

Simonsson var nära och det är synd att att det blev rätt så klara siffror i avgörande set mot 311-rankade Geoffrey Blancaneaux. Den 19-årige fransmannen håller ännu inte riktig challengerklass (klarat första omgången i två turneringar i år) men väl bra futureklass.

Sedan hittar vi några resultat man kan fundera över. Gustav Hansson förlorade klart mot 809-rankade Antoine Bellier, som dagen därpå var chanslös mot Karl Friberg.

Friberg som i sin tur blev nollad (!) i kvalfinalen mot 392-rankade Jules Okala. Fransmannen har vunnit två futuretävlingar i år, men har aldrig vunnit någon match i någon challengertävling. Friberg vann bara fem poäng i motståndarens serve och då satte Okala ändå bara 38% av förstaservarna. Vad hände?

De spelare jag nämnde inför tävlingen (wild card) tog tillsammans fyra gem…

Från den tidigare versionen inför kvalet

Kvallottningen är gjord till challengern i Båstad. Med tanke på den osedvanligt låga klassen kan vi hoppas att någon svensk i varje fall tar sig till kvalfinal.

Kvalet är inte fullt. Tre platser är tomma och det händer då och då i challengerkvalet, men tillhör inte vanligheterna. Att bara sex spelare i kvalet är på topp 600 skvallrar en del om klassen. Men det gäller förstås att vara på på plats när det är sign-in och kanske trodde en och annan att kvalgränsen skulle bli svår att nå?

14 spelare i kvalet är svenskar. Wild carden bjuder på ett par riktiga överraskningar. Minst sagt. 23-årige Ozan Cildir tex, spelar för Smålandsstenars TK och har tillbringat senaste åren i college och har som mest haft 364 poäng här hemma i Sverige. Som bäst nummer 15 i Sverige i sin åldersgrupp som 16-åring. Sex kvalförsök internationellt har han gjort tidigare och aldrig kvalat in till en futuretävling. Senaste försöket var i Båstad 2014 då han fick med sig ett gem mot Igor Tubic. Inget ont om Cildir som också verkar han en del sommarjobb som tränare i trakten, men ni förstår.

Louis Siegler, 18-årig amerikan, är också helt utan meriter och är med på wild card.

Ifjol var det nio lediga platser i kvalet. 2016 tretton. Det går i varje fall framåt?

Är du utan ranking så behövs ett wild card för att få vara med, så det är nog det som det handlar om här. Spelare som helt enkelt chansar på att kvalet inte skulle bli fullt och åkt till Båstad på chans.

Tre som slipper kvala är Markus Eriksson, Jonathan Mridha och Filip Bergevi. De har fått wild card till huvudturneringen tillsammans med Mikael Ymer. Elias Ymer går förstås in på sin ranking.

Föregående artikelSommartouren i Varberg avgjord
Nästa artikelJarlskog nära dubbel fullträff i Den Haag

5 KOMMENTARER

 1. Det måste bli ett slut på detta. Det finns väl ingen WCgräns?
  Var är alla ”satsande” svenska spelare?
  Ibland känns det som om det är lika bra att lägga ner verksamheten…?

 2. O varför gör inte ATP ngt åt rutinerna för sign in o drop out? Gynnar väl inggen att ett kval ena året hsr cut off 456 o andra året har byes?
  Följ itf med uppdaterade listor med ett sista besked onsdag innan kvaldagen så man vågar åka och vet om man är 3 platser ut eller 33…
  Oavsett vilket är det oerhört synd att det inte står 10 svenskar i kö för att ta chansen.

  Om vi tittar på de senaste 10 internationella tävlingarna i sverige utanför Atp o wta. Hur många kval har varit fulla? Hälften?!

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här