Elitserien – här är nycklarna till framgång

Marina Yudanov GLTK (Foto: Henrik Gustavsson/SweTennis)
Marina Yudanov GLTK (Foto: Henrik Gustavsson/SweTennis)

Vad är det som skiljer lagen åt i elitserien? En viktig faktor när vi granskar statistiken är dubblarna.

I damernas elitserie har två lag 9-1 i dubblarna, Fair Play TK och GLTK. Lagens förluster kom när man mötte varandra igår. Här har vi också ettan och tvåan i tabellen.

Ett lag som förlorat många poäng på grund av svagt dubbelspel är Helsingborg. HTK har 2-8 där. Näsbyparks TK ligger risigt till och hade också behövt fler vinster i dubblarna där man har 3-7. Det kan jämföras med Tabergsdalens TK som står på 6-4 och som inte förlorat någon dubbel på hemmaplan.

Spets och bredd

Hur lagsammansättningen ser ut har också stor betydelse. Spets eller bredd?

GLTK har använt tre spelare i förstasingeln, fler än något annat lag på övre halvan. Men man har bredden och bästa spelare i serien i fjärdesingeln, Mariana Yudanov, som har 5-0 i matcher och 10-0 i set. Urstarkt! Men Yudanov var borta väldigt länge från tennisen och har mycket färre poäng än vad hennes kapacitet medger.

Fair Play är ett lag med både bredd och spets. Cornelia Lister har 4-1 i matcher och har spelat samtliga omgångar. Värvningen av Ewijk Chayenne var ju också synnerligen klok och i en tredjesingel har hon överlägsen kapacitet och står på 5-0 och 10-2 i set.

I förstasinglarna har vi sett många tuffa matcher och det är utmärkt träning för våra bästa spelare. Anette Munozova är hittills obesegrad, 5-0, för Näsbypark.

De utländska inslagen i damernas elitserie är färre än i herrarnas. En spelare jag fått upp ögonen för där är Tabergsdalens 16-åriga norska Malene Helgö, som har 4-0 i förstasingeln. En spelare som redan nu har ett stort register och blir spännande att följa.

I skrivande stund har 16 svenskor WTA-poäng. Av dessa är det bara nio som spelar i elitserien. Övriga tillhör klubbar som i nuläget inte spelar i högsta serien.

Mer statistik här…

 

Senaste

ChatGPT

Leo Borg klättrar rejält på juniorrankingen

Måns Dahlberg, Leo Borg och Klara Milicevic är rankade på topp 100.

Peterson och Hennemann missar Fed Cup

Östlund och Lövqvist ersätter.

Vecka 5 | Här är de svenska inslagen i ITF-tävlingarna

Markus Eriksson föll i första omgången i challengern i Quimper

Krönika: Mikael Ymer är en vinnare och förebild

Ante Filip Tepic, tränare och skribent, om Ymers vecka i Melbourne.