Inför elitserien: ”Vår målsättning är att slåss om guldet”

Mervana Jugic-Salkic och Cornelia Lister i Fair Play TK (Foto: Henrik Gustavsson/SweTennis)
Mervana Jugic-Salkic och Cornelia Lister i Fair Play TK (Foto: Henrik Gustavsson/SweTennis)

Elitseriesäsongen är kort och intensiv, men det är bäddat för spänning kring de båda strecken när säsongen inleds för damerna på måndag.

Sju omgångar spelas mellan 9 november och 1 december. Herrarnas säsong går igång söndag den 15 november.

Med åtta lag, sju matcher och två streck (till final respektive nedflyttning) finns ju förutsättningar för mycket dramatik.  Varje match är otroligt viktig och innehåller också mycket taktik. Det gäller att klura ut vem som kan få möta vem i varje match i matchen.

Damernas elitserien innehåller en guldfavorit, en finalaspirant som har två starka utmanare samt ett par lag som får kämpa för att klara sig kvar.

Fair Play TK klar guldfavorit

Fair Play TK vann guldet ifjol, klubbens andra på damsidan. Laget vann samtliga sju matcher i serien och finalbesegrade sedan Helsingborgs TK med 4-2. Allt talar för ett nytt guld.

– Vår målsättning är att slåss om guldet som regerande mästare. Vi har stor respekt för alla lag och alla spelare och det kommer bli tufft att vinna, men vi skall göra allt vi kan, säger Mervana Jugic-Salkic som är huvudansvarig för laget.

Fair Play har en spets och en bredd som ingen kan matcha. Det gör att man kan variera laget och har en rad alternativ. Cornelia Lister spelade oftast förstasingeln. Emma Ek har visat bra form i ITF-turneringarna i Stockholm och man har ju också tillgång till ett knippe utländska spelare som kan spetsa laget.

– Vår spelartrupp känns riktigt bra med samma bas som förra året och sedan har vi förstärkt med Chayenne Ewijk och sedan har vi även ännu ett av våra unga löfte Sydney Berlin med i truppen. Alla är just nu skadefria och vi är laddade inför starten, säger Jugic-Salkic.

Starka individualister bygger dock inget lag.

– Vi försöker jobba ihop som en ”familj” i laget och stöttar varandra i vått och torrt och bygger återigen lagkänslan på våra värdegrunder glädje, kvalitet och engagemang, menar Jugic-Salkic.

Helsingborg starkaste utmanaren

Helsingborgs TK var i final ifjol, som vanligt. Klubben, med Johanna Larsson och Sofia Arvidsson som grundpelare, har de senaste tio åren haft en stark position med sex SM-guld.

Nu är ju frågan hur mycket Johanna Larsson efter en lång och tuff säsong kommer att delta i elitseriespelet?

GLTK har ett bra lag (jag vill varna för Marina Yudanova) och nykomlingen SALK har toppspelare som Malin Ulvefeldt och Jacqueline Cabaj Awad. Två lag som bör räcka en bit.

Fyra lag ska undvika nedflyttning

Två lag som presterade nästintill max förra året var trean Lidköping och fyran Tabergsdalen. Tack var det har de fyra hemmamatcher i år.

Båda lagen är medvetna om att det blir tuffare i år. De, tillsammans med nykomlingen ATL (Lund) och Näsbypark, får inrikta sig på en kamp kring nedflyttningsstrecket.

Inbördes möten och skador och sjukdomar kommer få stor betydelse för de här lagen.

Länkar:
Tennis.se – stor guide med trupper
Elitserien – matcher, tabell och resultat

Senaste

ChatGPT

Leo Borg klättrar rejält på juniorrankingen

Måns Dahlberg, Leo Borg och Klara Milicevic är rankade på topp 100.

Peterson och Hennemann missar Fed Cup

Östlund och Lövqvist ersätter.

Vecka 5 | Här är de svenska inslagen i ITF-tävlingarna

Markus Eriksson föll i första omgången i challengern i Quimper

Krönika: Mikael Ymer är en vinnare och förebild

Ante Filip Tepic, tränare och skribent, om Ymers vecka i Melbourne.