Den största, vackraste och mest prestigefulla turneringen

0

Då var det snart dags för tennisens två bästa veckor i form av Wimbledon. Jag tror att jag som många andra, har Wimbledon som första minne av sporten, det där kortklippta gräset med vitklädda spelare och någon form av entusiastisk och allt för finklädda publik. Det är svårt att missa och missa ska vi inte, förhoppningsvis ser man allt som ögat kan nå de här veckorna och möjligen är det så att vi kan få en oerhört fin upplaga av årets tävling. Vi gör som vanligt och tittar till den enorma lottning som nu finns för oss att tillgå.

Övre halvan

wimbledonÖvreHalvan

Som vanligt finner vi Novak Djokovic längst upp på listan, var väldigt länge sen vi inte såg det nu, så vanan infinner sig där. Hur ser hans lottning ut då? Bra i grunden, men lite smålurig kan den allt vara. Han har både Querrey och Mahut på sin sida av lottningen och det är två svåra motståndare på gräset. Mahut är en av de bästa, likaså Querrey på underlaget och om Kohlschreiber känner sig frisk kommer han också kunna vara en liten outsider. Det är inte direkt så att jag tror någon av dessa vinner mot Djokovic, men jag tror ändå att de kan få det att se tätt ut på scoreboarden i alla fall. Kvartsfinalsplatsen bredvid Djokovic känns väldigt öppen på förhand, jag är inte riktigt säker på hur pass bra Goffin kommer klara sig undan den här veckan. Han hade en hel del problem mot Stahkovsky i Halle och var på väg ut fram tills ukrainaren servade för matchen. Sen skadade han sig och på så vis krånglade han sig vidare. Kevin Anderson kan bli riktigt tuff i den tredje omgången, bortser från hans skadeperiod här innan så är han också en av de bättre på gräset. Framför allt då han får ut så mycket på sin serve. En annan som kan beskrivas i samma termer är favorittippade (på sin del såklart) Milos Raonic. Han såg väldigt vass ut i Eastbourne under hela veckan och tappade inte serve någon gång, fram tills finalen där han var 6-4 2-0 upp. Jag tror inte han kommer tänka alldeles för mycket på det nu under Wimbledon men det är såklart att det sätter sina spår och det bevisar lite kring att han kanske inte är så pass mentalt stark för att verkligen kunna gå hela vägen någon gång. Hyfsad lottning för hans del och det är väl i tredje omgången då han eventuellt ställs mot Gulbis eller Sock som det blir tufft på riktigt. Gulbis har börjat prestera nu under den senaste tiden och Sock har vapnen för att lyckas på gräset. Kommer bli en rätt het och intressant batalj mellan dom två i första omgången, missa inte!

På den undre delen här hittar vi toppseedade i form av Federer och Nishikori. STORT frågetecken får vi väl ändå sätta på Federer? Jag tycker inte han imponerat sen han kom tillbaka från sin skada. Nu har han fått en skön inledning på den här turneringen, först Pella vilket inte kommer vara några problem och sedan Berankis/Willis vilket inte heller känns som något vidare motstånd även om han skulle prestera i sin sämsta form. Dolgopolov skulle kunna ställa till problem i den tredje omgången, han är rätt lik Federer själv i spelet och det brukar vara lite tuffare att möta en sån spelare. Nu har ukrainaren varit borta ett tag så frågan är hur pass i matchform han känner sig. Gjorde det bra i Nottingham får man ändå säga så det kan mycket väl bli en tuff motståndare för Federer. Om vi tittar till delen under Federer så ser vi direkt att det är tourens mest skadade och formsvagaste spelare som samlats på en och samma del. Bortsett från Steve Johnson, som i veckan tog sin första ATP-turnering. Monfils har varit skadad, Chardy har inte imponerat, Dimitrov kan knappt spela längre och Simon är oerhört svårläst. Simon är förhandstippad här men jag har väldigt svårt att se en klar favorit till att gå vidare, det kan sluta hur som helst. Nja, även om han inte imponerat Federer, så borde inte detta vara några större problem med att ta sig till kvartsfinalen, bra lottning.

Nisihikori är femte seedad och honom hittar vi längst ner på den övre halvan. Småjobbig motståndare i den hårt servande Sam Groth. Nishikori är alldeles för bra i grunden men om Groth kan hålla servandet på en bra nivå kan han mycket väl lyckas ta det till tiebreak i något set. Kommer bli intressant att se vad Gilles Muller kan göra mot Nishikori. De två lär mötas i den tredje omgången och jag tror mycket väl på att det kan bli en tight match. På den andra delen där nere infinner vi tre kroater på samma plats. Antagligen lär det stå mellan Karlovic och Cilic, de två bästa servarna här för en plats i fjärde omgången. Dock så tror jag att Stahkovsky mycket väl kan hota en rätt matchotränad Cilic. Den matchen blir spännande även om det inte direkt är de finaste namnen vi har.

Tråkigt nog så tror jag ändå på våra toppseedade i kvartsfinalerna på den övre halvan där jag hoppas på en ny batalj mellan Djokovic och Federer. Ingen chock att jag tippar Djokovic till att gå vidare här, just nu så är det svårt att säga någonting annat både som realist och optimist. Förhoppningsvis så spelar Federer in sig en del tills dess och att vi då kan få en riktigt sevärd semifinal.

