Inför kvalet i september: här är historiens alla Davis Cup-matcher mellan Sverige och Schweiz

Davis Cup med Sverige

Efter att Mikael Ymer och Sverige stått för en mindre bragd i rysarmötet mot Portugal för några veckor sedan är laget nu klart för kval till Davis Cups förstadivision. I kvalet ställs man mot Schweiz, som vann turneringen så sent som år 2014.

Schweiz är klara förhandsfavoriter i mötet, inte minst om stjärnspelarna Roger Federer och Stan Wawrinka är med i truppen.

– Det är en stark nation som nyligen vann Davis Cup och vi vet alla vilka deras toppspelare är. Om de kommer med sina två högst rankade spelare är de förmodligen bäst i världen. Det blir en intressant uppgift, uppger DC-kaptenen Johan Hedsberg till tennis.se.

Odds på matchen förväntas komma upp under sommaren och kan jämföras på https://www.casinofeber.se.

Men trots att Schweiz står som favoriter så har Sverige statistiken på sin sida. Det svenska laget har nämligen aldrig förlorat mot Schweiz i Davis Cup-sammanhang. Nedan har vi listat samtliga möten lagen emellan.

1925, Bern: 3 – 2 till Sverige

Det första Davis Cup-mötet någonsin mellan Sverige och Schweiz spelades i Bern redan år 1925 – samma år som Sverige deltog i Davis Cup för första gången. Sverige ställde upp med Marcus Wallenberg och Sune Wallström.  Wallenberg/Malmström förlorade visserligen dubbelmatchen, men kammade hem tre av fyra singelmöten, vilket betydde att resultat tillslut blev 3 – 2 till svensk favör.

1926, Malmö: 3 – 2 till Sverige

Nästa möte lagen emellan skedde redan året därpå, då Sverige tog emot Schweiz i Malmö-våren i andra omgången av Davis Cup. Mötet blev lite av en repris från året innan: Wallenberg/Malmström förlorade dubbeln, men vann tre av fyra singelmatcher. Duon vann därefter mot Sydafrika i kvartsfinalen, men blev utslagna av Frankrike i semin.

1938, Stockholm: 4 – 1 till Sverige

Efter mötet i Malmö tog det hela tolv år innan länderna ställdes mot varandra igen. Den här gången spelades matchen i Stockholm och det svenska laget ställde upp med Nils Rohlsson, Kalle Schröder, Curt Östberg och Åke Wallen.

Sverige stod som segrare i samtliga matcher, förutom Nils Rohlssons förlust mot Boris Maneff, vilket gav slutresultatet 4 – 1. Sverige blev utslaget i kvartsfinalen borta mot Jugoslavien.

1948, Stockholm: 5 – 0 till Sverige

Davis Cup hade ett uppehåll under andra världskriget, men när turneringen återupptogs år 1946 var Sverige en stornation. Sverige tog sig till final mot USA, efter den legendariska ”Undret i Varberg”-matchen då man slog Jugoslavien i Europafinalen.

Två år senare tog man sig till Europafinalen igen. Då hade Schweiz utklassats redan i den andra omgången med 5 – 0 i matcher. Laget bestod den gången av Lennart Bergelin, Torsten Johansson och Börje Fornstedt.

1955, Montreux: 5 – 0 till Sverige

Nästan exakt på dagen 30 år efter att Sverige och Schweiz möttes för första gången i Davis Cup-sammanhang i Bern, så ställdes lagen mot varandra i Montreux. Schweiz hade inte mycket att sätta emot denna gång heller och Bergelin, Davidsson och Schmidt i det svenska laget kunde ta relativt bekväma segrar.

1997: Luleå: 4 – 1 till Sverige

Den senaste gången Sverige ställdes mot Schweiz i Davis cup var år 1997 i Luleå Energi Arena (då Pontushallen). Det blev flera intensiva matcher men till slut stod det svenska laget, bestående av Thomas Enqvist, Niklas Kulti, Magnus Larsson och Mikael Tillström, som vinnare med siffrorna 4 – 1.

Senaste

Leo Borg klättrar rejält på juniorrankingen

Måns Dahlberg, Leo Borg och Klara Milicevic är rankade på topp 100.

Peterson och Hennemann missar Fed Cup

Östlund och Lövqvist ersätter.

Vecka 5 | Här är de svenska inslagen i ITF-tävlingarna

Markus Eriksson föll i första omgången i challengern i Quimper

Krönika: Mikael Ymer är en vinnare och förebild

Ante Filip Tepic, tränare och skribent, om Ymers vecka i Melbourne.

Linus Carlsson Halldin och Olivia Malm vinnare i JSM

Tvillingarna Wallin vann U21-SM.