Fed Cup: Sverige sist – nu väntar kval

4

Sverige förlorade också sin andra match i Fed Cup i Israel och blev sist i gruppen. Nu väntar ett ödesdigert kval mot Turkiet, där förloraren flyttas ned till grupp 2.

Ukraina vann gruppen och möter Israel i play-off uppåt till World Group II, där Sverige spelade förra året. Israel vann gruppen efter en rafflande avslutning där dubbeln mot Kroatien blev helt avgörande.

I samma pool vann Estland över Turkiet efter avgörande i dubbeln. Det hade också betydelse för Sverige. Estland och Turkiet hamnade på samma poäng. Turkiet hade bättre matchkvot, men det är inbördes möten som räknas först.

I den andra play off-matchen uppåt möts Storbritannien och Belgien.

Sverige-Ukraina 0-3
R1: Susanne Celik-Kateryna Bondarenko 1-6, 3-6
R2: Rebecca Peterson-Lesia Tsurenko 6-1, 2-6, 0-6
R3: Jacqueline Cabaj Awad/Cornelia Lister-Savchuk/Vasylyeva 2-6, 4-6

Turkiet blir favorit

Sverige möter alltså Turkiet, som lyckades snubbla till det i sin grupp och blev sist efter inbördes möten mot Estland. Då vann ändå Turkiet mot gruppsegraren Israel med 2-1, men förlorade mot Kroatien med 1-2.

Cagla Buyukakcay (rankad 142) och Ipek Soylu (161) vann båda singlarna mot Israel (mot Glushko respektive Peer). Buyukakcay vann också sin singel mot Ana Konjuh i matchen mot Kroatien.

Rebecca har inte mött Buyukakcay tidigare. Susanne förlorade mot Soylu förra året i raka set i deras enda möte och det var också på hardcourt.

Föregående artikelWozniacki bär danska fanan i OS
Nästa artikelEn månad kvar till challengerpremiären i Jönköping

4 KOMMENTARER

  1. Rebecca hade 6-1 2-1 mot Tsurenko. Avlsutade därefter med att tappa ELVA RAKA game…

    Johanna har tydligen fått mycket skit men ett sånt avslut av Rebecca kan väl jämställas med att lämna återbud.

  2. Tsurenko är ju högt rankad, kan lika gärna ha varit Tsurenko som spelade nervöst det första setet och sedan kom upp i normal nivå. Inte för att det ska vara riktigt så stor skillnad, men Peterson gjorde varken sämre eller bättre ifrån sig än hon skulle.

    Tror att pressen på Peterson var för hög, hon vet att hon är den enda som kan vinna matcher, om inte före, så såg hon det efter ett tag. Hon visste att dubbeln skulle hon också behöva kämpa som en galning i.

    Jag tror det blir förlust även mot Turkiet, de borde inte ha hamnat sist heller. Skulle vart Portugal – Estland på pappret. Då blir det nedflyttning i ett år, där vi åker upp direkt under förutsättning att folk vill spela. Sedan om Peterson fortsätter sin utveckling så lär vi åka upp igen och om tre år bör vi ha ett breddat lag om Rosenqvist, Jarlskog, Björklund har utvecklats som det ser ut. Måste ju tänka positivt.

  3. Andreas: Det hänger helt och hållet på om de ges rätt förutsättningar för att satsa på lika villkor som deras konkurrenter ute i världen. Nu är det inte så. Förbundet har ingen ekonomi för det.

  4. Henrik: Hur menar du nu, pratar du enbart om Fed Cup eller? För om man är tillräckligt bra/talangfull så tar man ju sig upp på rankningen automatiskt genom att vinna matcher, som Johanna och Rebecca gjorde. Celik hade väl inget stöd från förbundet alls nästan men tog sig iaf till runt topp 200 innan hon verkar stött på en bromskloss. Tvivlar inte alls på att vi kommer ha ett ganska brett lag om tre år.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här