Är förväntningarna på talanger för höga?

Alexander Zverev (Foto: Henrik Gustavsson/SweTennis)
Alexander Zverev (Foto: Henrik Gustavsson/SweTennis)

Talanger kommer och går, men ytterst få lyckas passera det sista lilla nålsögat och  ta en plats på topp 100 över tid. Ett exempel på det är Elias Ymers motståndare igår, Thiemo de Bakker.

Det är något med den matchen jag inte kunnat släppa. Det handlar också om vilka förväntningar man kan ha på Elias Ymer. Därom råder delade meningar. Det finns de som hävdar att för högt ställda förväntningar kan hämma en spelare. Det resonemanget har jag svårt att förstå, för det gäller ju i stort sett alla med lite talang som står och stampar utanför porten till de stora arenorna.

Ett sätt att slippa förväntningar blir då att förlora matcher, men vem vill det?

Hur som helst, Thiemo de Bakker var världens bästa junior för nästan exakt tio år sedan. Precis vad som helst kan sedan hända – skador, dålig form och svagt självförtroende. Listan på orsaker och hinder kan vara oländlig.

2010 gick de Bakker en match mot Robin Söderling i Barcelona, en semifinal som än idag är hans bästa resultat på ATP-touren. Som bäst var han uppe runt 40-strecket på rankingen, men de senaste åren har majoriteten av 27-åringens tävlingar varit i challengers runt om i världen.

Ifjol hade de Bakker 2-5 i ATP-matcher, 29-13 i challengers och det är framförallt två lyckosamma veckor i oktober med två challengertitlar som gör att han håller sig nära 100-strecket på rankingen.

Så var är då min poäng? Jo, att det inte finns en, två eller tre vägar för att etablera sig på ATP-touren över tid. Holländaren har väl egentligen passerat flera faser. Lovande och nära topp 100 som 20-åring, topp 40 när han var 21 och numera i första hand en etablerad spelare på challengertouren och kanske en av de bättre där med tio titlar. Ändå är steget till att över tid vara stadig på ATP-touren mycket svår att nå.

Utveckling är aldrig linjär. Att etablera sig på en nivå, på Challengertouren, innebär inte heller med automatik att nästa steg kommer förr eller senare. Nålsögat blir bara mindre och mindre ju närmare toppen man kommer.

Det är tankar att ha med sig när man antingen tokhyllar en bra tävlingsvecka och pratar om ”drömranking” eller toksågar en enstaka match i en enskild ATP-turnering. Och skynda långsamt – cirka 75% av spelarna på topp 200 idag är 25 år eller äldre.

Senaste

ChatGPT

Leo Borg klättrar rejält på juniorrankingen

Måns Dahlberg, Leo Borg och Klara Milicevic är rankade på topp 100.

Peterson och Hennemann missar Fed Cup

Östlund och Lövqvist ersätter.

Vecka 5 | Här är de svenska inslagen i ITF-tävlingarna

Markus Eriksson föll i första omgången i challengern i Quimper

Krönika: Mikael Ymer är en vinnare och förebild

Ante Filip Tepic, tränare och skribent, om Ymers vecka i Melbourne.