Sverige chanslöst mot Nederländerna – nu blir det kval mot Israel

Davis Cup i Båstad (Foto: Emil Holmgren)
Davis Cup i Båstad (Foto: Emil Holmgren)

Sverige vägde för lätt mot Nederländerna och redan efter dubbelmatchen var det avgjort. Nu väntar Israel borta för att hänga kvar i divisionen.

0-5 och 3-13 i set är stora siffror och då ska man ha i minnet att Nederländerna idag inte direkt är någon stormakt. Haase är gedigen och det räcker gott att vara rankad 65 i dessa sammanhang. Nederländerna var klara favoriter och levde upp till det.

28-30 oktober spelas kvalmatchen. Hemmafavör och favoritunderlag för Dudi Sela (74) och Amir Weintraub (214) plus dubbelveteranen Jonathan Erlich talar om en mycket svår kvalmatch för svenskarna.

Fredag:

Elias Ymer hämtade in ett 0-2-underläge mot den holländska tvåan de Bakker, men förlorade efter fem set och avgörande i tiebreak. Det är bara åtta placeringar som skiljer på rankingen och på förhand var det här  Sveriges bästa chans.

Matchen saknade inte nerv i alla fall, men spelet var stundtals väldigt mediokert med många enkla misstag på rena transportslag. Det var nära ett debacle för de Bakker som hade 4-1 i fjärde set. Synd att Elias inte tog till vara på möjligheterna, men han är en bra bit från sin bästa form.

Mikael Ymer hade setbollar i tiebreaket i tredje set mot Haase. Mikael gjorde en gedigen kämpainsats, men Haase har ett betydligt högre tempo i kroppen och hade kontroll på matchen.

Lördag:

Inte oväntat så blev det en ändring i det holländska teamet. Robin Haase spelade med Jean-Julien Rojer. Efter ett jämnt första set blev det en klar seger för holländarna.

Rojer visade på ett imponerade sätt hur man städar undan bollarna effektivt och svenskarna.

Söndag:

Två ändringar var det inför de avslutande och betydelselösa singlarna. Sverige ställde över Elias Ymer och lät Isak Arvidsson spela mot Robin Haase. Holländarna tog sista matchen på allvar också och vann komfortabelt.

Mikael Ymer fick möta reserven Tim van Rijthoven och borde väl ha vunnit matchen? Ymer hade 7-6, 4-1 och läge fram till 5-1. Nu tappade han setet efter tiebreak och tappade all energi i sista set.

Resultaten

 • Elias Ymer – Thiemo de Bakker 4-6, 4-6, 6-1, 6-4, 6-7
 • Mikael Ymer – Robin Haase 3-6, 3-6, 6-7
 • Fred Simonsson/Isak Arvidsson – Jean-Julien Rojer/Robin Haase 5-7, 2-6, 3-6
 • Isak Arvidsson – Robin Haase 2-6, 4-6
 • Mikael Ymer – Tim van Rijthoven 7-6, 6-7, 2-6

(SweTennis har tyvärr ingen möjlighet att bevaka Davis Cup på plats denna gång)

3 KOMMENTARER

 1. Ingen bra laghelg för Sverige. Lär ju förlora Davis Cup om inget mirakel inträffar, och damerna åkte ut direkt i lag-EM för 18-åringar.

  Sämsta möjliga lottning såklart (Ryssland), inte mycket att göra. Alla de andra tre seedade hade de kunnat besegrat. Rosenqvist fortfarande långt, långt ifrån vad hon var i förra årets EM.

  Ryssland och speciellt USA är helt dominanta i dessa åldersklasser.

 2. Oj, det finns mycket att säga om Davis Cup, som fenomen i sig och om Sveriges ställning. Jag funderade på ett blogginlägg i ämnet, men kör här i kommentarsfältet. Hoppas du också deltar!

  # Davis Cup i sig börjar kännas som en generationsfråga. Min generation som minns 80- och 90-talets tennisfester tycker nog fortfarande det är viktigt, medan senare generationer har ett rätt måttligt intresse av det.

  # Mediabevakningen lyser med sin frånvaro. Förbundet gjorde en jättesatsning, men det beror ju också på att DC i princip är det enda evenemanget man har som kan locka publik, intresse och i förlängningen sponsorer. Självklart är Båstad ett bra val, kul att publiken kommer – men vem granskar egentligen själva produkten?

  # Grovt räknat kan man räkna in tennisvärlden i tre kategorier.

  A) Nationer som i DC-sammanhang har minst två singelspelare på topp 100 och åtminstone en dubbelspelare av högsta klass. Helst två.
  B) Vi har länder som Nederländerna, och ett Sverige för några år sedan med Robin Söderling, med ett ankare och ett pålitligt dubbelpar. Det brukar ofta räcka för att ta tre nödvändiga vinster.
  C) Vi har nationer som inte har något av ovannämnda, ingen given seger i någon singel eller dubbel. Då hamnar man förr eller senare i grupp II.

  # Framtiden – ser den ljus ut eller mörk? Det vet ingen. Man kan önsketänka naturligtvis. Det är ett generationsskifte. Vilken nivå dessa spelare är på om fem år vet ingen och utbudet av alternativ är inte stort. Just nu har vi ett lag i kategori C som jag talade om.

 3. Alla lagidrotter oavsett nivå behöver rutinerade, lojala och duktiga spelare i gruppen. När Fidde valde att inte ha med Johan Brunström mot Nederländerna visade han alla tennisintresserade i Sverige att något är riktigt sjukt inom organisationen. Även om Johan hade haft en bruten tå, skulle han trots allt givetvis vara med gruppen och hjälpa alla unga och lovande spelare. Sveriges bästa lagspelare i tennis hade tillfört mycket mer positiv energi inom gruppen än någon annan i laget. Bara för att han och sin partner förlorade i Båstad i somras så valde ansvariga att gå på resultatet från en match. Detta fenomen genomsyrar tyvärr många uttagningar på förbundsnivå. Är nu beslutet att börja om från början med unga spelare, så borde man nog också göra likvärdigt med ledarna. Inför matchen mot Israel tar jag för givet att någon ledare med modern syn på ledarskap leder vårt unga lag från bänken. Varför inte Johan Brunström ?

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Fler artiklar

Vecka 43 | Två W15-tävlingar väntar i Stockholm

Ellen Allgurin gör comeback på den internationella scenen.

Vecka 42 | Fokus på Stockholm Open

Vad kan en formtoppad Mikael Ymer hitta på i Stockholm Open? Och hur är statusen på Elias Ymer efter skadeuppehållet?

Rebecca Petersons succéturné i Asien – vann sin andra WTA-titel

Besegrade Heather Watson i finalen i Tianjin.

Mikael Ymer tog sin fjärde challengertiteln

Efter en segersvit på tolv raka matcher stod han som segrare i challengerturneringen i Mouilleron le Captif i Frankrike.

Vecka 41 | Peterson i WTA Tianjin

"Pim-Pim" spelar förkval till kvalet till Stockholm Open.