Fair Play TK och GLTK möts i SM-finalen

Den sista omgången i herrarnas elitserie spelades i fredags. Nästa söndag möts Fair Play TK och GLTK i finalen.

Vad vill klubbarna och förbundet egentligen med elitserien? Frågar man de åtta deltagande lagen får man förmodligen åtta olika svar. Att villkoren ser olika ut för klubbarna är en sak, men ambitionsnivå är ju också varierande.

Det har hos vissa lag varit väldigt skiftande kvalitet och i en rak serie med sju matcher per lag kan det vara avgörande. Det gäller att ha sina bästa tillgängliga i rätt matcher.

33 KOMMENTARER

 1. FairPlay går “all in” och har med utlänningar trots att man har bredaste truppen med inhemska spelare.

  Gltk spelar med sina egna och det kan räcka till seger men de får inte ha några skador. Timpa på 4e slår de flesta. 43 år till trots.

  • Tyvärr för Gltk har Masur dragit sig ur tävlingen i Grekland vilket innebär att han sannolikt spelar SM-finalen på söndag.
   Om jag får spekulera i en singeluppställning för Fair Play tror jag:
   singel1: Masur
   singel2: Hansson
   singel3: Lakat
   singel4: Nielsen

  • Hörde i en podd-intervju med Mridha att Solna hade planerat med både Otte och Moraing i elitserien men det blev inte så pga skador. Han kunde dock inte riktigt förklara varför han spelade future samma vecka som det var toppmatch mot Gltk. Det blev förlust i den matchen och därmed också missad SM-final. Lyssna på intervjun på tennisportalen.se.

 2. Årets elitserie har varit konstig på både dam och herrsidan. Lagens spelstyrka har skiftat för mycket inom lagen från match till match. Och mellan topp och botten är glappet stort.

  Genom åren har klubbarna tänkt olika men alltid egoistiskt kring seriespelet. Och alltid kortsiktigt utifrån vilket spelarmaterial man hoppas kunna ha just den säsongen…

  Fler borde tänka att serien ska vara till för de spelare man faktiskt har i klubbens versamhet dagligdags. I första hand kanske de som är 16-30 år. Om det i den gruppen finns folk m världsranking som vill och kan spela – fine. Men bygg inte seriens struktur och upplägg på om Rebecca P eller M Ymer kan vara med en match eller två. Än mindre om en tysk, en norsk (eller Bellman) kan en speciell helg eller inte.

  Med det sagt säger jag av någon anledning emot de flesta och menar att elitserie och div 1 borde vara längre och ha dubbelmöten. Varför inte nov-dec + jan-feb? Låt seriespelet bli en “normal” och viktigare byggsten i spelarnas tennisår.

 3. Elitserien idag är helt ointressant och enbart ett fåtal bryr sig ens om resultatet. Egentligen tycker jag man kan lägga ner helt. Ska man dock ändå insistera borde man spela matcherna över bara typ en veckas tid. Typ tre grupper med tre lag i varje. Ettan och bästa tvåan till semi. Helt för många matcher spelas också i varje enskild match. Räcker med typ två singlar och en dubbel. Försöka skapa lite hype. TV-sändning är absolut en nyckel

  • Men Jake,
   om Elitserien är HELT ointressant vem ska då titta på TV-sändning? Man kan ju lägga ner alla tävlingar som är “ointressanta” för den stora allmänheten men var ska då de som någon gång blir intressanta komma ifrån?

  • Hur skapar man en hype? Om årets enda landskamp inte ens drar fyrsiffrigt på publiksidan, hur ska då elitserien kunna nå ut? Vem vill man nå? Skapa ett intresse inom den egna klubben, bland tennisintresserade eller nå en allmänt sportintresserad publik? För varje steg blir det hela tiden svårare.

  • Om vi först pratar DC så tror jag att Stockholmare är alldeles för bortskämda med olika sportevenemang, därför borde vi lägga DC-matcherna på andra orter ute i landet. Nu har vi en match mot Chile och jag föreslår att vi lägger den i Falun. De har under lång tid varje år arrangerat en populär futuretävling och borde bli belönade med en DC-match.

   När det gäller Elitserien behöver något göras, frågan är bara vad? Tror Jake har rätt att man behöver korta ner serien och kanske avsluta med ett slutspel mellan de 4 bästa över en helg. Max tre veckor får det ta men är öppen för att dra ner det till bara en vecka.

   • Skulle vara intressant hur förbundet resonerar kring Elitserien. De måste ju förstå att något måste göras för att få upp status och intresse. Prispengar ur den redan skrala kassan?

    Kommer Fair Play med starkaste laget (enl veckorating) ur truppen så blir det 3 st som inte spelat en match för dem i år. Nielsen, Verbeek och Salminen.

