Veckans ATP-turneringar – Wawrinka tillbaka i Metz

Stan Wawrinka (Foto: Marianne Bevis - https://www.flickr.com/photos/mariannebevis/ - CC BY-SA 2.0)
Stan Wawrinka (Foto: Marianne Bevis – https://www.flickr.com/photos/mariannebevis/ – CC BY-SA 2.0)

Efter Davis Cup-veckan är ATP-cirkus tillbaka i vardagen, vilket säkert många välkomnar. Frågan är hur pass välkommen Stan Wawrinka blir i Metz?

Förra året blev det stora rubriker när Wawrinka lämnade återbud pga att han kände sig trött och sliten. Tävlingsledningen i Metz blev ”oerhört besviken och arg” på det beslutet och författade ett pressmeddelande som då kändes som att sista ordet var sagt de emellan.

Som vanligt gör vi ett uppsnack kring veckans turneringar med vår ATP-kommentator Sebastian Cirin (@cirseb).

Två 250-turneringar på programmet den här veckan, i franska Metz och i St Petersburg i Ryssland. Hur är kvaliteten på de här turneringarna?

Jag tycker att kvalitén på namnen denna vecka är rätt så bra. Två topp tio spelare i båda turneringarna och sista seedad rankad runt 40. Så kvalité finns det absolut. Sen blir det intressant att se hur pass bra dom anpassat sig till underlagsbytet med.

St Petersburg till att börja med. Tomas Berdych och Milos Ranoic, som är toppseedade, står över första omgången. Men hur är deras form och är det ett troligt finalpar?

Stort frågetecken på hur det egentligen står till med Raonic. Det såg inte allt för bra ut mot Lopez i US Open. Om han spelar på topp så kommer han självklart vara ett stort hot som alltid men det kan mycket väl bli en tuff match redan i andra omgången mot Evgeny Donskoy som sett rätt bra ut den senaste månaden. Berdych känns som den hetare kandidaten av dom två. Rätt tuff lottning ändå för båda. Det är inga matcher för dom att bara glida igenom utan de kommer båda vara tvungna att prestera på topp. I slutändan är ju ändå båda de absolut bästa spelarna i startfältet och Berdych bör självklart ses som en titelfavorit.

Andrey Rublev (Foto: Robbie Saurus, https://www.flickr.com/photos/robbiesaurus/)
Andrey Rublev (Foto: Robbie Saurus, https://www.flickr.com/photos/robbiesaurus/)

17-årige Andrey Rublev fick chansen i det ryska DC-laget och har nu fått ett wildcard. Hur är hans chanser mot Simone Bolelli?

Rublev lär utan tvekan vara oerhört laddad för den här turneringen och han har visat att han håller en hög nivå och kan prestera mot bättre motstånd. Matchen i sig känns vidöppen. Bolelli är en mycket stabil inomhusspelare som gjort bra ifrån sig i år på underlaget. Han är mycket mer rutinerad och jag tror att i slutändan är det han som kommer vinna. Rublev kommer dock göra allt han kan och med publikens stöd så självklart har han chansen ändå. En bra match är det inga tvivel om.

Om du plockar ett namn i St Petersburg vi ska hålla extra koll på, vem tar du då?

Svårt att plocka ut några särskilda namn från turneringen. De flesta av spelarna är de klassiska ATP-knegarna som presterar som de ska men inte sticker ut. Jag vill ändå säga att man ska hålla koll på ryssen Gabashvili som kommer ge Batista-Agut en riktig tuff match i andra omgången och även på Mikhail Kukuskhin som mycket väl kan nå en semifinal här. Annars får man ju absolut inte missa matchen i första omgången mellan Paire och Janowicz. Underhållning när den är som bäst.

Över till Metz där Stan Wawrinka och Gilles Simon är toppseedade. Simon har vunnit här två gånger (2010 och 2013) . Tredjeseedade Jo-Wilfried Tsonga har också två titlar här (2011 och 2012). Men kan det bli fransk seger även 2015?

Det är rätt så kul att se Wawrinka i Metz efter allt som hände förra året mellan han och turneringen. Vi kan räkna med en del burop mot honom i matcherna. Jag har rätt svårt att se någon annan än honom vinna det här. Även om han ändå får en tuff kvart mot Kohlschreiber och en tuff semi mot Tsonga. Spelar han som i US Open så vinner han det här. Simon ställs troligtvis mot Gilles Muller i kvarten och där är det så pass små marginaler som lär avgöra att han mycket väl kan åka ut då. Annars känns en final mellan Simon och Wawrinka som högst trolig.

Vilka är de intressantaste matcherna i första omgången?

Vi har faktiskt en mycket intressant match mellan Fernando Verdasco och Alexander Zverev i första omgången. Verdasco har tappat väldigt mycket av sitt spel det här året samtidigt som Zverev växt in ännu mer i ATP-rollen. Två roliga spelare att se på med så den är något att se fram emot. Vi har även en serve och volley match för dom som gillar sånt mellan US Open vinnaren Pierre Hugues-Herbert och Sergiy Stahkovsky att se fram emot.

Senaste

Leo Borg klättrar rejält på juniorrankingen

Måns Dahlberg, Leo Borg och Klara Milicevic är rankade på topp 100.

Peterson och Hennemann missar Fed Cup

Östlund och Lövqvist ersätter.

Vecka 5 | Här är de svenska inslagen i ITF-tävlingarna

Markus Eriksson föll i första omgången i challengern i Quimper

Krönika: Mikael Ymer är en vinnare och förebild

Ante Filip Tepic, tränare och skribent, om Ymers vecka i Melbourne.

Linus Carlsson Halldin och Olivia Malm vinnare i JSM

Tvillingarna Wallin vann U21-SM.