”Verkliga framgången är att ha vänner och familj”

Han plockade återigen en titel när han tog hem ATP-turneringen i Buenos Aires på sitt älskade grusunderlag. Men vem är egentligen Rafael Nadal utanför banan?

– Den verkliga framgången är att ha vänner, familj, ta hand om dom och bli älskad av dem, säger Nadal i en öppenhjärtlig intervju med argentinska canchallena.lanacion.com.

 

Rafael Nadal (Foto: Marianne Bevis - https://www.flickr.com/photos/mariannebevis/ - CC BY-SA 2.0)
Rafael Nadal (Foto: Marianne Bevis – https://www.flickr.com/photos/mariannebevis/ – CC BY-SA 2.0)

Många har upplevt att det enda som existerar för Rafael Nadal är tennisen och att vinna. Han upplevs snudd på fixerad över att vinna titlar och ser ofta ut att lida på banan. Nu träder Rafael Nadal fram och berättar vem han är vid sidan av banan och säger att det han upplever nu bara är en kort del av sitt liv.

 – Alla har ett fall. Jag har aldrig sett någon vinna för alltid. Du måste förstå att framgång är något kortlivat, säger spanjoren och fortsätter:

– Ingen stannar på topp för evigt.

”Väldigt lugn person”

Det är inte många som har en bild av Nadal utanför banan. I samband med Australian Open sa i alla fall Tim Smyzcek att Nadal var en av de trevligaste killarna i omklädningsrummet. När han själv får frågan om vem han är vid sidan av tennisbanan svarar han:

– Utanför banan är jag en väldigt lugn person. Jag har inte samma intensitet som när jag är på banan. För att vara uppriktig är jag inte en person med mycket karaktär vid sidan av banan. Visst har jag en personlighet men ingen stark karaktär. Om du ska få mig arg måste något riktigt illa hända. Normalt sett blir jag inte arg så ofta.

”Tillfredställelsen kommer från människor omkring mig”

Han återkommer ofta till sina vänner och sin familj som verkar betyda mycket för honom.

 – När människor behandlar dig väl, är det på grund av arvet du har kvar. Det spelar ingen roll hur många titlar som du har vunnit. Det är de människor du har träffat, de vänner du har kvar som betyder något. Allt beror på hur bra du har varit mot människor och jag hoppas och tror att jag har varit det under dessa år. Att vara berömd är verkligen inte värt någonting. Tillfredsställelsen kommer från människorna runt omkring dig som uppskattar ditt jobb och vad du gör. Jag har haft tur för allt som livet har gett mig.

Rafael Nadal (Foto: Marianne Bevis - https://www.flickr.com/photos/mariannebevis/ - CC BY-SA 2.0)
Rafael Nadal (Foto: Marianne Bevis – https://www.flickr.com/photos/mariannebevis/ – CC BY-SA 2.0)

Och en stor mängd skicklighet måste sägas. Trots alla skadebekymmer.

– Vad som ger dig styrka är att alltid vara passionerad och entusiastisk över vad du gör, även efter skadorna. Den inre passionen har jag alltid haft och förhoppningsvis kommer den att stanna där. Alla dåliga saker som hänt mig har hjälpt mig att uppskatta allt det goda jag haft.

I det Nadalska hemmet dit Rafael ofta återvänder till är allt ”det goda” sig likt.

 – Min mamma tvättar mina kläder och lagar mat till alla precis som hon alltid har gjort, säger Nadal som utan att tänka på det avslutar med ett vågat uttalande efter hans och farbror Tonis reaktioner på att en kvinna blev förbundskapten i höstas…

Senaste

ChatGPT

Leo Borg klättrar rejält på juniorrankingen

Måns Dahlberg, Leo Borg och Klara Milicevic är rankade på topp 100.

Peterson och Hennemann missar Fed Cup

Östlund och Lövqvist ersätter.

Vecka 5 | Här är de svenska inslagen i ITF-tävlingarna

Markus Eriksson föll i första omgången i challengern i Quimper

Krönika: Mikael Ymer är en vinnare och förebild

Ante Filip Tepic, tränare och skribent, om Ymers vecka i Melbourne.