Äntligen – nu blir det Challengers i Sverige

Markus Eriksson (Foto: Henrik Gustavsson/SweTennis)
Markus Eriksson (Foto: Henrik Gustavsson/SweTennis)

Varför anordnas det inga Challengers i Sverige? Den frågan har många ställt sig, men nu kommer ett positivt svar: Racketcentrum i Jönköping kommer arrangera en challengertävling i början på mars 2016. Detta skriver Jönköpings-Posten.

Förbundets ordförande Thomas Wallén skrev på förbundsbloggen i veckan att ”vi planerar att utöka vårt internationella tävlingsprogram och har ansökt om att få arrangera två challengertävlingar redan nästa år.” Nu vet vi mer.

– Det är viktigt för svensk tennis återväxt att våra svenska spelare får mäta sina krafter mot internationellt motstånd i hemmamiljö. När vi tittar ut i Europa ser vi att de länder som har flest internationella tävlingar också har fler internationella stjärnor. Challengern i Jönköping är den första men vi hoppas på fler, säger Thomas Wallén, ordförande vid Svenska Tennisförbundet.

Självfallet handlar mycket om ekonomi och att arrangera en Challenger kräver mer resurser än en Future-tävling. 2016 blir det minst en tävling på svensk mark och även om schemat för 2016 inte är helt spikat ännu förbereder sig Jönköping och Racketcentrum för en Challenger inomhus i mars.

Speldatum blir 7–13 mars i Jönköping och Racketcentrum. Tävlingen arrangeras i samarbete med Jönköpings Tennisklubb och kommer att ha 42 500 euro i prispengar. Ansökan har skickats in och ska godkännas av ATP.

I höst var det bara två futuretävlingar i Sverige. Jönköping, som varit arrangör i flera år, avstod för Racketcentrum genomgår just nu en stor förvandling. En ny hotellanläggning med 58 rum håller på att byggas.

– Vår ambition är att etablera Jönköping som en stor tennisstad i Sverige och att efter de omfattande ombyggnationer och investeringar inviga anläggningen nya RC Hotel med en internationell ATP-tävling är förstås fantastiskt, säger VD Martin Claesson.

Senaste

Leo Borg klättrar rejält på juniorrankingen

Måns Dahlberg, Leo Borg och Klara Milicevic är rankade på topp 100.

Peterson och Hennemann missar Fed Cup

Östlund och Lövqvist ersätter.

Vecka 5 | Här är de svenska inslagen i ITF-tävlingarna

Markus Eriksson föll i första omgången i challengern i Quimper

Krönika: Mikael Ymer är en vinnare och förebild

Ante Filip Tepic, tränare och skribent, om Ymers vecka i Melbourne.

Linus Carlsson Halldin och Olivia Malm vinnare i JSM

Tvillingarna Wallin vann U21-SM.