Inför: Basel och Valencia

Säsongen går onekligen mot sitt slut. Veckans höjdare är förstås Basel (ATP 500), men det är också spel i Spanien i Valencia (ATP 250). Vi går igenom turneringarna med med vår ATP-kommentator Sebastian Cirin (@cirseb).

Roger Federer (Foto: Marianne Bevis - https://www.flickr.com/photos/mariannebevis/ - CC BY-SA 2.0)
Roger Federer (Foto: Marianne Bevis – https://www.flickr.com/photos/mariannebevis/ – CC BY-SA 2.0)

Basel är ju en fin turnering och Roger Federer (seedad etta) och Stan Wawrinka (seedad tvåa) lär väl inte ha problem med motivationen här eller? Är det mellan dessa det står?

– Det känns som det. Turneringar på hemmaplan brukar alltid kunna göra så att de presterar och lottningen känns rätt så bra för båda två. Sen just den bilden av att Federer och Wawrinka står där på söndag i Basel. Mycket bättre kan det ju inte bli. Det är absolut det bästa scenario även för oss som tittare. Federer har inga större bekymmer alls i sin lottning. Nu var det ju ett rejält magplask i Shanghai men jag har svårt att se att det ska bli något liknande i veckan. Vi bör inte vara allt för oroliga att Federer presterar här. Federer har i stort sett bara spelare som passar honom att möta i sin lottning så hans väg till finalen lär gå rätt så enkelt ändå.

Wawrinka däremot har fått det lite tuffare, även om han självklart är den bäste på sin halva så är det en rätt lurig lottning i första omgången mot Karlovic. Man vet aldrig riktigt hur det kan sluta och Wawrinka bör vara glad att Karlovic tiebreak resultat på sistone varit fruktansvärda. Nadal och Cilic står i vägen för en eventuell final för Wawrinka och det är absolut inga enkla motståndare. Han måste prestera på topp i semifinalen om det ska gå hans väg.

Jack Sock (Foto: Henrik Gustavsson/SweTennis)
Jack Sock (Foto: Henrik Gustavsson/SweTennis)

En del av de som var med i Stockholm finns också med i Basel. Det knyter ju också an till det vi såg i Kungliga tennishallen. Jack Sock, Grigor Dimitrov och Richard Gasquet – vad säger du om deras insatser i Stockholm och vad kan man förvänta sig av den trion i Basel? 

– Om vi ska utgå från prestationer så bör man absolut ha koll på Jack Sock denna vecka också. Stod för en riktigt bra insats under hela veckan i Stockholm och han måste vara nöjd med vad han presterat. Hans forehand är alltid ett hot och det ska bli intressant att se om han orkar kriga på ordentligt den här veckan med. Dimitrov kan vi bara hoppas på att han höjer sig annars får han det tufft som vanligt.

Nadal känns för närvarande som en allt för svår motståndare för Dimitrov. Gasquet med måste höja sig, imponerade inte alls i Stockholm men samtidigt får man inte dra allt för stora växlar dit. Det är stor skillnad på motivation i en 250 turnering och en 500 turnering så vi lär nog få se en bättre prestation från hans sida denna vecka.

David Ferrer (Foto: Marianne Bevis - https://www.flickr.com/photos/mariannebevis/ - CC BY-SA 2.0)
David Ferrer (Foto: Marianne Bevis – https://www.flickr.com/photos/mariannebevis/ – CC BY-SA 2.0)

Vad säger du då om turneringen i Valencia där David Ferrer och Feliciano Lopez är toppseedade? 

– Valencia känns självklart som den svagare turneringen den här veckan och man saknar den riktiga spetsen. Just nu står Ferrer med i lottningen även om han tidigare sagt att han inte känner sig hundra till att spela den här veckan och han kan självklart få det tufft mot Kyrgios eller Brands i andra omgången om han inte känner sig hel och frisk. Ferrers prestationer detta år har varit fantastiska med tanke på hans skada och ställer han upp och spelar så är han självklart given favorit till titeln.

Lopez första match blir riktigt tuff då han ställs mot antingen Steve Johnson eller Martin Klizan. Johnson med en fantastisk vecka i Wien och håller han serven på samma nivå som han gjorde där så kommer han absolut kunna utmana Lopez. Klarar han den matchen får han det lite enklare till semifinal och där kan han mycket väl ställas mot Fognini, beroende på om han har lust att vinna eller inte. Kan bli en mycket intressant match där. Jag tror dock inte på någon av de toppseedade i finalen från den undre halvan utan jag tror att Bautista Agut fortsätter sin fina form och når final. Nådde final i Moskva i förra veckan och han har visat att han trivs inomhus. Alltid en farlig motståndare.
Även i Valencia får vi se spelare som kommer direkt från Stockholm Open. Två av dom är seedade: Bernard Tomic (3) och Jeremy Chardy (8). Vi har också spelare som Gilles Muller, Fernando Verdasco och Nicolas Almagro med. Är det någon av dessa eller någon annan som är värd att varna för här i Valencia?

– Vi får ju bara hålla tummarna att Tomic känner sig utvilad och vill prestera i veckan. Då kan han absolut bli farlig. Hans match mot Baghdatis i Stockholm säger dock annat. Han såg väldigt seg och slö ut men vi får se helt enkelt. Muller bör alltid vara med på ett hörn när det gäller inomhusturneringar men han har ofta väldigt svårt att ta sig långt, så man kan egentligen inte förvänta sig mer än en kvartsfinal från honom.

Både Verdasco och Almagro har fått riktigt tuffa lottningar och det känns tyvärr som att de är ett minne blott. Almagro har en lång väg tillbaka för att ens kunna utmana mot bättre spelare inomhus och Verdasco går knappt att känna igen längre. Han har tappat så mycket av sitt spel och sitt självförtroende att man kan inte annat än att bara be om att han någon gång kommer tillbaka till den fantastiska forehand han hade för bara något år sedan. Tyvärr, jag tror inte att vi kan förvänta oss allt för mycket av våra spelare från Stockholm den här veckan heller.

Senaste

ChatGPT

Leo Borg klättrar rejält på juniorrankingen

Måns Dahlberg, Leo Borg och Klara Milicevic är rankade på topp 100.

Peterson och Hennemann missar Fed Cup

Östlund och Lövqvist ersätter.

Vecka 5 | Här är de svenska inslagen i ITF-tävlingarna

Markus Eriksson föll i första omgången i challengern i Quimper

Krönika: Mikael Ymer är en vinnare och förebild

Ante Filip Tepic, tränare och skribent, om Ymers vecka i Melbourne.