Colombia säkrade segern i dubbeln

COLOMBIA-SVERIGE 4-0
Fredag, start 22.00 (svensk tid):
S1: Santiago Giraldo – Elias Ymer 6-2, 6-4
S2: Daniel Galán – Mikael Ymer 6-1, 6-2

Lördag, start kl 18.00 (svensk tid):
D1: Juan Sebastián Cabal/Robert Farah – Robert Lindstedt/Markus Eriksson 6-3, 6-4
S3: Alejandro Gonzalez – Elias Ymer 6-3, 6-3
S4: Santiago Giraldo – Mikael Ymer (spelades ej)

– Colombia var för bra för oss  och i dubbeln mötte våra spelare ett världspar i dubbel. Som Elias Ymer sa, de valde en taktisk spelplats och det blev för tufft för oss, säger Sveriges DC-kapten Johan Hedsberg i ett pressmeddelande.

Dag 1

Hög höjd, en trycklös boll som for okontrollerat och en grusbana inomhus som det går att sätta frågetecken efter, så mjuk att man på vissa ställen trodde att bollen skulle försvinna genom gruset. En publik som var som en DC-publik ska vara. Den som vill kan hitta många bortförklaringar, men det finns ingen anledning att göra det. Samma förutsättningar gällde för alla spelare. Det var bara det att svenskarna klarade det sämst, eller rättare sagt inte alls. Det var genant att se. Hopplöst osäkra och nästan rädda att slå på bollen. Det har funnits tid att förbereda sig, så frågan är hur det verkligen sett ut under veckan?

Ibland känns det faktiskt tacksamt att så få engagerar sig i vad som sker i svensk tennis. I vilken annan sport som helst hade det varit nattsvarta rubriker idag. Nu möts man istället av att tennisfolk verkligen köper bortförklaringarna och låtsas som att det regnar. Ingen nämnd, ingen glömd…

Det är sällan man ser professionella idrottare engagerar sig politiskt. Inget fel med det, men tidpunkten att timmar innan match bli publicerad på Expressen Debatt och sina sociala kanaler borde vara föremål för diskussion idag. Det hade ju varit intressant att se om tex Charlotte Kalla eller Hanna Öberg timmarna innan ett VM-lopp lade ut ett debattinlägg om att SD, S, M eller valfritt parti är skit och om det hade blivit tummen upp bland de sportjournalister som följer dem? Jag törs lova att varken det ena eller det andra kommer att ske. Superproffs vet att inget får störa och att det krävs maximalt fokus för att prestera, men ibland väljer journalister tydligen att blunda för det.

0-2 i matcher. Med tanke på hur hopplöst dåligt det var i de första singelmatcherna går det inte att ens drömma om en vändning.

Dag 2

Det är ju klass på Cabal/Farah. Bra insats av Lindstedt och Eriksson ändå. 3-0 och nu kan Sverige börjar om med diverse kvalmatcher och plötsligt känns ett lyft och en inbjudan till tennisens finrum långt borta. Igen.

Inför matchen

Även om det är annat ljud i skällan just den här veckan när det de facto ska spelas om platser till Davis Cup Finals i november så är det här ett upplägg som inte efterfrågats alls. Av spelarna, men nu är det pengarna som styr och enligt Radiosporten är det ungefär 9 miljoner kronor som står på spel. Det är klart att ett fattigt förbund skulle må gott av det. Betänk att Schweiz gick ungefär tre miljoner kronor back på att arrangera Schweiz-Sverige i höstas.

I kvalomgången fredag och lördag lyser stjärnorna med sin frånvaro. Ungefär som Davis Cup sett ut på senare år. Så hur ska det här sluta?

Colombia har aldrig nått några större framgångar i Davis Cup. Man är ändå rankade 18 i världen (Sverige 14:e lag) och fick spela play-off till World Group första gången 2010. Det har man fått göra fem gånger ytterligare efter det.

Cabal/Farah utgår jag från att de vinner dubbeln. De har spelat med varandra i ett decennium och är topp 10 i världen.

