10 frågor om US Open

Vad kan vi förvänta oss av US Open i år och hur ser lottningen ut? Här listar SweTennis tio frågor inför starten på måndag.

I panelen finns redaktionens Sebastian Gustafsson (SG) och Jacob Johannesson (JJ) samt vår externe ATP-kommentator Sebastian Cirin (SC),  @cirseb på twitter.

Novak Djokovic (Foto: Tatiana - https://www.flickr.com/photos/kulitat/15470664716/ - CC BY-SA 2.0)
Novak Djokovic (Foto: Tatiana – https://www.flickr.com/photos/kulitat/15470664716/ – CC BY-SA 2.0)

2014 var överraskningarnas år. Då vann Marin Cilic finalen mot Kei Nishikori. Vilka står i finalen i år?

SG: Brukar ske en del skrällar i US Open men inte i år. Djokovic är den ene finalisten. Vem som är den andre är mer oklart. Murray, Federer eller Wawrinka. Drar till med Wawrinka. När han har självförtroende har han ett spel som ingen matchar. Jag minns hur han höjde sig efter Mirka Federer-gaten och spelade hem DC-finalen åt Schweiz och jag minns hur han höjde sig efter sin skiljsmässa och vann Paris. Nu har det varit ytterligare en svår personlig sak med Kyrgioseländet och vad kan han hitta på då?

SC: Svårt att se några andra än Djokovic och Federer i finalen just nu. Självklart är Murray också med men i slutändan tror jag på en giganternas kamp till final. Alla tre har presterat riktigt bra den senaste tiden och känns snäppet vassare än alla andra.

JJ: Novak Djokovic-Andy Murray.

Vi börjar med övre halvan. Där är Djokovic-Nadal och Nishikori-Ferrer möjliga kvartsfinaler. Om vi börjar med Djokovic – hur bra är hans lottning?

SG: Den är optimal får jag säga. Souza, Pospisil, Seppi och Goffin är inga hot mot Novak. Nadal måste hitta någon hysterisk formtopp i så fall, då är han självklart farlig. Det är väl han eller Nishikori (som ju slog Novak ifjol) som kan hota.

SC: För Djokovic är det bara att tacka och ta emot. Bör inte ha några som helst problem fram tills kvarten. Egentligen tror jag inte heller han behöver gå hundra här. Så länge han vill så vinner han matcherna oavsett.

JJ: Den är riktigt bra. Det finns inga hot mot honom innan en kvartsfinal. Möjligtvis Janowizc om han hittar gammal god form. Men ändå ska det väldigt mycket till för att världsettan ska missa en kvartsfinal.

Rafael Nadal (Foto: Kulitat – https://www.flickr.com/photos/kulitat/ – [CC BY-SA 3.0])
Rafael Nadal (Foto: Kulitat – https://www.flickr.com/photos/kulitat/ – [CC BY-SA 3.0])
Nadal är Nadal och drar alltid till sig ett intresse. Men vad har han att hämta i år?

SG:Svårt att säga. Troligen en kvartsfinalplats som bäst men jag tänker aldrig räkna bort den människan även om det ska mycket till.

SC: Nadal är realistisk, media är det inte. Nadal vet själv vart han står och jag tror faktiskt innerst inne att han nöjer sig med en kvartsfinalsplats i år. Jag tror däremot inte att han på något vis känner uppgivenhet och kommer definitivt göra allt för att gå så långt som möjligt. Känslan är ändå att Djokovic är alldeles för bra just nu för honom och längre än kvarten bör vi inte förvänta oss.

JJ:Finns en chans att han ryker redan i den första omgången mot stjärnskottet Borna Coric. Annars är en kvartsfinal är möjlig för spanjoren, men då måste han besegra spelare som Fabio Fognini och Milos Raonic.

I den här kvartsfinalen – vilka kan överraska och vilka favoriter kan leva farligt?

SG: Djokovic lever inte farligt. Nadal kan leva farligt redan i första omgången mot Coric. Klarar Nadal det är nog enda hotet mot en kvartsfinalplats Raonic. Det ska bli kul att se vad Mardy Fish kan hitta på i sin sista turnering. Det vore värdigt om han fick avsluta väl efter allt han har gått igenom. Jag ser det inte som osannolikt att han kan nå omgång tre.

