Fredrik ”Fidde” Rosengren lämnar posten som förbundskapten

9
Fidde Rosengren (Foto: Henrik Gustavsson/SweTennis)
Fredrik ”Fidde” Rosengren (Foto: Henrik Gustavsson/SweTennis)

Kvalmatchen mot Israel blir den sista för förbundskapten Fredrik ”Fidde” Rosengren. Avtalet med förbundet går ut vid årsskiftet och förlängs inte.

– Arbetet med förbundets verksamhetsinriktning för 2017 och framåt är i full gång. I dagsläget  är det för tidigt att säga hur framtiden för landslagsverksamheten kommer att se ut. Mot den bakgrunden har vi valt att inte förnya ”Fiddes” avtal, säger generalsekreterare Christer Sjöö på tennis.se.

Hur landslagen kommer att ledas och av vem från 2017 och framåt står skrivet i stjärnorna. Grundtipset är att förbundet inte kommer att ha någon förbundskapten anställd på heltid.

Även Fed Cup-laget är utan förbundskapten sedan förbundet gjorde samma sak med Lars-Anders Wahlgren, det vill säga att inte förlänga kontraktet när det gick ut den 1 augusti i år.

Föregående artikelHär är Sveriges kommande motståndare i Davis Cup
Nästa artikelLarsson utslagen i kvartsfinalen i Seoul

9 KOMMENTARER

 1. Otroligt intressant. Det finns inga pengar till heltidstjänster så nu kommer det sannolikt snålas med FC/DC-kaptener på säg 5-10 veckor/år… Och det behöver inte vara fel om man ser till helheten och var resurserna skall satsas.

  Om Davis Cup-laget förlorar mot Israel så blir ju Fiddes kaptensperiod ganska misslyckad som helhet fast motstånd och eget spelarmaterial varit som det varit? Eller hade någon kunnat göra något annorlunda dessa år på herrsidan? Frågan är om Fidde nu skall jobba med Elias på mer fast basis eller om han återvänder hem till VTS? De sökte ju en chefstränare för inte så länge sedan? Rekryterades någon? Men inte vill han stå på banan med bortskämda småglin?

  Det har även 2016 intutats att det går bättre för svensk tennis än tidigare. Men faktum är att detta kan bli året då båda landslagen rasar ur sin division… Inte bra!

  • Om Fidde nu ska jobba mer med Elias, vem betalar? För nu är väl viss procent av Fiddes tjänst avsatt till att träna och resa med Elias? Och förbundet betalar?

 2. Märkligt att titta på en lagtävling med krympande status där alla länder inte kör med sina A-lag (så heller inte vi) och dra slutsatsen att det inte har gått bättre för svensk tennis 2016 än tidigare.

  Jag kan tycka att resultaten på touren och framkomsten av unga lovande spelare är lite mer relevant i en individsport.

 3. Resultaten på touren har väl knappast varit bättre under Fiddes period 2013-2016 än åren före? De 3-4 spelare som ligger längst fram f.n, Ymer,Ymer,Lindell o Söderlund är ju inte precis spelare som Fidde jobbat aktivt med särskilt mycket m undantag för sista året med Elias… Ett bra betyg?

  Davis Cup ska det tydligen gnällas på – alltid!? Det är ju ändå fler stjärnor som spelar än som inte gör det. Och spänningen är mycket mer tillspetsad än i ngt annat sammanhang så hur det går f landslaget är viktigt!

 4. Jag tror ett par saker är väldigt viktiga att reda ut för svensk tennis för att det ens ska bli en vettig diskussion som i bästa fall leder framåt. Jag tycker fortfarande att debatten är väldigt inåtvänd. Den leds och utreds av de som var med ”på den goda tiden”, men som också var med om en tillbakagång utan motsvarighet.

  Väldigt mycket fokus läggs på herrtennisen. På damsidan har det aldrig varit något tennisunder att tala om. Om vi fortfarande idag inbillar oss att det fanns ett tydligt framgångsrecept, en framgångsrik svensk modell, varför applicerades det aldrig på damtennisen? Eller var det som så att det som fungerade då gjorde det pga en rad olika faktorer och tillfälligheter och att omvärlden såg ut som den gjorde? Vilka andra förbund skulle drömma om svunna tider för 40 år sedan och fortfarande tro att framgångsreceptet bestod i att göra mer idag av det som gjordes då? Tyvärr tror jag att det krafterna än idag är dominerande inom svensk tennis.

  Ändå är det på damsidan vi har spelare på topp 50 idag. Om allt vore nattsvart skulle väl inte Johanna Larsson fortsatt utvecklas och vara topp 50 idag? Och Rebecca Peterson skulle väl hellre aldrig kunnat närma sig topp 100? Tittar vi lägre ned i åldrarna så känns tjejsidan också intressantare än pojksidan.

  Om lösningen finns någonstans tillbaka till 80- och 90-talet, då skulle väl frågan för länge sedan vara löst, även om inte precis alla fått komma till tals? Jag tror inte receptet är mer av det gamla. Lär av andra förbund istället och den kunskapen finns närma till hands.

  Jag tycket det är sunt att förbundet, som på Jönköpingsmötet, försöker ta intryck av andra förbund. Ett tecken på att det varit för mycket navelskådning och titt i backspegeln. Framförallt bör man fråga de aktiva idag varför det ser ut som det gör. Det handlar inte bara om framgångsmodeller, utan tvärtom lyssna på de som kanske aldrig slog igenom. Vad fattades? Vad kunde gjorts bättre? Vad gör Johanna Larsson och Mattias Arvidsson och teamet runt dom?

  Hur ser rollerna ut? Vilken roll ska förbundet spela? Klubbarna? Tränare och ner på individnivå?

  Och vilka förväntningar har vi? Efter nederlaget i Davis Cup mot holländarna började till och med ”Fidde” Rosengren låta nedslagen och talade om att vi kanske måste vara mer realistiska, att det inte handlar om att få fram en toppspelare utan flera Isak Arvidsson och Markus Eriksson.

 5. ”Resultaten på touren har väl knappast varit bättre under Fiddes period 2013-2016 än åren före? De 3-4 spelare som ligger längst fram f.n, Ymer,Ymer,Lindell o Söderlund är ju inte precis spelare som Fidde jobbat aktivt med särskilt mycket m undantag för sista året med Elias… Ett bra betyg?”

  Aha, när du skriver ”Svensk tennis” så menar du bara killarna? Då är jag med. Jag räknar in damerna bland svensk tennis också. Och jag bedömer inte Fiddes prestation, utan individernas prestation.

  Tycker det är rätt uppenbart att Sverige är på väg framåt.

 6. Den här meningen: ”Det har även 2016 intutats att det går bättre för svensk tennis än tidigare”

  Vilka är det som har ”intutat” detta om man bara tittar på herrtennisen? Det har väl knappast gått bra för herrtennisen 2016, Elias Ymer har väl t o m fallit tillbaka jmft med 2015? Däremot har vi åtminstone Elias och Mikael Ymer, två unga spelare som definitivt kan bli något. Det är mer än vi hade efter Söderling?

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här