Sverige chanslöst mot Nederländerna – nu blir det kval mot Israel

Davis Cup i Båstad (Foto: Emil Holmgren)
Davis Cup i Båstad (Foto: Emil Holmgren)

Sverige vägde för lätt mot Nederländerna och redan efter dubbelmatchen var det avgjort. Nu väntar Israel borta för att hänga kvar i divisionen.

0-5 och 3-13 i set är stora siffror och då ska man ha i minnet att Nederländerna idag inte direkt är någon stormakt. Haase är gedigen och det räcker gott att vara rankad 65 i dessa sammanhang. Nederländerna var klara favoriter och levde upp till det.

28-30 oktober spelas kvalmatchen. Hemmafavör och favoritunderlag för Dudi Sela (74) och Amir Weintraub (214) plus dubbelveteranen Jonathan Erlich talar om en mycket svår kvalmatch för svenskarna.

Fredag:

Elias Ymer hämtade in ett 0-2-underläge mot den holländska tvåan de Bakker, men förlorade efter fem set och avgörande i tiebreak. Det är bara åtta placeringar som skiljer på rankingen och på förhand var det här  Sveriges bästa chans.

Matchen saknade inte nerv i alla fall, men spelet var stundtals väldigt mediokert med många enkla misstag på rena transportslag. Det var nära ett debacle för de Bakker som hade 4-1 i fjärde set. Synd att Elias inte tog till vara på möjligheterna, men han är en bra bit från sin bästa form.

Mikael Ymer hade setbollar i tiebreaket i tredje set mot Haase. Mikael gjorde en gedigen kämpainsats, men Haase har ett betydligt högre tempo i kroppen och hade kontroll på matchen.

Lördag:

Inte oväntat så blev det en ändring i det holländska teamet. Robin Haase spelade med Jean-Julien Rojer. Efter ett jämnt första set blev det en klar seger för holländarna.

Rojer visade på ett imponerade sätt hur man städar undan bollarna effektivt och svenskarna.

Söndag:

Två ändringar var det inför de avslutande och betydelselösa singlarna. Sverige ställde över Elias Ymer och lät Isak Arvidsson spela mot Robin Haase. Holländarna tog sista matchen på allvar också och vann komfortabelt.

Mikael Ymer fick möta reserven Tim van Rijthoven och borde väl ha vunnit matchen? Ymer hade 7-6, 4-1 och läge fram till 5-1. Nu tappade han setet efter tiebreak och tappade all energi i sista set.

Resultaten

  • Elias Ymer – Thiemo de Bakker 4-6, 4-6, 6-1, 6-4, 6-7
  • Mikael Ymer – Robin Haase 3-6, 3-6, 6-7
  • Fred Simonsson/Isak Arvidsson – Jean-Julien Rojer/Robin Haase 5-7, 2-6, 3-6
  • Isak Arvidsson – Robin Haase 2-6, 4-6
  • Mikael Ymer – Tim van Rijthoven 7-6, 6-7, 2-6

(SweTennis har tyvärr ingen möjlighet att bevaka Davis Cup på plats denna gång)

Senaste

ChatGPT

Leo Borg klättrar rejält på juniorrankingen

Måns Dahlberg, Leo Borg och Klara Milicevic är rankade på topp 100.

Peterson och Hennemann missar Fed Cup

Östlund och Lövqvist ersätter.

Vecka 5 | Här är de svenska inslagen i ITF-tävlingarna

Markus Eriksson föll i första omgången i challengern i Quimper

Krönika: Mikael Ymer är en vinnare och förebild

Ante Filip Tepic, tränare och skribent, om Ymers vecka i Melbourne.