Tema collegetennis: Så många i världseliten har gått via collegetennis

John Isner Av Edwin Martinez from The Bronx [CC-BY-2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via Wikimedia Commons
Av Edwin Martinez from The Bronx [CC-BY-2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.0)]
Har begreppet collegetennis en nyans av skepsism i tennis-Sverige? Hur många spelare i världseliten har nått dit de idag är genom valet collegetennis? Det är några frågor vi ska ställa oss i ett antal artiklar framöver. Vi börjar med den senare frågan där John Isner gamle collegetränare ger sina åsikter i ämnet.

John Isner kanske är det mest kända exemplet spelare som har gått vägen via collegetennis för att nå den nivå där han är idag. University of Georgias coach Manuel Diaz anses som en av de mest framgångrika collegecoacherna och han hade även John Isner hos sig tills 2007.

– John var väl förberedd. Han hade vunnit ITA-titlar, tävlat i nationella mästerskap och spelat inför 5 000 åskådare. Sen åkte han för att spela challenger och tänkte: Jag ska vinna det här och sedan blev det Davis Cup-spel och han var inte på något sätt överväldigad över det, säger Diaz i en artikel på Tennisrecruiting.net.

Diaz är övertygad om att skolningen på college hade en stor portion del i detta:

– Med collegespel och det schema vi har nu finns möjligheten att spela futures och challengers. Det kan ta ett eller två år – eller fyra år som för John, att mogna fysiskt och psykiskt. I college har man råd att göra misstag utan att det förstör deras självförtroende, säger Diaz.

Som ni kan se nedan är det ett stort antal spelare i världseliten, framförallt på herrsidan, som gått via collegespel. Rankingen är förvisso från augusti:

College-herr
College-dam

[su_post field=”post_date”]-[/su_post]

Senaste

ChatGPT

Leo Borg klättrar rejält på juniorrankingen

Måns Dahlberg, Leo Borg och Klara Milicevic är rankade på topp 100.

Peterson och Hennemann missar Fed Cup

Östlund och Lövqvist ersätter.

Vecka 5 | Här är de svenska inslagen i ITF-tävlingarna

Markus Eriksson föll i första omgången i challengern i Quimper

Krönika: Mikael Ymer är en vinnare och förebild

Ante Filip Tepic, tränare och skribent, om Ymers vecka i Melbourne.