Santiago Giraldo pausade sin satsning efter Davis Cup i september 2017 och var borta under sex månaders tid. I comebacken i mars 2018 mötte han Elias Ymer och fick stryk. Från att ha varit rankad 28 är han idag på plats 251. I år har han spelat i två challengers och nådde andra omgången i båda och det är länge sedan han gjorde något väsen av sig på tennisbanan. Han har 26-17 i DC-sammanhang.

Sedan har vi Daniel Galan. 22-åringen är rankad 228 och gjorde DC-debut ifjol och har 3-1 i matchfacit. Han har på allvar etablerat sig på challengernivå de två senaste åren och tog sin första titel i San Bendetto i Italien förra året.

Alla matcher sänds live på Svenska Tennisförbundets tv-kanal Tennisplay.se

 

27 KOMMENTARER

 1. Hörde uppgifter om att vinst mot Colombia ger förbundet intäkter på 9 miljoner, vet du Henrik eller någon annan om detta stämmer ?

 2. Felet i radiosportens rapportering är att “9 mil går till svensk tennis”. Merparten går enligt avtal med nya sponsorn direkt till spelarna – knappast till “svensk tennis” mao.
  Men seger i Colombia garanterar upp mot 3 milj till förbundet och ställer man den summan mot sponsorintäkter och RF-bidrag är det ett finfint tillskott. Ett drömläge med denna lottning.

 3. Uselt av Elias Ymer i singel 1. Riktigt svag insats. Såg ut som en klass III DM-match från 80-talet när Tretorn XL var grejen. Det går inte skylla på förhållanden. Laget har haft en vecka på sig. Det här visade på ett avslöjande sätt Elias Ymers kantighet när den är som sämst. Topp 100 är kanske inte så nära som en del tror.

  Vad kan vi mer ta med oss från inledningen och tennis plays sändningar? Att det kanske är problematiskt att ha en kommentator som dessutom är sportchef och elitseriecoach i klubben där singelspelarna har sin hemvist? Ingen kritik under matchen. Ingenting om att bröderna på osäkra grunder avstod matchen mot Schweiz i höstas som till slut ändå gav seger och innebar garanterad seedning i detta play off och där en broder hänvisade media till dagens kommentator ang återbudet…

  Insatsen av Elias hämmades kanske även av insikten att ett avancemang skulle innebära garanterade stora slantar samt häftiga matcher i en elitmiljö där Ymers gärna vill vara, tror sig tillhöra men är långt ifrån spelmässigt och uppförandemässigt

 4. Chockerande uselt. Ska jag jämföra med något så liknande det ett vinter-OS och ett skidlopp, ni vet, där en åkare från en exotisk Stilla havs-ö fått på sig ett par skidor till synes för första gången.

  Här finns det inget att skylla på. Samma knepiga förhållanden för båda länderna. Bröderna såg dock totalt oförberedda ut. Vad har man ägnat veckan åt?

 5. Så går det när man mitt i årets viktigast förberedelse väljer att skicka brev till Jimmy Åkesson, istället för att gå in i ”bubblan” och fokusera på det som kan hända på matchen om några timmar. Hade det varit Zlatan så kanske delar av svenska folket hade köpt det. Har inte killarna någon som hjälper dem även utanför banan? Det är ganska viktigt att göra rätt saker även där, om man nu vill bli folkkär och få sympatier från medborgarna i landet som man är villig att ”döda” för på banan. Hade jag varit coach för killarna hade jag varit skogstokig. Samla in mobilerna direkt och ge tillbaka dem först på flygplatsen. Jaga likes får ungdomarna göra på fritiden.

 6. Många framgångsrika idrottare som presterar på betydligt högre än Ymer som klarar av att hantera sociala medier samtidigt. Låter det vara osagt om det påverkar resultatet i Mickes fall. Verkade ju varit chanslös i alla fall…
  Läser på Aftonbladet att han ”skällde på domaren” och har skadeproblem, inte bra och känns lite som att man har hört det förut.

 7. Alla som hållit på med idrott vet att träning är en sak men att spela tävlingsmatch är något helt annat. Nu har båda bröderna fått känna på matchförhållanden, kan bara dubbelparet hålla oss kvar i matchen så finns definitivt chansen.

