Israel första hindret för Sverige i Davis Cup

13-14 september möter Sverige Israel i Kungliga Tennishallen. Det är första steget mot att förhoppningsvis lyckas med det man inte gjorde i Colombia i februari – att ta sig till Davis Cup Finals hösten 2020.

Vinner Sverige den här matchen väntar en kvalmatch i februari mot ett starkare motstånd än Israel. Segraren får sedan spela slutspelet hösten 2020.

Om alla är hela och friska kommer Elias Ymer och Mikael Ymer att spela singlarna för Sverige. Första alternativet är Markus Eriksson, men även Gustav Hansson som är uttagen kan bli aktuell. André Göransson ihop med Eriksson känns som en trolig dubbelkonstellation. Jonathan Mridha är uttagen som reserv.

Sverige kommer att bli favorit, även om några säkerligen kommer att påstå motsatsen för att sänka förväntningarna. 

Dudi Sela är rankad 166 och kan en del på hardcourt fortfarande, men som 34-åring har han sett sina bästa dagar. Sela har inte slagit någon spelare på topp 100 sedan han besegrade Kyle Edmund i Indian Wells i mars 2018. Då var Sela för övrigt själv en topp 100-spelare. Sela har vunnit en challenger i år och varit i två finaler, men har inte fått spela någon ATP-turnering eller kvalat in till någon GS-turnering under 2019. Sela har kapacitet, men här handlar det också om vilka förväntningar man har på bröderna Ymer. Sela behöver förmodligen vinna båda sina singelmatcher, kan han göra det?

Sela har 1-1 i matcher mot Elias Ymer men har aldrig mött Mikael Ymer.

22-årige Edan Leshem lär ta hand om andrasingeln. Han är rankad 446, men var i början av 2018 uppe på plats 249. Här talar vi om en spelare på lägre challengernivå och hans främsta insats i år är en 25K-titel där han vann både semi och final efter att motståndarna brutit matchen pga skada. Han har under 2018 och 2019 bara en seger mot en topp 200-spelare.

Israel har 42-årige Jonathan Erlich i dubbel och har också ytterligare två spelare uttagna: Yshai Oliel (rankad 523) och Daniel Cukierman (806).

Senaste

ChatGPT

Leo Borg klättrar rejält på juniorrankingen

Måns Dahlberg, Leo Borg och Klara Milicevic är rankade på topp 100.

Peterson och Hennemann missar Fed Cup

Östlund och Lövqvist ersätter.

Vecka 5 | Här är de svenska inslagen i ITF-tävlingarna

Markus Eriksson föll i första omgången i challengern i Quimper

Krönika: Mikael Ymer är en vinnare och förebild

Ante Filip Tepic, tränare och skribent, om Ymers vecka i Melbourne.