SALK till final mot Fair Play – Helsingborg åkte ur

Lucas Renard (Foto: Henrik Gustavsson/SweTennis)
Lucas Renard (Foto: Henrik Gustavsson/SweTennis)

SALK möter Fair Play i SM-final. Det stod klart tidigt på lördagen då Solna TK föll mot GLTK och SALK således fick hjälp av göteborgarna att säkra SM-finalen. Samtidigt blev det klart att Helsingborg följer med Lidköping ner till division 1.

Det blev ett snabbt avgörande gällande Fair Plays motståndare i SM-finalen under lördagen. Solna TK-GLTK startade ett par timmar innan övriga matcher och när Christian Samuelsson och Daniel Appelgren slog in matchbollen som ledde till 16-14 i avgörande set mot Cervenak/Otte stod det klart att Solnas chanser till finalplats i princip var bortblåsta. Dessförinnan hade Filip Prpic tvingats kasta in handduken i dubbel tillsammans med Robin Borg vid underläge 0-2 och alla var nog på det klara med att Solnas chanser var som bortblåsta. GLTK vann till slut matchen.

Då Fair Play tidigt säkrade segern mot Lidköping stod det klart att det blir Fair Play som drar hemmaplansfördelen i den stundande SM-finalen.

– Nu ser vi fram emot finalen mot SALK på hemmaplan nästa lördag. Det kommer att bli både tufft och inspirerande att få möta SALK:s lag, som måste anses som knappa favoriter. Men vi är mycket revanschsugna efter fjolårets finalförlust mot Upsala och vi kommer att göra allt vi kan för att kriga hem guldet. Vi är också mycket nöjda med att vinna årets grundserie och få hemmaplansfavör i finalen. Superpositivt med alla våra spelares härliga inställning till våra lagmatcher och elitserien och det känns verkligen bra att alla spelare i truppen har varit delaktiga till våra framgångar. Nu laddar vi inför finalen, säger tränaren och lagledaren Jörgen Windahl.

Men att vara favoriter är inget som SALK håller med om.

– Med 1-5 efter senaste mötet oss emellan samt med tanke på deras budget och hur mycket det lägger på att värva spelare, till skillnad från oss, tycker vi att de är stora favoriter. Vi är glada för att vi är i final och kommer självklart gå för guld, men det är de som står för favoritskapet. Man får inte glömma att de har hemmaplan. I våra ögon så har de pressen på sig, säger Igor Tubic i SALK.

Helsingborg en match från att hänga kvar

Av värdet i slutomgången återstod istället bottenstriden. Vilket lag skulle följa med Lidköping ned i ettan? Inför slutomgången stod KLTK och Helsingborg på lika många poäng, fyra, medan Upsala TK stoltserade med sex poäng och således hade det klart bästa utgångsläget. Helsingborg hade en svår bortamatch mot ett starkt SALK medan KLTK och Upsala TK möttes.

Nu vann KLTK med hela 6-0. Upsala hade återigen Chvojka och Zimmermann i laget. De båda spelade dubbel men mäktade bara med tre respektive ett gem i singel. Man kan ju undra vad som hände i Upsala i slutomgångarna? I och med det resultat passerade KLTK just Upsala i tabellen upp på säker match.

Samtidigt gjorde Helsingborg allt vad man kunde i SALK-hallen. Skåningarna hade 3-2 i matcher och seger hade mot SALK hade räckt för att skicka ut Upsala istället. I den sist levande matchen var Oscar Forsell nära. Efter att Lucas Renard vunnit första set så hade Forsell 5-3 i det andra, men Renard kom tillbaka och vann i två raka set. 3-3 och en poäng räckte inte för Helsingborg, som nu tillsammans med Lidköping åker ner i division 1.

Lag M V O F P Md Sd Gd
Fair Play TK – Lag 1 7 6 0 1 12 22 45 158
SALK – Lag 1 7 4 2 1 10 8 18 60
GLTK – Lag 1 7 3 2 2 8 2 -1 -17
Solna TK – Lag 1 7 3 2 2 8 -2 -7 -26
KLTK – Lag 1 7 3 0 4 6 4 4 7
Upsala TK – Lag 1 7 3 0 4 6 -6 -14 -73
Helsingborgs TK – Lag 1 7 1 3 3 5 -2 -6 -6
Lidköpings TK – Lag 1 7 0 1 6 1 -26 -39 -103

 

 

 

Senaste

ChatGPT

Leo Borg klättrar rejält på juniorrankingen

Måns Dahlberg, Leo Borg och Klara Milicevic är rankade på topp 100.

Peterson och Hennemann missar Fed Cup

Östlund och Lövqvist ersätter.

Vecka 5 | Här är de svenska inslagen i ITF-tävlingarna

Markus Eriksson föll i första omgången i challengern i Quimper

Krönika: Mikael Ymer är en vinnare och förebild

Ante Filip Tepic, tränare och skribent, om Ymers vecka i Melbourne.