Anmärkningsvärda turer i förbundsstyrelsen

Thomas Wallén (Foto: Henrik Gustavsson/SweTennis)
Thomas Wallén (Foto: Henrik Gustavsson/SweTennis)

Vad är det som händer i det översta skiktet i Svenska Tennisförbundet? Den 23 april väljs en ny styrelse och det är inte utan uppmärksamhet det görs. Tvärtom.

Annette Hedberg, Rebecka Hjorth och Anders Rydberg, valda till 2016, har avsagt sig omval medan Cecilia Dahlman, vald till 2017, utträtt ur styrelsen i förtid. Tre kvinnliga ledamöter slutar, men valberedningen föreslår som ersättare två manliga samt två kvinnliga ledamöter som ersättare: Martin Claesson, Ann-Christine Ekqvist, Marianne Marescotti och Alexander Hartman.

Turerna mellan ordförande Thomas Wallén och Cecilia Dahlman har skett inför öppen ridå, i varje fall från Walléns sida som gjorde följande uttalande på Jonas Arnesens blogg i februari.

”Cecilia motarbetade mig redan från start och har riktat ett stort misstroende mot mitt arbete i styrelsen” menade Wallén.

Hårda ord mot en annan styrelseledamot och minst sagt anmärkningsvärda för att komma från en ordförande i ett av landets större idrottsförbund. Milt sagt också en ledarstil som känns en aning passé.

Ett uttalande som fick stå oemotsagt trodde jag, men Dahlman hade i sin tur sedan gett ett svar på Facebook. Det kunde inte alla ta del av och först idag fick jag se att svaret nu också är publicerat på Åke Magnussons blogg.

”Att jag skulle motarbeta Thomas är minst sagt befängt, varför skulle jag göra det?! Jag brinner för svensk tennis mer än de flesta och har gjort så i många år. Tvärtemot har jag erbjudit Thomas min hjälp på en rad områden men Thomas har föredragit att sköta det här mer eller mindre på egen hand med så lite inblandning från övriga styrelsen som möjligt vilket såklart är beklagligt då vi saknar en ordinarie generalsekreterare och hjälp tacksamt borde tas emot” säger Dahlman och fortsätter:

”Tyvärr säger det en hel del om Thomas ledaregenskaper att det gått så långt som det gjort med dels pajkastning i media och dels med att villkora sitt omval med mitt avhopp vilket inte är snyggt och nog unikt i svenskt föreningsliv. Jag försökte få till ett möte för att kunna lösa situationen men han hade redan bestämt sig för att bli av med mig till varje pris.”

Två helt olika versioner sålunda. Så vem har rätt och vem har fel?

Senaste

ChatGPT

Leo Borg klättrar rejält på juniorrankingen

Måns Dahlberg, Leo Borg och Klara Milicevic är rankade på topp 100.

Peterson och Hennemann missar Fed Cup

Östlund och Lövqvist ersätter.

Vecka 5 | Här är de svenska inslagen i ITF-tävlingarna

Markus Eriksson föll i första omgången i challengern i Quimper

Krönika: Mikael Ymer är en vinnare och förebild

Ante Filip Tepic, tränare och skribent, om Ymers vecka i Melbourne.