Israel första hindret för Sverige i Davis Cup

13-14 september möter Sverige Israel i Kungliga Tennishallen. Det är första steget mot att förhoppningsvis lyckas med det man inte gjorde i Colombia i februari – att ta sig till Davis Cup Finals hösten 2020.

Vinner Sverige den här matchen väntar en kvalmatch i februari mot ett starkare motstånd än Israel. Segraren får sedan spela slutspelet hösten 2020.

Om alla är hela och friska kommer Elias Ymer och Mikael Ymer att spela singlarna för Sverige. Första alternativet är Markus Eriksson, men även Gustav Hansson som är uttagen kan bli aktuell. André Göransson ihop med Eriksson känns som en trolig dubbelkonstellation. Jonathan Mridha är uttagen som reserv.

Sverige kommer att bli favorit, även om några säkerligen kommer att påstå motsatsen för att sänka förväntningarna. 

Dudi Sela är rankad 166 och kan en del på hardcourt fortfarande, men som 34-åring har han sett sina bästa dagar. Sela har inte slagit någon spelare på topp 100 sedan han besegrade Kyle Edmund i Indian Wells i mars 2018. Då var Sela för övrigt själv en topp 100-spelare. Sela har vunnit en challenger i år och varit i två finaler, men har inte fått spela någon ATP-turnering eller kvalat in till någon GS-turnering under 2019. Sela har kapacitet, men här handlar det också om vilka förväntningar man har på bröderna Ymer. Sela behöver förmodligen vinna båda sina singelmatcher, kan han göra det?

Sela har 1-1 i matcher mot Elias Ymer men har aldrig mött Mikael Ymer.

22-årige Edan Leshem lär ta hand om andrasingeln. Han är rankad 446, men var i början av 2018 uppe på plats 249. Här talar vi om en spelare på lägre challengernivå och hans främsta insats i år är en 25K-titel där han vann både semi och final efter att motståndarna brutit matchen pga skada. Han har under 2018 och 2019 bara en seger mot en topp 200-spelare.

Israel har 42-årige Jonathan Erlich i dubbel och har också ytterligare två spelare uttagna: Yshai Oliel (rankad 523) och Daniel Cukierman (806).

8 KOMMENTARER

 1. Många av spelarna använder denna vecka som genrep inför nästa vecka:

  Israel: Sela, Leshem och Oliel alla klara för kvartsfinal i resp. turnering. Erlich och Cukierman spelar ej.

  Sverige: Hansson klar för kvartsfinal, M Ymer spelar tredje omgång senare idag, Eriksson ut i andra omgången, Göransson klar för semifinal, E Ymer och Mridha spelar ej.

  • M Ymer klar för kvartsfinal och dessutom mycket nära topp-100, tror dock inte det räcker riktigt men en vinst till så är han där. Kazaken Popko står för motståndet, på papperet en överkomlig motståndare.

  • Varför inte Tsonga i semi och Sela i final, två höjdarmatcher……….Men först gäller det att inte underskatta Popko.

   • Ja, det är en hel del kompetenta spelare kvar – en match i taget och hittills känns det från det jag har sett att Mikael bara har gjort det som har behövts, d v s trampat igång när det har behövts. Väldigt, väldigt blåsigt också i går!

 2. Uppdatering efter dagens spel:

  Israel: Sela och Oliel klara för semifinal, Leshem ut i kvartsfinal, Erlich och Cukierman spelar ej.

  Sverige: M Ymer klar för semifinal, Hansson ut i kvartsfinal, Eriksson ut i andra omgången i singel och första omgången i dubbel, Göransson klar för final i dubbel, E Ymer och Mridha spelar ej.

 3. Citerar Jonas Arnesen från GtG-Journal angående Elias skada:
  “Enligt uppgift opererades Elias i förra veckan för sin armbågsskada. Stämmer detta blev ingreppet lyckat.
  På annat sätt kan man inte tolka att den 23-årige Sverigetvåan tagits ut i laget som 13-14 september tar emot Israel i Kungliga hallen.
  Eftersom uppgiften om en operation inte bekräftats går den förstås att avfärda som ren spekulation. Mot det talar att de tre av varandra oberoende källorna har mycket god insyn och är av karaktären att de inte sprider falska rykten.
  Operation eller inte: nu råder ett märkligt hysch-hysch kring den armskada Elias har och som gör att han inte spelar denna vecka.
  Efter sina många matcher i slutet av 2018 fick Ymer så mycket problem med armen att han tvingades skjuta på säsongspremiären. Sedan dess har han till och från besvärats av skadan.
  Nu är det bara att hålla tummarna för att han blir spelklar till DC-matchen.
  Utan Elias i laget tappar Sverige sitt annars stora favoritskap.”

 4. Uppdatering efter dagens spel:

  Israel: Sela och Oliel klara för final, Leshem ut i kvartsfinal, Erlich och Cukierman spelar ej.

  Sverige: M Ymer ut i semifinal, Hansson ut i kvartsfinal, Eriksson ut i andra omgången i singel och första omgången i dubbel, Göransson vann dubbeln i Cassis, E Ymer och Mridha spelar ej.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste

Vecka 49 | Första veckan i december – här hittar du svenskarna

Caijsa Henneman, Marina Yudanov, Julita Saner, Maja Radenkovic och Simon Yitbarek är några som tävlar i veckan.

Storseger för Fair Play TK i finalen

Upsala TK utan sin etta Fanny Östlund var utan chans i finalen.

Fair Play TK och GLTK möts i SM-finalen

Den sista omgången i herrarnas elitserie spelades i fredags.

Spelschemat för 2020 börjar bli klart

Enligt tennisförbundets stomkalender är följande tävlingar bekräftade...

Fair Play TK och Upsala TK möts i SM-finalen

Damernas elitserie är färdigspelad. Individuellt imponerade Fanny Östlund mest.