Colombia säkrade segern i dubbeln

COLOMBIA-SVERIGE 4-0
Fredag, start 22.00 (svensk tid):
S1: Santiago Giraldo – Elias Ymer 6-2, 6-4
S2: Daniel Galán – Mikael Ymer 6-1, 6-2

Lördag, start kl 18.00 (svensk tid):
D1: Juan Sebastián Cabal/Robert Farah – Robert Lindstedt/Markus Eriksson 6-3, 6-4
S3: Alejandro Gonzalez – Elias Ymer 6-3, 6-3
S4: Santiago Giraldo – Mikael Ymer (spelades ej)

– Colombia var för bra för oss  och i dubbeln mötte våra spelare ett världspar i dubbel. Som Elias Ymer sa, de valde en taktisk spelplats och det blev för tufft för oss, säger Sveriges DC-kapten Johan Hedsberg i ett pressmeddelande.

Dag 1

Hög höjd, en trycklös boll som for okontrollerat och en grusbana inomhus som det går att sätta frågetecken efter, så mjuk att man på vissa ställen trodde att bollen skulle försvinna genom gruset. En publik som var som en DC-publik ska vara. Den som vill kan hitta många bortförklaringar, men det finns ingen anledning att göra det. Samma förutsättningar gällde för alla spelare. Det var bara det att svenskarna klarade det sämst, eller rättare sagt inte alls. Det var genant att se. Hopplöst osäkra och nästan rädda att slå på bollen. Det har funnits tid att förbereda sig, så frågan är hur det verkligen sett ut under veckan?

Ibland känns det faktiskt tacksamt att så få engagerar sig i vad som sker i svensk tennis. I vilken annan sport som helst hade det varit nattsvarta rubriker idag. Nu möts man istället av att tennisfolk verkligen köper bortförklaringarna och låtsas som att det regnar. Ingen nämnd, ingen glömd…

Det är sällan man ser professionella idrottare engagerar sig politiskt. Inget fel med det, men tidpunkten att timmar innan match bli publicerad på Expressen Debatt och sina sociala kanaler borde vara föremål för diskussion idag. Det hade ju varit intressant att se om tex Charlotte Kalla eller Hanna Öberg timmarna innan ett VM-lopp lade ut ett debattinlägg om att SD, S, M eller valfritt parti är skit och om det hade blivit tummen upp bland de sportjournalister som följer dem? Jag törs lova att varken det ena eller det andra kommer att ske. Superproffs vet att inget får störa och att det krävs maximalt fokus för att prestera, men ibland väljer journalister tydligen att blunda för det.

0-2 i matcher. Med tanke på hur hopplöst dåligt det var i de första singelmatcherna går det inte att ens drömma om en vändning.

Dag 2

Det är ju klass på Cabal/Farah. Bra insats av Lindstedt och Eriksson ändå. 3-0 och nu kan Sverige börjar om med diverse kvalmatcher och plötsligt känns ett lyft och en inbjudan till tennisens finrum långt borta. Igen.

Inför matchen

Även om det är annat ljud i skällan just den här veckan när det de facto ska spelas om platser till Davis Cup Finals i november så är det här ett upplägg som inte efterfrågats alls. Av spelarna, men nu är det pengarna som styr och enligt Radiosporten är det ungefär 9 miljoner kronor som står på spel. Det är klart att ett fattigt förbund skulle må gott av det. Betänk att Schweiz gick ungefär tre miljoner kronor back på att arrangera Schweiz-Sverige i höstas.

I kvalomgången fredag och lördag lyser stjärnorna med sin frånvaro. Ungefär som Davis Cup sett ut på senare år. Så hur ska det här sluta?

Colombia har aldrig nått några större framgångar i Davis Cup. Man är ändå rankade 18 i världen (Sverige 14:e lag) och fick spela play-off till World Group första gången 2010. Det har man fått göra fem gånger ytterligare efter det.

Cabal/Farah utgår jag från att de vinner dubbeln. De har spelat med varandra i ett decennium och är topp 10 i världen.

Santiago Giraldo pausade sin satsning efter Davis Cup i september 2017 och var borta under sex månaders tid. I comebacken i mars 2018 mötte han Elias Ymer och fick stryk. Från att ha varit rankad 28 är han idag på plats 251. I år har han spelat i två challengers och nådde andra omgången i båda och det är länge sedan han gjorde något väsen av sig på tennisbanan. Han har 26-17 i DC-sammanhang.

Sedan har vi Daniel Galan. 22-åringen är rankad 228 och gjorde DC-debut ifjol och har 3-1 i matchfacit. Han har på allvar etablerat sig på challengernivå de två senaste åren och tog sin första titel i San Bendetto i Italien förra året.

Alla matcher sänds live på Svenska Tennisförbundets tv-kanal Tennisplay.se

 

Senaste

ChatGPT

Leo Borg klättrar rejält på juniorrankingen

Måns Dahlberg, Leo Borg och Klara Milicevic är rankade på topp 100.

Peterson och Hennemann missar Fed Cup

Östlund och Lövqvist ersätter.

Vecka 5 | Här är de svenska inslagen i ITF-tävlingarna

Markus Eriksson föll i första omgången i challengern i Quimper

Krönika: Mikael Ymer är en vinnare och förebild

Ante Filip Tepic, tränare och skribent, om Ymers vecka i Melbourne.