”Han ska vara topp 20 inom två år” – Tyska hoppet i tennismörkret

Det tyska folket är kräset och glömmer inte Boris Becker och Michael Stich-eran. Nu har de i alla fall återfått hoppet. Ett hopp som stavas Alexander Zverev i en tid där spelarna och förbundet ligger i fejd.

– Den allmänna bilden är att Alexander ska vara topp-20 inom två år, säger landsmannen Tim Puetz till Swetennis.se.

 

 

Tyskland är ett lika tennisintresserat som kräset tennisland. Framgångarna under 80 och 90-talet då Boris Becker nästan alltid fanns med och högg om Grand Slam-titlar och en Michael Stich som lurade i bakvattnet var en tid tyskarna vill ha tillbaka.

Visst har Rainer Schuettler varit i Australian Open-final, Tommy Haas har varit med i toppen i många år, ofta långt fram men ändå inte riktigt där och Phillip Kohlschreiber är om han vill en stabil åttondels – och kvartsfinalsaspirant i samtliga Grand Slam-turneringar.

 

Bara titlar gäller

 

Att det kryllar av spelare på gränsen till ATP-touren och spelare på challengertouren är sekundärt i ett land där bara titlar gäller.

– Det ser väl sådär ut egentligen. Vi har mängder av spelare mellan 80 och 200 men från 200 till 400 finns det i princip ingenting så det är ju inte tillräckligt bra. Sedan har ju Tommy Haas gått skadad och Florian Mayer likaså och de är två av våra bästa spelare, säger Tim Puetz som själv är just utanför topp 200 på rankingen.

När är Tommy och Florian tillbaka?

– Gällande Tommy lär det ta ett bra tag men Florian bör snart vara tillbaka.

 

Fejd mellan spelarna och förbundet

 

Inte har det tyska tennisåret blivit bättre av att Philipp Kohlschreiber haft ett för honom uselt år med några få ljusglimter. Att sedan spelarna och förbundet ligger i fejd gör inte det hela bättre.

– Ja herregud. De bara bråkar och bråkar, spelarna och förbundet. Be mig inte förklara varför. Jag lägger inte mig i det där och håller mig så långt ifrån det som det går. Men det är bara bråk och bråk.

 

Davis Cup-debacle

 

Det tyska DC-lag bestående av Florian Mayer, Philipp Kohlschreiber, Tommy Haas och Daniel Brands stod för en fin insats i årets åttondelsfinal och säkrade 3-0 mot Spanien redan efter två dagar. Denna kvartett var i matchen senare utbytt mot den mindre kända kvartetten Peter Gojowczyk, Tobias Kamke, Jan-Lennard Struff och Andre Begemann.

I matchen mot Spanien hade ingen av de tre bästa tyska spelarna lust att spela den avslutande dagens två singlar, tvingades lämna wo och blev utbuade av publiken. Enbart Daniel Brands förmådde spela en singel. I kvartsfinalen mot Frankrike fanns alltså ingen i kvartetten ens med i laget. Dustin Brown säger så här om situationen:

– Så länge jag inte är aktuell för Davis Cup lägger jag mig inte i det där. Jag försöker inte tänka på det. Jag har nog med min tennis och mina resor.

 

Zverev är hoppet – kraven är höga

 

Mitt i det dystra året har dock landet något att hoppas på. 17-årige Alexander Zverev spås en lysande framtid och bevisade det onekligen när han stormade fram till semifinal av ATP-turneringen i Hamburg.

– Han är riktigt riktigt bra. Riktigt bra och kommer bara bli bättre, säger Puetz.

Hur långt kan han gå?

– Det är ingen tvekan om att han kommer gå långt och så småningom bli en topp 10-spelare.

När?

– Den allmänna bilden i Tyskland är att han ska vara topp-20 inom två år. Personligen tror jag inte det går så snabbt. Man ska komma ihåg att han bara är 17 år. Han kommer nå dit men inte inom två år, säger Puetz och ser framförallt en sak som måste utvecklas:

– Helt klart huvudet. Det är nästan enbart det som det handlar om och då menar jag det taktiska. Han måste lära sig tänka mer när han spelar. Taktiskt sett har han en hel del att lära. Men allt annat finns där och han kommer ju växa till sig.

Senaste

ChatGPT

Leo Borg klättrar rejält på juniorrankingen

Måns Dahlberg, Leo Borg och Klara Milicevic är rankade på topp 100.

Peterson och Hennemann missar Fed Cup

Östlund och Lövqvist ersätter.

Vecka 5 | Här är de svenska inslagen i ITF-tävlingarna

Markus Eriksson föll i första omgången i challengern i Quimper

Krönika: Mikael Ymer är en vinnare och förebild

Ante Filip Tepic, tränare och skribent, om Ymers vecka i Melbourne.