 4. En norr- och en sydgrupp med 4 lag i varje.
  Helg nr 1: Alla möter alla i respektive grupp på ett och samma ställe.
  Helg nr 2: lag 1 i respektive grupp möter lag 2 i andra gruppen på lördagen.
  Söndagen börjar med match om bronset och dagen avslutas med final.
  De sämst placerade lagen från helg nr 1 (4:orna), kvalar mot seriesegrarna från div 1.

 5. Beror vilka 8 lag som spelar i Elitserien.
  Årets upplaga hade haft följande indelning.

  Fair Play, Växjö, Elfsborg, GLTK

  Solna, SALK, KLTK, Uppsala

 6. Är osäkert hur FP ställer upp.

  Gltk kört samma uppställnimg hela serien (har inte så många alternativ) förutom andra dubbeln. Där har Oliver, Beigart, Brunsteöm och Timfjord alternerat.

  Så trolig uppställning blir;
  Mackan
  Samuelsson
  JHL
  Timfjord
  Mackan/Samuelsson
  Timfjord/Oliver

  Eller?????

  Kan bli en helt öppen match oavsett vilka FP sätter pä banan.

  • Just nu: Göransson/Frost tar första set i tb, Mackan/Christian har förstadubbeln 6-0, 7-5.
   Fair Play har mycket riktigt plockat in Fredrik Nielsen, vilket är en förstärkning, men samtidigt är inte Florian Lakat med vilket i mina ögon är en försvagning. Nu tror jag Fair Play ställer upp med Masur, Hansson, Bergevi och Nielsen i singlarna.

  • Mycket riktigt, här är singeluppställningarna:
   S1: Masur – Eriksson, Eriksson vann i matchtiebreak senast, jämn match.
   S2: Hansson – Samuelsson, Hansson vann senast i raka set, Hansson favorit.
   S3: Bergevi – JHL, Bergevi vann senast i matchtiebreak, jämn match.
   S4: Nielsen – Timfjord, de har inte mötts, Nielsen favorit.

 7. Stort grattis till GLTK. Rafinerat med en avgörande dubbel istället för att räkna set. Och kanske bra med ett nytt vinnarlag.

  Bra stämning, bra spel. Det bör gå få igång intresset på fler ställen. Frågan riktas till förbundet men frågan går tillbaka till klubbarna… Har följt elitserien sedan starten och många arrangemang är undermåliga. Men frågan är för alla – hur får man ett 50 tal av de egna juniorerna + en förälder att komma och titta? Det måste börja där för lite stämning.

  Sen måste man i alla fall kräva lite mer av klubbarna. Vilka har ens en spelartrupp på sin hemsida eller facebooksida? Vilka klubbar skickar uppslag, matchrapport, eller införsnack till lokal media? Det görs av ett 10-tal andra idrotter!

  Redovisar TT eller text-tv resultat o tabell!? Vad görs centralt? Kommande år bör det skapas en sajt/app etc där all info om elitserierna hamnar. På varje lagmatch skall arrangörsklubb ha en “mediaperson” som kommenterar utvecklingen i varje match och gör snabba intdrvjuer under dagen. Vi måste vakna och skapa lite brus. Och vi måste våga stå upp och säga och tro på sanningen att många spelare i elitserien är bättre idrottare än många spelare i de högsta ligorna i hockey, bandy, innebandy som får massor av publicitet – av gammal vana.

  Sen måste vi ha lag o trupper som är lite mer homogena. Det kan inte dyka upp spelare i enskilda matcher och det gpr inte för sig att skicka b-lag.

  Det går om vi vill ock fokar på det positiva…

 8. Tomas; Det gäller att ha lite kött på benen innan man tvärsäkert uttalar sig om utgången….
  Man kan riktigt läsa in i dina efterföljande inlägg hur du darrade till när du insett din tavla.
  ja, ja…. det är mänskligt att fela

 9. Ja, visste inte om den regeländringen, Uppsala vann ju nere i Malmö på setskillnad för några år sedan, måste ha varit 2014 då.
  Försökte förmedla att lagmatcher kan vara ganska spännande. I college har de ett system där en match inte kan sluta oavgjord vilket kanske vore att föredra i en SM-final.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste

Krönika: Mikael Ymer är en vinnare och förebild

Ante Filip Tepic, tränare och skribent, om Ymers vecka i Melbourne.

Linus Carlsson Halldin och Olivia Malm vinnare i JSM

Tvillingarna Wallin vann U21-SM.

Återbud från Peterson/Larsson – då fick Lister chansen

Lister/Fichman åkte dock ut i första omgången i Australian Open.

Vecka 4 | Detta händer utöver Australian Open

• ATP Challenger Rennes med Markus Eriksson • W25 Petit-Bourg (Guadeloupe) med Fanny Östlund

Ymer vidare i Australian Open

Möter Khachanov i nästa omgång.