”Du möter Andy Murray och resten”

0
Steve Darcis (Foto: si.robi - https://www.flickr.com/photos/sirobi/- CC BY-SA 2.0)
Steve Darcis (Foto: si.robi – https://www.flickr.com/photos/sirobi/- CC BY-SA 2.0)”D

SweTennis har träffat belgaren Steve Darcis. I intervjun ger Steve sin syn på hur det politiska splittrade landet enas i idrotten, den turliga lottningen i Davis Cup, tankarna kring att Malisse/Rochus lade av nyligen och valet av grus mot Storbritannien.

 – Du spelar mot Andy Murray och resten och det blir tufft, men grus var ett lätt val, säger Steve Darcis till SweTennis.

I ett land som under flera år har varit omgärdade av splittringsrykten förenar verkligen Davis Cup-laget Belgien. Då spelar det ingen roll att landet har två förbund, ett för den flamländska delen och ett för den franskspråkiga delen.

– Som du sa har vi två förbund. Det är lite tufft med politiken men vi spelare och teamet bakom oss har väldigt bra kontakt med varandra, säger Steve Darcis.

– För vårt land är det här stort. För ett så litet land är det stort att få möta Storbritannien i en Davis Cup-final och vi har dessutom en chans att vinna.

”Andy Murray och resten”

På papperet ser matchen självklar ut. Belgien med Goffin och Darcis är piskade att vinna mot britternas andrasingel medan Andy Murray är tvungen att plocka sina båda singlar.

– Du möter inte Wawrinka/Federer utan du spelar mot Andy Murray och resten. Det kommer bli tufft, men vi kommer ha mycket människor bakom oss och vi valde banan så vi kommer att spela på grus vilket är en fördel men det kommer bli en lång weekend.

Valet av grus, var det ett svårt beslut?

– Det var ett lätt val för vi vet att Andy känner sig mer komfortabel på hard court. Men också lätt med tanke på dubbeln. Hans bror är mer komfortabel på hard court, men lite svagare på gruset. Men det är fortfarande ett bra lag. Andrasingeln, Edmund eller Ward, kan spela på alla underlag. Det var enkelt att välja grus men det kommer ändå att bli väldigt tufft.

Herrarna i fokus för en gång skull

Darcis som har kämpat hårt för att ta sig tillbaka efter sina skadeproblem ser verkligen framemot finalen.

– Det kommer bli väldigt roligt, det är redan slutsåld. Vi kommer spela tre dagar inför utsålda läktare så det kommer bli otroligt. Förr pratade man mycket om tjejerna därhemma, vi hade Henin och Clijsters men nu har vi för första gången något stort även för killarna.

Senaste stora framgången för Belgien var när Rochus/Malisse vann Roland Garrosdubbeln 2004. När vi frågar Darcis om inte paret borde bli belgarnas dubbelpar i finalen säger han:

– Vi pratade om det på skoj, men de har inte spelat något i år så det finns ju förstås ingen chans.

Tror du att de tycker det är tufft att de lade av precis innan landet når DC-final?

– De har spelat varje år för landet och kanske förtjänar de också att vara med i finalen, men vad kan man göra?

– Jag tror det är tufft för dem, för de har gjort mycket för Belgien. Vi hade en turlig lottning det här året och har tagit våra chanser. Men de är säkert stolta över oss även om vi haft tur detta år.

Sticker inte under stol med turen

Många har pekat just på Belgiens väg fram till finalen där spelarna som slagit är Diego Schwartzman, Federico Delbonis, Frank Dancevic, Filip Peliwo, Adil Shamasdin, Daniel Nestor, Michael Lammer och Adrien Bossel. I åttondelen saknade Schweiz Stanislas Wawrinka och Roger Federer. I kvartsfinalen mot Kanada fick Belgien möta ett lag utan Vasek Pospisil och Milos Raonic och i semin var Argentina mindre slagkraftigt än på flera år.

– Vi har haft en bra lottning, men samtidigt måste vi ta vara på chansen. Vi vann med 3-2 mot Schweiz vilket var en tuff match. Mot Kanada var det lite enklare, men sedan måste du även slå Argentina. Ok, del Potro och Monaco spelade inte. men jag tycker ändå att de hade ett väldigt bra lag med Mayer, Delbonis och Berlocq. Du vet att du bara har en chans och vi tog den.

– När du måste spela den typen av matcher känner du mycket press. Du kan inte misslyckas. Du har hela laget och publiken bakom dig så du har mycket press på dina axlar. Jag hade lite tur som spelat den typen av matcher några gånger innan så jag visste lite vad pressen handlade om.

Darcis hjälte

Steve Darcis var den som fick ikläda sig hjälterollen när han vann den femte och avgörande matchen mot Argentina i semifinalen på hemmaplan.

– Vi var i semifinal för första gången och visste att vi bara skulle få en sådan här chans, kanske i hela våra liv att nå finalen, så då var vi tvungna att ta vår chans och det gjorde vi.

Nu är belgarna vid sina drömmars mål. Om några veckor smäller det i Flanders Expo.

Föregående artikelMunozova och Figueroa vann Sandareds vintertour
Nästa artikelNorsk junior imponerade i Tabergsdalen

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här