SC: Om Raonic känner sig bra så ska man absolut inte utesluta honom en chans på kvarten. Rimligtvis lär det stå mellan honom och Nadal där. Tror annars att Goffin får det tufft direkt mot Bolelli och att det ska bli spännande och se vad Pierre Hugues-Herbert kan åstadkomma efter hans fantastiska vecka nu i Winston-Salem.

JJ: Ska bli intressant att se vad Milos Raonic kan göra. Han är min favorit till att stå i en kvartsfinal mot Djokovic. Annars varnar jag för Tomas Johanssons adept Borna Coric. Vid vinst mot Nadal i första omgången är en kvartsfinal ingenting omöjligt.

Över till andra potentiella kvartsfinalen på övre halvan, alltså Nishikori-Ferrer. Vad säger ni om fjärdeseedade Nishikoris möjligheter?

SG: Jag tycker alltid det känns som att Nishikori är den spelare som får bäst lottningar i Grand Slam. Nu tycker jag att det ser ut som att det finns hot både till höger och vänster. Trots det är han knapp favorit till en semifinalplats.

SC: Nishikori får anses ha goda möjligheter till sin kvartsfinalplats. Känns som att han kommer taggad och med en hel del poäng att försvara kommer han kämpa in i det sista. Blir småtuff match mot Dolgopolov eller Robredo senare men överlag får man anse han ha goda chanser.

JJ: Skadeproblemen förföljer Nishikori. Japanen har egentligen inte visat något konkret i år om man bortser från vinsten i Washington. Men veckan efter var han chanslös mot Murray. Mycket hänger på om hans kropp håller. Dessutom ställs han mot en Benoit Paire i storform redan den första omgången. Japanen kan mycket väl försvinna redan där.

 

Här finns ju en rad kompetenta spelare också. Vem förväntar du dig mest av?

SG: Som du säger. Här finns Monfils, Tsonga, Dolgopolov, Cilic, Dimitrov, Chardy och kanske då även Ferrer men han har jag av någon anledning som vanligt inte några förväntningar på. Monfils, Tsonga, Dolgopoov och Dimitrov har underpresterat hela året och man kan ha större krav på dessa. Som titelförsvarare tycker jag att Marin Cilic har en del att bevisa. Alla vet hur bra han kan spela i US Open och nu vill jag se det igen. Det har inte varit samma spel efter dess.

SC: Jag förväntar mig absolut ingenting från Ferrer i alla fall. Hans form efter skadeuppehållet är ett stort frågetecken och Chardy kan nog bli en mycket tuff uppgift för honom. Förväntar mig annars att Dimitrov höjer sig en del och visar vad han verkligen går för. Samtidigt får man absolut inte räkna bort fjolårets vinnare Marin Cilic. Ingen jätteform där men bör vara enormt taggad på att försvara sina poän

JJ: Marin Cilic har efter segern i US Open förra året inte fortsatt spela den tennis man hade förväntat sig. Ett stort frågetecken. Grigor Dimitrov är också ett rejält frågetecken. Men bägge kan utmana Ferrer om en kvartsfinal. Nishikoris största hot för att missa kvartsfinalen finns redan i första omgången då han möter Paire.

På undre halvan är tänkbara kvartar Murray-Wawrinka och Berdych-Federer. Murray, till att börja med, möter Kyrgios i första omgången. Tankar kring det?

SG: Intressant match förstås. Jag tycker det känns som Kyrgios har blivit sämre av Wawrinkagaten. Murray är bra mot storservare och så pass smart så att jag inte tror att detta ska vara några problem.

SC: Jag tror inte att Murray kommer få några större bekymmer med Kyrgios. Jag tycker Murrays utveckling i spelet den senaste tiden visat att han absolut är en toppkonkurrent och samtidigt som Kyrgios har det väldigt tufft med allt runt omkring tennisen. Det bör passa Murray rätt bra att möta Kyrgios. Samtidigt som jag tror det gynnar Murray i självförtroendet att få möta en så pass stark motståndare direkt i inledningen.

JJ: Jag tror inte Kyrgios kommer att kunna hota Murray. Britten är i en alldeles för bra form.

Murray och Wawrinka – vilka är de värsta hoten för dom mot en potentiell kvartsfinal?

