Schweiz-Sverige tappar betydelse när Davis Cup görs om

Svenska Tennisförbundet är positiva till förändringen

Play off-matchen i september mellan Schweiz och Sverige kommer inte handla om uppflyttning. Det står klart efter att ITF idag röstade för en förändring av Davis Cup till 2019.

Davis Cup med en 118 år lång tradition går i graven med sitt nuvarande upplägg. Redan nästa år kommer Davis Cup att avgöras som ett slutspel 18-24 november med 18 deltagande nationer. Namnet blir The Davis Cup by BNP Paribas Finals.

Jag tänkte göra ett försök att gå igenom upplägget, men helt lättöverskådligt är det inte.

Vilka får då vara med i finalen i november? Det blir de fyra semifinallagen i DC i år plus tolv lag som går vinnande från kvalet i februari 2019. Dessutom tillkommer två wild cards.

Vilka får kval kvala vecka 5? Sverige kommer förmodligen att vara ett av de 24 kvallagen som tävlar om 12 platser den 1-2 februari 2019.

Sverige kan dessutom bli seedat i kvalet om man besegrar Schweiz i september. De tolv lag som blir seedade är årets kvartsfinalister Belgien, Tyskland, Italien och Kazakstan samt de åtta vinnarna från play off-matcherna i september. Förlorarna hamnar i den oseedade ”poolen” där sex lag från Europa/Afrika samt tre lag vardera från Asien/Oceanien och Amerika får vara med. Rankingen avgör vilka som kommer med och går resultaten rätt är Sverige ett av de lagen.

Fyra veckor under året reserveras för Davis Cup. Förutom kval till Davis Cup finalen vecka 5 och finalen vecka 47 kommer det att spelas i april och september. Vecka 14 spelar grupp 2 och 3 och vecka 37 går också grupp 1 in i spel. Det är den vägen, ungefär som idag, som man kan ta sig till kval 2020. Tolv grupp 1-vinnare får kvala 2020.

Det Svenska Tennisförbundet är positiva till förändringen.

– Det här är ett positivt steg för sporten och mycket bra för svensk tennis. Det nya Davis Cup-formatet innebär att turneringen får alla förutsättningar att återta sin position inom världstennisen och på sikt få samma uppmärksamhet som Grand Slam-turneringarna. Våra spelare får spela om betydligt mer prispengar och vi får utökade medel till vår verksamhet – ”win-win”, säger Thomas Wallén, ordförande i Svenska Tennisförbundet på tennis.se.

Låter det rörigt?daviscup.com finns många av svaren under ”Frequentley Asked Questions”. Mycket pengar pumpas in i turneringen, men frågan kvarstår om det här kommer att bli succé eller fiasko bland spelarna och publiken?

Senaste

ChatGPT

Leo Borg klättrar rejält på juniorrankingen

Måns Dahlberg, Leo Borg och Klara Milicevic är rankade på topp 100.

Peterson och Hennemann missar Fed Cup

Östlund och Lövqvist ersätter.

Vecka 5 | Här är de svenska inslagen i ITF-tävlingarna

Markus Eriksson föll i första omgången i challengern i Quimper

Krönika: Mikael Ymer är en vinnare och förebild

Ante Filip Tepic, tränare och skribent, om Ymers vecka i Melbourne.