Tomic blixtflyger ner svensk till München för att få behandling

sotiris2

Förlust mot Janko Tipsarevic i första omgången i München och en kropp som länge varit ett frågetecken. Då blixtflyger Team Tomic ner den svenske naprapaten och fystränaren Sotiris Danos till München.

  – När Tomic ringer eller sms:ar betyder det att han vill ha hjälp med sin kropp. Jag gör en brandinsats, säger Sotiris på väg till München.

Samarbetet mellan Bernard Tomic och Sotiris Danos inleddes i slutet av förra året och i november sattes en tydlig målsättning upp. I slutet av mars så skulle Bernard Tomic vara rankad topp-30. En djärv målsättning med tanke på hans struliga 2014, men målsättningen infriades och idag är han rankad 26:a i världen.

– Efter att ha uppnått målet på så kort varsel och under en så lång tid bekymmersfri så är jag jättenöjd med vår insats. Vi kommer förbi vårt mål eftersom Bernard idag är 26:a. Vi har pratat länge om att vi tar ett steg i taget och att vi har tålamod men alltid tänker positivt, säger Sotiris till SweTennis.

När SweTennis träffar naprapaten Sotiris Danos på Hotel Sheraton i Stockholm, där han har sin bas, går telefonen minst sagt varm. Det är Bernard Tomic pappa John som formligen bombar Sotiris med sms och i den senaste i raden av mess skriver John att en tysk kvalitetsbil med chaufför väntar på Sotiris när han landar i München.

– Jag gör en brandinsats, som brandmännen. Jag ska ut och släcka bränder, en australiensisk brand, säger Sotiris och fortsätter:

– Så jag har bokat om mina patienter här i Stockholm och åker nu fyra dagar till München för att hjälpa Bernard.

Tidigare under dagen hade Bernard Tomic ringt till Sotiris. Detta efter förlusten mot Janko Tipsarevic i München.

– Jag pratade med Bernard på telefon och hörde på honom att han behövde hjälp. Då kände jag: gud jag måste hjälpa honom. Jag förstod på honom att han har ont.

– Nu ville han verkligen ha ned mig för han vill spela Madrid och göra bra ifrån sig på Roland Garros så att han kan behålla sin ranking. Kommer de här besvären tillbaks så är vi tillbaka på plats 70-80 igen.

Höft och ryggproblem

Höft och ryggproblem har gäckat Bernard Tomic länge. Han har tidigare opererats för att få bättre rörlighet med höfterna.

sotiris

Ytterligare sms tickar in från Team Tomic under tisdagskvällen på Sheraton: ”Det är bara du som kan fixa det här”.

– Han är 196 cm lång så han måste röra sig speedigt på banan. Det påverkar ryggen. Vi har gått igenom exakt vilka övningar han ska köra, vi ska fortsätta med vårt program och stärka upp de muskelaturerna där det behövs och han ska värma upp riktigt ordentligt innan matcherna.

– För mig som naprapat gäller det att under de här fyra dagarna ge honom behandling så att han blir frisk. Det är en press, men samtidigt känner jag hans kropp. En skada kan leda till en annan, så det är bra att bromsa upp det innan det går för långt.

Tydliga målbilder

SweTennis har tidigare berättat om samarbetet mellan Sotiris och Bernard Tomic. I början av året fanns Sotiris vid Tomic sida i en månad i Australien. En månad där man jobbade med tydliga mål för att få Bernards kropp hel.

– När jag landade i Gold Coast satte vi oss ned och skrev ned mål och visioner där jag tog fram en behandlingsplan enligt min trappmodell. Viktigt för oss var att få Bernard symptomfri innan man ökade träningen vecka två-tre. Annars är det lätt att man tappar motivationen och detta gick som planerat. Det var även viktigt att motivera Bernard med andra sporter som han gillar såsom basket och golf och det körde vi en-två gånger i veckan. För varje vecka som gick var han starkare och motiverad.

Agerat annorlunda

X-antal fystränare och tränare har varit hos Team Tomic genom åren, men inte många har fått vara kvar. För SweTennis berättar Sotiris att han agerat på ett lite annorlunda sätt mot John Tomic.

– All respekt för John, han vill att hans son ska bli bäst. Han lever för det här. Det är hans son. Det är pappa och son och en svår situation. Men jag körde den svenska modellen med Tomic. Vi ger feedback till varandra och vi jobbar tillsammans för att nå bra resultat. Jag har sagt precis vad jag känner och det är väl därför jag är kvar.

Bernard tycks vilja ha dig på heltid, hur ska han lyckas få till det?

 – Han skulle gärna ha mig på heltid. Jag säger till honom att blir du topp-tre så kanske det kan bli så. Jag sätter lite press på honom, så vi har ett mål. Det är ganska kul.

Efter att ha varit utan sin uppbokade svenske fystränare i några månader så har i alla fall Team Tomic äntligen lockat honom till München.

– Det är ju Europa så de tror att det bara är för mig att dra dit.

På Flughafen München Franz Josef Strauss står en BMW och väntar på Sotiris som denna gång ger Team Tomic fyra dagar av sina tjänster.

 

Senaste

ChatGPT

Leo Borg klättrar rejält på juniorrankingen

Måns Dahlberg, Leo Borg och Klara Milicevic är rankade på topp 100.

Peterson och Hennemann missar Fed Cup

Östlund och Lövqvist ersätter.

Vecka 5 | Här är de svenska inslagen i ITF-tävlingarna

Markus Eriksson föll i första omgången i challengern i Quimper

Krönika: Mikael Ymer är en vinnare och förebild

Ante Filip Tepic, tränare och skribent, om Ymers vecka i Melbourne.