Falu Future: ”För oss tennisnördar är detta som en tidig julafton”

0
Lettländaren Martins Podzus (Foto: Henrik Gustavsson/SweTennis)
Lettländaren Martins Podzus (Foto: Henrik Gustavsson/SweTennis)

Igår gick anmälningstiden ut till höstens första futuretävling i Sverige, som går i Falun. Startfältet är så pass starkt att ingen svensk är direktkvalificerad på sin ranking.

Emil Holmgren
Emil Holmgren

Hela listan här…

Nu hör det till vanligheterna att spelare lämnar återbud, så listan kommer att förändras tills det är dags den 21 september. Liam Broady är högst rankad i nuläget, 165, och Martin Podzus är sist in. Lettländaren är rankad 459.

Det är bara två tävlingar på svensk mark. Efter Falun följer Danderyd vid månadsskiftet.

SweTennis har samtalat med Emil Holmgren som är tävlingsledare, eller assisterande tävlingsdirektör.

Det är knappt två veckor kvar till elfte upplagen av Falu Future. Hur går det med förberedelserna och hur mycket jobb är det att arrangera en ITF-tävling som denna future är?

– Jag jobbar halvtid med tävlingen augusti-september. Det är egentligen väldigt enkelt, det blir vad man gör det till. Om man vill stöka av det på förmiddagar för att inte störa kontraktstider eller tennisskola till exempel är det inte så mycket arbete. Men vi vill göra något extra och då är det klart att det blir lite mer arbete på köpet. Vi lägger matchstart vid 14:00 för att ge alla möjligheten att se matcherna, det är ju därför vi arrangerar detta.

De viktigaste pusselbitarna som hotell, större sponsorer och lån av bilar sker tidigt under våren, just nu är det småfix med funktionärskläder, marknadsföring och lite säljarbete kan man säga. Mycket som vi gör är egentligen ganska enkla saker, vara aktiva på Twitter där många tennisentusiaster hänger, använder rätt hashtags, skriver lite roliga faktan, streamar, skickar ut info och resultat till media och så vidare. Men jag tycker att det går bra! Vi är i fas och ser fram emot årets tävling!

Det är alltid många händer och fötter som behöver engageras vid stora tävlingar. Vad betyder arrangemanget för klubben och hur är intresset, dels internt och dels externt om man tänker på sponsorbiten?

– De ideella insatserna är självklart otroligt viktiga. Vi har ungefär 60 personer som hjälper till under veckan. Allt från bollkallar, linjedomare, kökspersonal, infodesk och chaufförer. Detta med futuren har blivit vår grej nu och det är något som vi är stolta över och som vi kan stå för, det är klart att det finns ett värde i det. Något jag tycker är viktigt och egentligen självklart är utbildning av funktionärer. Jag hör många klubbar i Sverige klaga att de inte har några som vill döma, men ofta skickar samma klubbar ut juniorer på banan som domare i seriespel som inte har en susning var de ska stå, skrika eller kolla. Då är det enligt mig rätt självklart att man inte vill fortsätta efter att förmodligen ha fått en eller flera utskällningar.

Vi har minst tre träningar före tävlingen för linjedomare och bollkallar. Tack vare detta har vi minst åtta linjedomare från Falun i både Stockholm och Swedish Open varje år, och dessa fungerar som mentorer för de nya i futuren. Det är som sagt rätt enkel ekvation för mig, trivs man med något så kommer man tillbaka. 
Med sponsorbiten blir detta tredje året som vi arrangerar en afterwork i samband med semifinalerna. Ca 100 företagare köper en biljett och äter, nätverkar och ser bra tennis och sitter alltså ca 5 meter från spelbanorna, detta har varit väldigt uppskattat och ett upplägg som vi tror hårt på. Istället för att jaga fem stora drakar så jagar vi många som kan bidra på sitt sätt istället.

Det är elfte året ni kör. Utifrån ser man att ni hela tiden har ambitioner att vidareutveckla konceptet. Hur ser framtidsplanerna ut? Att arrangera en Challenger, finns det med i tankarna för framtiden? Eller känner ni att det här är en lagom nivå?

