Roger Federer (Foto: Marianne Bevis - https://www.flickr.com/photos/mariannebevis/ – CC BY-ND 2.0)
Roger Federer (Foto: Marianne Bevis – https://www.flickr.com/photos/mariannebevis/ – CC BY-ND 2.0)

Sverige möter Schweiz i Davis Cup och kan ha dragit en vinstlott i kvalet till högsta divisionen. 14-16 september spelas matchen.

Tänk Schweiz och tankarna går direkt till Roger Federer i första hand och Stan Wawrinka i andra hand. Nu har dock ingen av stjärnorna spelat Davis Cup på ett antal år. Senast de gjorde de var i play off-spelet 2015 mot Nederländerna och då var det på hemmaplan. Det skulle tala för spel i september.

Spelar Federer Davis Cup?

I normalfallet, sett till de senaste DC-matcherna, är Henri Laaksonen [143] singeletta. Tvåa är snart 37-årige Marco Chiudinelli [466] och alternativ är också framförallt Adrian Bodmer [508] och Adrien Bossler [577]. Någon extraordinär dubbelspelare finns heller inte till förfogande.

– Det är en stark nation som nyligen vann Davis Cup, och vi vet alla vilka deras toppspelare är. Om de kommer med sina två högst rankade spelare är de förmodligen bäst i världen. Det blir en intressant uppgift. Vi har njutit av det här och alla i laget känns väldigt engagerade, vilket såklart känns jättekul, säger Davis Cup-kapten Johan Hedsberg i ett pressmeddelande.

Kvalet spelas efter det gamla formatet över tre dagar och matcherna i bäst av fem set.

Läs mer: DavisCup.com  

7 KOMMENTARER

 1. Lite sjukt?!
  Svensk herrtennis anses vara på dekis och “överbaissas” dessutom av svensk media. För ett år sedan spelade DC-laget i div 2 och i höst tar laget steget upp i World Group igen. Skulle bli förvånad om Federer eller Wawrinka spelar… och då finns verkligen chansen!

  • Jag tror i och för sig att Sverige också har en bra chans, men det avslöjar lite om vilka problem Davis Cup brottas med och att det behövs en förändring. Finns det verkligen 16 nationer idag som kan tävla ett par gånger om året på någorlunda lika villkor för att hålla en elitdivision på 16 lag? För mig ringer en varningsklocka när två spelare rankade 577 respektive 357 ska mötas för att göra upp om en plats i finrummet.

   Är det rimligt att Schweiz, utan att använda sina två främsta på åratal, hänger kvar i högsta divisionen?

   Inget ont om Sveriges insatser, men man bör vara ärlig och säga att det är lika mycket pga en devalvering av Davis Cup och inte enbart på att svensk herrtennis inte är på dekis längre. För så mycket har väl inte förändrats på ett eller två år?

   • “devalvering av Davis Cup”

    Det skulle jag inte säga, utan snarare att det som har förändrats är att vi nu spelar med båda Ymers istället för Lindell/Erikssson etc. Mikael gjorde sin första match 2015 och har ju bara blivit äldre sedan dess. Nu är de såpass hyfsade att de kan ta de här matcherna (Portugal, Ukraina) som vi hade förlorat för några år sedan.

    Det kombinerat med att Lindstedt var tillbaka i den här matchen så att vi åtminstone har någon rutinerad dubbelspelare. Sen är det mycket tur eller otur med lottningen också, vilkla man möter, vilka som spelar på hemmaplan. Ukraina känns ju lite enklare än Holland exempelvis.

    • Det är ju det sistnämnda jag syftar på med devalveringen. Med ett antal DC-veckor per år så är det alltför många nationer som inte spelar med sitt bästa lag av olika anledningar. För att hålla sig kvar, som Schweiz, räcker det med att mönstra ett tillräckligt bra lag i en match. Rättvist? Skulle spel koncentrerat till en vecka kunna skapa ett riktigt lag-VM?

     Sen är det klart att det alltid kommer att finnas bra eller dåliga lottningar. Hur skulle Sverige tex klara en skada?

     • Men det har väl alltid varit så att de bästa inte är på plats i alla divisioner?

      Jag förstår varför spelarna inte tycker Davis Cup är så intressant. Pengarna finns på touren, och det går ändå varje år till skillnad från fotbolls-VM som går vart fjärde och på så sätt blir mer attraktivt. DC är mer som en plojgrej.

 2. Men vänta lite…
  Ett evigt medialt tjat om de som inte spelar. 10 av topp 20 spelade i helgen! Hur många toppspelare i ishockey lirade OS eller ska spela VM? De klarar sig. Varför kan inte tennisen visa upp lite stolthet och kaxighet!? Den som avgjorde OS-finalen (vem?) var väl knappast topp 100 i världen? Men det är inte det viktiga!

  Och det svenska fotbollslandslaget har inga toppspelare men laget levererar o kvalade in i sitt “WG” med spelare som är sämre rankade än Ymers o ingen tänker på ranking utan alla jublar…

  ITF är sugna på pengar men RF o Rafa kommer aldrig spela “VM” i karriärens slutskede. Kanske inte heller Djocko el Murray. Det riskerar bli ett nytt GS Cup och DC på lägre divisioner riskerar att urholkas helt.

  • Davis Cup är ett bra ämne att diskutera. En vattendelare helt klart. Men klart är att ITF ser pengar i det här och tennisen har både konkurrens inifrån och utifrån.

   Jämförelsen med andra idrotter är svår att göra. Med ett utifrånperspektiv har jag svårt att blunda för att ett OS utan NHL-spelare har samma status som ett med. Jag vägrar sjunga med och hylla alla återkommande VM också, utan de bästa och där variationerna lag för lag är rätt stora. Men visst, en hockeypublik gillar det ändå.

   Jag tror också med bestämdhet att motståndet spelar in, oavsett vilken idrotten är. Publik- och intressemässigt är det lättare att sälja in en VM-kvalmatch mot Frankrike jämfört med Lichtenstein. Varför? För att publiken känner igen motståndarnas spelare.

   Därför har DC problem att sälja in produkten till TV-bolagen. Hur får man en allmänt idrottsintresserad publik att älska en match där tex Artem Smirnov möter en svensk spelare? Och hur gör man det utanför Sveriges och Ukrainas gränser?

   Ska man jämföra idrotter tycker jag också det är mer relevant att jämföra med andra individuella idrotter. Hade tex friidrotten, simningen och skidåkningen varit lyckliga om tex 50% av världseliten inte ställde upp i respektive VM?

   Det är svårt att lansera och sälja in ett nytt koncept och jag är inte säker på att ett tennisens VM kommer att lyckas. Men att se Davis Cup utarmas, förutom när vi kommer till kvartsfinalerna och framåt, är heller ingen rolig syn.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här