Uppgjorda matcher misstänks på högsta nivå

genre tennis

Lagom till att Australian Open skulle starta avslöjade BBC och BuzzFeed News igår kväll att uppgjorda matcher förekommer på högsta nivå. ATP slår dock ifrån sig anklagelserna.

Uppgifterna bygger till stor del på gamla uppgifter. 2007 utreddes en match mellan Nikolaj Davydenko och Martin Vassallo Arguello. De friades då, men misstankarna fanns kvar att det fanns spelsyndikat i Italien och Ryssland som gjorde upp matcher. Det framkom i en hemlig rapport som spelarorganisationen ATP fick året därpå. I media på den tiden cirkulerade också en lista på spelare som det fanns anledning att syna närmare.

– Det fanns en kärna på ungefär tio personer som vi ansåg vara roten till problemet, säger Mark Phillips som utredde uppgifterna då.

Intressant är att uppgifter och misstankar uppkommit efter det, enligt TIU (Tennis Integrity Unit). Det gäller ungefär en tredjedel av de spelare som misstänktes då.

TIU har fått sedan 2008 vunnit 18 fall och i sex av dessa har det lett till avtidsavstängningar. Då har det nästan uteslutande handlat om spelare på låg nivå, tävlandes i futuretävlingar.

– BBC och Buzzfeed rapporterar till händelser som skedde uppemot tio år sedan. Vi utreder, som alltid, all ny information, säger ATP:s chef Chris Kermode.

Senaste

ChatGPT

Leo Borg klättrar rejält på juniorrankingen

Måns Dahlberg, Leo Borg och Klara Milicevic är rankade på topp 100.

Peterson och Hennemann missar Fed Cup

Östlund och Lövqvist ersätter.

Vecka 5 | Här är de svenska inslagen i ITF-tävlingarna

Markus Eriksson föll i första omgången i challengern i Quimper

Krönika: Mikael Ymer är en vinnare och förebild

Ante Filip Tepic, tränare och skribent, om Ymers vecka i Melbourne.