– Jag tror faktiskt att detta är en bra nivå. Vi försöker alltid utveckla oss som du säger men det är främst digitalt egentligen. Stream har vi haft i en herrans massa år, nu hoppas jag att vi i dagarna får klart med ett företag som ska sända de två sista dagarna som en riktigt sändning med scoreboard och ljud, något som vi saknat. Men med en högre nivå blir det också mycket mer jobb och krav på anläggningen. Vi får se hur de nya reglerna på future-touren påverkar de svenska tävlingarna i framtiden.

Futuretävlingar brukar ha svårt att locka publik i större mängder. Ändå är det få sporter i landet där spelare som är bland de 500 bästa i världen deltar och där spelet ofta håller hög kvalitet. Magnus ”Gusten” Gustafsson bloggade om det här i samband med kvalet i Båstad, att till och med ett tränat öga kan ha svårt att skilja på en spelare rankad 100 och en annan rankad 500. Hur går dina tankar kring det?

– Det där är extremt svårt. För oss tennisnördar är detta som en tidig julafton, men det är inte alla som tycker likadant. Ser du en allsvensk match mellan Häcken-Halmstad så är det tusentals människor i publiken. Men samtidigt får du en relation till lag på ett annat sätt än ett årligt återkommande event. Sen tror jag att vi kan vara bättre på att informera hur bra dessa spelare faktiskt är, en ranking på 400 låter inte så anmärkningsvärt kanske, men det är riktigt bra spel ofta.

Lokalt riktar vi oss givetvis mycket mot klubbmedlemmar och barn i tennisskolan. Vi har varit ännu mer fokuserade på detta i år och ska bli spännande att se resultatet. Men under de två sista dagarna brukar vi ha 400-500 åskådare, vilket får ses som okej ändå och med vår hall kan vi inte ha så mycket mer publik än vi haft första dagarna, det brukar ofta vara svårt att få en plats vid räcket faktiskt.

Hur arbetar ni för att locka intresserade?

– Lokalt jobbar vi mycket med utskick genom medlemsregistret, exponering i tennishallen och vi som jobbar försöker snacka upp det här som att det är den femte Grand-Slamen. Vi är stolta över det och vill att fler ska engagera sig i det. Vad gäller barn i tennisskolan är det inte helt lätt. Ett år erbjöd vi alla i tennisskolan att hämta ett startkit (tröja, svettband och boll typ) innan singelfinalen, det slutade med att en förälder åkte upp och hämtade påsen och åkte hem fem minuter senare… Det är inte helt lätt men vi gör vårt bästa!

Förutom Elias Ymer och Christian Lindell kommer hela Sverigeeliten i princip att vara på plats. Förbundskapten ”Fidde” Rosengren har ett läger innan turneringen. Tolv spelare är uttagna: Daniel Appelgren, Jonathan Mridha, Karl Friberg, Christian Samuelsson, Dragos Madaras, Fred Simonsson, Filip Malbasic, Carl Söderlund, Christoffer Solberg, Jonas Eriksson Ziverts, Sam Taylor och Mikael Ymer. Vad betyder det för er?

– Det ska bli otroligt roligt såklart! Det känns som att det är en ny generation spelare på gång och många av de blir med på förbundslägret veckan innan. Förhoppningsvis ska vi göra en del intervjuer med dessa så att vi alla får bättre koll på våra nästa stjärnor.

Förra året lade ni nytt underlag i hallen. Ett långsammare, med högre studs som följd. Hur mottogs det av spelarna?

– Det var väl egentligen första fem minuterna man såg att spelarna var lite ovana vid det, men sen kommer de in i det relativt snabbt. De är vana med olika underlag och så länge banorna är hela tror jag de är nöjda.

Slutligen – har du någon intressant story som hänt i turneringens historia, någon spelare som behövt oväntad hjälp etc? 

– Nja. Kommer ihåg att Rosenholm ville ha lag från inlagd gurka efter sin semifinal i singel då han skulle spela dubbelfinal direkt efter om jag inte minns fel. Tydligen bra för återhämtning, tips till alla juniorer som är med i flera klasser därute!

Föregående artikelLarsson/Bertens slog seedat par
Nästa artikelOtäcka scener är Jack Sock kollapsade

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här