Ymer räddade Sverige – igen

(Foto: Peter Tvermoes/DTF)
(Foto: Peter Tvermoes/DTF)

2-0 för Sverige efter singlarna i fredags, men efter dubbeln igår och första singeln idag hade Danmark utjämnat till 2-2. Med nöd och näppe lyckades Mikael Ymer vinna en femsetare i den avgörande matchen och Sverige är kvar i andradivisionen, grupp 1.

Att det skulle bli dramatik var inte helt oväntat. Frederik Nielsen var favorit mot Markus Eriksson och vann också i tre raka set, även om det blev ganska jämnt. Dansken vann med 6-2, 7-6, 7-6.

Den danske kaptenen Kenneth Carlsen valde sedan att peta Andreas Bjerrehus och Mikael Ymer ställdes istället mot 18-årige Christian Sigsgaard. Ett helt oprövat kort, som knappt testat på spel på futurenivå och som haft sina juniorframgångar mest från Grade 4-turneringar och nedåt.

Det här är en spelare som Mikael Ymer normalt sett besegrar minst 9 av 10 möten, men Davis Cup lever ofta sitt eget liv.

Ymer tog de två första seten med 6-4, 6-0 men dansken gav sig inte utan kom tillbaka. Han vann tredje med 6-3 och det fjärde med 7-5. Det avgörande setet tog Ymer hem med 6-2 och därmed var saken klar. Sverige vann sista matchen med 3-2 i set och matchen totalt med 3-2.

– Jag är så imponerad. Alla tror att Micke ska gå in och mosa och vinna hur lätt som helst, men jag tror inte folk förstår hur svårt det här är. Det är fantastiskt bra gjort, säger förbundskapten ”Fidde” Rosengren på tennis.se.

Mikael Ymer går därmed i brodern Elias spår. Elias har spelat huvudrollen 2013 och 2014 i avgörande matcher och precis som Mikael var Elias 17 år när han gjorde det första gången.

Ymer är framtiden

Nu möter Sverige Ryssland i mars och frågan är hur framtiden för DC-laget ser ut? Det är väl ganska troligt att det blir båda bröderna Ymer som tar hand som singlarna redan i nästa match om utvecklingskurvorna för de svenska spelarna fortsätter i samma stil. Blir det spel på grus är Christian Lindell aktuell igen.

Ett svenskt brödrapar lär nog vara det vi får hoppas på de närmaste åren och det kan räcka riktigt långt, men vi ser att det är fortsatt oroväckande tunt bakom dem och i dubbel kan vi inte i evighet räkna med Robert Lindstedt (38 år) och Johan Brunström (35 år). Vem är till exempel nästa dubbelpar som kan spela en avgörande roll?

Sverige blir i alla fall kvar i andradivisionen ett år till minst och det är bra för intresset, men det handlar om små marginaler år efter år. För sista gången på ett bra tag, förhoppningsvis.

 

 

Senaste

ChatGPT

Leo Borg klättrar rejält på juniorrankingen

Måns Dahlberg, Leo Borg och Klara Milicevic är rankade på topp 100.

Peterson och Hennemann missar Fed Cup

Östlund och Lövqvist ersätter.

Vecka 5 | Här är de svenska inslagen i ITF-tävlingarna

Markus Eriksson föll i första omgången i challengern i Quimper

Krönika: Mikael Ymer är en vinnare och förebild

Ante Filip Tepic, tränare och skribent, om Ymers vecka i Melbourne.