Nedre halvan

wimbledonNedreHalvan

Vi har ju en nedre halva som inte får glömmas bort här med. En liten tuffare halva sett till de toppseedades motståndare får vi nog säga. Thiem är seedad nummer åtta och finnes längst upp. Makalöst 2016 för Thiem, verkligen. Frågan är mest hur pass energifylld han känner sig, har ju knappt vilat något i år utan har spelat så mycket han hunnit med. Det har givit resultat och det är bara titta på rankingen men som sagt, fysiskt har det nog tagit sig en del. Får det direkt tufft då han ställs mot Florian Mayer återigen. De möttes ju i Halle för en vecka en där Mayer visade hur pass giftig han kan vara på gräs. Mayer är inte i samma fysiska status som han var förr så över fem kan det bli tufft men en oerhört bra match för en första omgång sett till deras form. Känns upplagt för någon av dom att ta sig längst i deras del, en oerhörd blandning spelare och spelarkvalitet där i övrigt. Vi hittar en rätt spännande del där under precis då vi mycket väl skulle kunna få se talangfulle Alexander Zverev mot rutinerade Thomas Berdych i en tredje omgång. Zverev tycker jag har imponerat under grässäsongen, jag trodde inte alls han skulle få med sig lika mycket som på grus med sitt spel, men han visade mig fel och gjorde en del bra insatser. Jag tycker det lovar gott ändå för framtiden och just nu känns det som han kan konkurrera på en hög nivå även på gräset. Berdych är det lite upp till bevis för, han börjar nästintill tyna bort i toppen och det var längesen nu som han verkligen presterade några resultat. Gräset passar honom och jag tror han känner sig lite smått revanschsugen och vill visa vad han går för i år.

På nästa del hittar vi Roberto Bautista-Agut och Bernard Tomic som seedade, lite lättare för spanjoren kan man väl säga direkt då Tomic ställs mot Fernando Verdasco redan i första omgången. Intressant match det där, de möttes för tio dagar sedan där Tomic gick vinnande efter tre set. Ett riktigt lustigt första set där Tomic hade en komfortabel ledning men mot slutet tappade det och förlorade det hela i ett tiebreak. Ryckte sedan upp sig och hade kontroll men dippar han som han gjorde i första set igen så kommer detta bli en definitiv femsetare. Jag följer denna då det är två väldigt bra spelare på gräset och en bra första omgångsmatch. Bautista är en riktigt jobbig motståndare och en spelare som aldrig ger upp, frågan är inte om han ändå får ses som favorit mot Tomic, jag tror att han gynnas mer av fem set än australiensaren för tillfället. Sen har vi ju mentalitetsfaktorn med där Bautista nog, eller de flesta spelarna, är på en annan nivå än Tomic.

Som högst seedad i toppen här hittar vi Stanislas Wawrinka och vi kan snabbt och enkelt konstatera att detta är en mardrömslottning för honom. Bland våra toppspelare så är han nog den som inte gynnas något av gräset och får man då Taylor Fritz som visade prov på en hel del bra spel mot Federer i första omgången och sen går vidare därifrån och får möta Del Potro, ja då är det allt annat än enkelt. Jag måste nog sätta Del Potro som favorit här, han har sett mest stabil ut på gräset och man kan bara hoppas att han håller nu när vi går in i längre matcher. Men vilka omgångar vi har där med Wawrinka, Fritz och Del Porto, fram med popcornen!

Tittar vi på andraseedade och hemmahoppet Andy Murrays lottning så får man väl säga att han äntligen fått en ganska bra lottning. Det ska mycket till om någon i hans del ska ens hota honom och jag tror inte att Paire kommer höja sig så pass att han utmanar. Hans form och matcher pekar inte direkt åt det hållet i alla fall. Lite intressantare att titta till hans motståndare fram till fjärde omgången. Vi får ett fantastiskt möte direkt där Nick Kyrgios ställs mot gamlingen och rutinerade räven Radek Stepanek. Jag tror att Kyrgios får det tuffare än många tror, Stepanek är en mycket smart spelare och är han fokuserad kan han mycket väl vinna den, att han är än bättre på gräs gynnar honom mer än mindre. En rematch mellan Stepanek och Murray i fjärde omgången hade inte varit helt fel det.

Isner har fått en tuff match där han ställs mot Baghdatis i första omgången, cyprioten är en smart spelare som kan spela varierat och jag tror att Isner kommer ha svårt att bryta honom. Det ska bli intressant att följa Isner och se om han och de andra storservarna får ut så mycket som man kan tycka de bör. Isner lär troligtvis ställas mot Gasquet som har en gynnsam lottning vilket han också kan behöva, inte den bästa inledningen för honom under grässäsongen.

Jag tror att vi på den här halvan får Thiem – Del Potro och Isner – Murray i kvartsfinalerna. Att få se Thiem mot Murray i en semifinal kanske inte låter så spännande men vi får ju inte glömma att Thiem är en av de bästa nu och bör således förväntas kunna gå långt i turneringarna. Jag tror ni vet var jag är på väg med det här och det är att vi återigen får se de två bästa inom tennisen i ännu en final. Murray mot Djokovic och även om Murray antagligen är väldigt revanschsugen och med ett fantastiskt stöd på hemmaplan vill vinna så tror jag ändå inte han räcker till. Djokovic är ute efter fyra raka, det är ingen som kommer kunna göra om det i modern tid och på något vis kanske detta är året då de möjligheterna är bäst för Djokovic. Jag hoppas på en del skrällar och jag tror absolut att vi kommer få se det under turneringens gång. Men det viktigaste är inte det som sker i turneringen utan det viktigaste är att vädret håller i sig i två veckor! För som det har sett ut i England den senaste tiden och hemma i Sverige dessa dagar, då har vi inte mycket tennis att se fram emot. Så vi håller tummarna för vädret framför allt och i andra hand så njuter vi så mycket det bara går av tennisens största turnering.

 

 

Föregående artikelCaijsa Hennemann – tjejen som vinner allt
Nästa artikelPålsjö Ladies ($25,000 Helsingborg) – Celik och Lister möts direkt

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här