 8. Vi får inrikta oss på kval i höst och förbundet vill väl knappast ha en tråkig dyr hemmamatch där bröderna inte ställer upp då uppsidan för dem ekonomiskt och egoistiskt är obefintlig…

 9. Sorry alla härliga människor som brinner för svensk tennis, men killarna gjorde verkligen sitt bästa. Detta är ju deras nivå. Ni som nyligen följt AO ser ju hur stor skillnad på topp 50 inom ATP o svensk herrtennis. Vi får tyvärr räkna game mot den kategorin spelare. Vet inte vilken ranking de Colombianska spelarna som de mötte har men de är säkert inte topp 100?
  Bröderna har ju all tänkbar uppbackning av GTG och förbundet genom åren. Otaliga WC etc. Deras nivå i dagsläget är toppspelare på college och det är nog där de skulle satsa istället. Men eftersom de skippat skolan så är nog inte college ett alternativ.

 10. ”Gjorde sitt bästa” är vl en sanning med modifikation. De saknar ( mest lillebror ) den genuina passionen för sin sport, för uppgiften och saknar helt kopplingen till förbund och Davis Cup med historia mm.

  Tidigare generationer höjde sig i Landslagsdressen och ville verkligen bli del av de framgångarna. Ymer spelar denna match av en enda anledning – pengarna som ITF slussar direkt till spelarna och det gjorde dem genomnervösa och hämmade?

 11. Planering?
  Hur fan kan man låta en spelare lira harcourtchallenger i Europa veckan innan karriärens största omställning med underlag höjd och bollar?
  Rena kalle anka fasonerna.
  Vågar man inte ställa krav?
  Ta ut andra spelare!

  Men allt sitter i ”klemandet” på juniornivå. Ta beslut på klubbnivå så föräldrar lär sig att deras barn lär sig och ges förutsättningar att lyckas – om föräldrarna tar tio steg bskåt på alla plan!

 12. Stämmer?
  Låt klubbarna betala resorna för spelare och tränare, så slipper föräldrar ta semesterdagar, kompledighet och jobba extra?. Varannan förälder tar då gärna tio steg bakåt.
  Enda idrotten i Sverige där den aktive inte har sin tränare på match.

 13. Vilken dålig PR för Good To Great som fostrat dessa spelare. Förstår om Norman/Tillström/Kulti vill stoppa huvudet i sanden med tanke på hur dåligt de uppträder på och även utanför banan. Tråkigt också för svensk tennis.

 14. Patetiskt att skylla förlorade matcher mot bättre spelare på Ymerbröderna eller på Good to great. Typiska medgångssupportrar. Inget har sagts om förbundskaptenen bleka insats under veckan.

 15. Efter lite betänketid: jag trodde på Sverige men hade fel. Slutsatsen är att jag underskattade Colombia och överskattade Sverige. Igen.

  Colombia är ingen stor tennisnation och det är inte Sverige heller. Vi vill så gärna tro det. Sex raka segrar hade landets i särklass mest underbevakade landslag. Men Tunisien, Turkiet, Litauen, Ukraina, Portugal och Schweiz har en sak gemensam med Sverige och det är att ingen var i närheten av att ta sig till slutspelet i höst. Vi hör helt enkelt hemma bland B-nationerna och får vara glada när vi slår länder som ovan nämnda.

  Vad jag förstår var ingen svensk journalist på plats i Bogota. Inget konstigt, för inte ens på hemmaplan är det någon vettig bevakning. Ingen som över tid kan göra en vettig analys, likt med andra landslag. Vi har nu en generation spelare som är skolade i att man kan säga precis vad som helst, uppträda helt galet om man så skulle vilja, utan att någon reflekterar över det. Det är den djupaste av kris man kan befinna sig i.

  Jag har inte sett tillstymmelsen till självkritik, varför man inte ens var nära i de inledande singelmatcherna. Det här blev ju en skrattmatch för Colombia. 4-0 i matcher, 8-0 i set, 48-22 i gem.

  Att landet skulle välja en spelplats på hög höjd och med trycklösa bollar har man gjort förr. Mot Kroatien och Japan exempelvis. Två nationer som ändå klarade av att vinna i Colombia. Men det är skillnad på landslagens kvalitet förstås. Ändå är det den här förklaringen som nu blivit den officiella. Mycket på grund av att landslaget är vana vid att klara sig undan från kritiska frågor. Landets mest underbevakade landslag.