SG: Egentligen inga. Gilles Simon är en mycket smart spelare som kan spela bra i US Open. Att han ska ta ut både Murray och Wawrinka förefaller inte troligt. Jack Sock besitter en del potential och lär ha publiken med sig.

SC: Helt ärligt så har Murray fått en riktigt bra lottning och jag har svårt att se någon verkligen utmana honom. Kyrgios kanske kan göra det en del men nej, fram till kvarten har han inget att oroa sig för. Samma sak med Wawrinka. Hans förmåga att höja sig i Grand Slams bör inte underskattas och lottningen den är inledningsvis bra. Tuff match att vänta troligtvist mot Jack Sock. Wawrinka är en bättre spelare än Sock och bör kunna lösa det. Frågetecken för hans psykiska status. Det har känts lite svajigt ändå efter skandalmatchen mot Kyrgios men jag tror att vi får en riktigt trevlig kvartsfinal att se fram emot.

JJ: Jag ser inte några hot mot Murray. Kan Jack Sock skrälla mot Wavrinka på sin hemmaplan? Inte helt omöjligt. Ska också bli spännande att se vad Tiafoe, född 98, kan göra mot Troicki.

Roger Federer (Foto: Marianne Bevis - https://www.flickr.com/photos/mariannebevis/ - CC BY-SA 2.0)
Roger Federer (Foto: Marianne Bevis – https://www.flickr.com/photos/mariannebevis/ – CC BY-SA 2.0)

Det var rätt många år sedan många dömde ut Federer och sade att han aldrig skulle spela en Grand Slam-final igen. Nu är han här, 34 år, och andraseedad. Hur farlig blir Federer?

SG: Allra största respekt för det han presterar med tanke på åldern och visst han kan bli farlig. Han är en presumtiv finalist. Han ska vara mycket glad över sin lottning dessutom. Servekanoner som Isner eller Karlovic i åttondelsfinal är ingen dröm förstås. Berdych/Gasquet i kvarten är spelare som han har mentalt överläge på. Sedan kan han ju hoppas att Murray/Wawrinka kör slut på varandra i en eventuell kvartsfinal. Murray har han dessutom besegrat några gånger det senaste.

SC: Federer blir extremt farlig i år och en bättre chans till en Grand Slam-titel, det får han nog inte igen. Den aggressiva spelstilen han visade upp i Cincinnati, där han fullständigt körde över motståndet, fortsätter han med den har han all chans i världen att vinna. Blir också spännande att se hur motståndet anpassar sig efter hans aggressiva stil.

JJ: Federer har inte fått någon bra lottning. Spelare som kan ställa till det för honom tidigt i turneringen är Zverev, Karlovic, Isner och framförallt Berdych i en kvartsfinal. Men formen talar för schweizaren som tar sig till semifinal där det tar stopp mot Andy Murray i fem set.

Berdych-Federer i trolig kvartsfinal. Men vilka är luringarna här?

SG: Kohlschreiber jag tappat hoppet om, så är väl servekanonerna eller Gasquet som jag ser som en betydligt starkare spelare än Berdych i dagsläget.

SC: Gasquet har sett riktigt bra ut i veckorna och han har all möjlighet att knipa Berdychs kvartsfinalplats. Kommer bli en bra match mellan dom två. Kanske även att Tomic kan vara med och slåss med. Beror ju som alltid på hans humör, så han är svår att räkna med på förhand. Federers halva är inga större bekymmer. Hans motstånd blir på riktigt i kvartsfinalen.

JJ: Gasquet, Karlovic och Isner kan ställa till det för Berdych och Federer. Man de räcker inte till. Berdych spelar mot Federer i kvartsfinalen.

 

Senaste

ChatGPT

Leo Borg klättrar rejält på juniorrankingen

Måns Dahlberg, Leo Borg och Klara Milicevic är rankade på topp 100.

Peterson och Hennemann missar Fed Cup

Östlund och Lövqvist ersätter.

Vecka 5 | Här är de svenska inslagen i ITF-tävlingarna

Markus Eriksson föll i första omgången i challengern i Quimper

Krönika: Mikael Ymer är en vinnare och förebild

Ante Filip Tepic, tränare och skribent, om Ymers vecka i Melbourne.