  För den sportintresserade går livet vidare. Jag går igenom twitterflödet och i fredags nåddes en aktivitetstopp efter Mikael Ymers debattinlägg. Sen blev det tyst och frågan är hur många som då gick igång ens har en aning om att matchen är över, vad den gällde eller hur det gick? Det är inte lätt att älska tennis och hoppas på att sporten får ett uppsving.

 16. Bra sammanfattat Henrik. Det är bara att titta på rankingen. Efter Ymer x 2, som många tycker mycket om men båda har väl rimligen en chans att bli topp-100, så ser vi Eriksson och Frost. Då är det inte realistiskt att hoppas på några framgångar i Davis Cup på ett bra tag.

 17. Tyvärr en helt korrekt analys.
  Inte ens Jonas Arnesen vågar säga sanningen längre nu när han jobbar hos GtG.
  Och Porsborn skall vi inte ens nämna. Personligen tyckte jag inte det verkade bekymra bröderna att de förlorade. Gissar att vi som vanligt för höra av de styrande, Sjöö, Wallen, Strandlund att svensk tennis är hetare än på länge. Vi får hoppas det går bättre för tjejerna nästa vecka, lite annat go i dom tycker jag!

  • Om tjejerna ska klara det måste de först slå Ukraina som har Svitolina och Tsurenko i laget. Deras trea är #34 i världen. Blir tufft. Övriga två i gruppen är de favoriter mot.

 18. Sitter paralellt med detta och slöser svt från SM-veckan. Totala doldisar i små sporter ler, skrattar och uppskattar chansen att få medieutrymme. De flesta reflekterar dessutom stolt kring sin prestation. Ymergenerationen kan åka på kurs och till att börja med bör någon ta dem i örat.

  Sätter 100 kr på att de inte ställer upp i kvalet i höst. I synnerhet om det blir en svår osexig motståndare.

  Svensk tennis mårbara ok på ett plan, elitmässigt på damsidan. Resten är bräckligt och tunnt. Det tjatas om en bra killårgång som nu är 16. Innan de har visat något i ITF-juniorsammanhang, och gärna på Sommartouren här hemma, tillåter jag mig att vara avvaktande.

  • Samuelsson igen, bra form för honom. Även om JHL är lovande ska Frost, enligt mig, inte torska. JHL fick sedan stryk av Ruzgas som i sin tur hade oturen att springa på Samuelsson. Hade varit intressant med en final mellan Frost o Samuelsson.

 19. Det låter lurigt med trycklösa bollar och mjukt grus samt hög höjd.
  Samtidigt tror jag att Ymer bröderna har sitt största fokus på att avancera i singelkarriären. Gonzales bra för Elias.
  Ledarna i landslaget och förbundet tror jag inte betyder så mycket för Ymers.

 20. Vore enligt mitt tyckande mycket bra om bröderna framöver ofta kunde spela samma turneringar.
  Det tror jag skulle mentalt lyfta dem, samtidigt som de skulle kunna utnyttja samma tränare, typ Gonzales eller Söderling . Ekonomi fördel också samtidigt med enbart en tränare.
  Kanske Elias skulle spela neråt 40 % i turneringshänseende för att vara med brorsan och få chansen att vinna mycket och försvara sin seedning .
  Viktigt också att bjuda in spelare med t.ex. serve volley, vänsterhänta och andra specialiteter till träningen så att man lär sig spela mot olika spelstilar. Användbart inför möte med spelare med den spelstilen i turneringen givetvis

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste

Krönika: Mikael Ymer är en vinnare och förebild

Ante Filip Tepic, tränare och skribent, om Ymers vecka i Melbourne.

Linus Carlsson Halldin och Olivia Malm vinnare i JSM

Tvillingarna Wallin vann U21-SM.

Återbud från Peterson/Larsson – då fick Lister chansen

Lister/Fichman åkte dock ut i första omgången i Australian Open.

Vecka 4 | Detta händer utöver Australian Open

• ATP Challenger Rennes med Markus Eriksson • W25 Petit-Bourg (Guadeloupe) med Fanny Östlund

Ymer vidare i Australian Open

Möter Khachanov i nästa omgång.