Inför Franska Öppna

Mindre än dagen kvar nu till årets andra Grand Slam och vi har väldigt mycket att se fram emot! Mitt mål blir att försöka rapportera dagligen om hur det går och vad som händer. En Grand Slam som denna är värd all uppmärksamhet den kan få. Innan vi drar igång årets turneringen tänkte jag gå igenom lottningen för huvudturneringen. Allez!

RGhuvudÖvre

Vi börjar längst upp på den övre halvan och tittar till Djokovic lottning. Vad tycker ni? Det ser inte så farligt ut va? Och nej, det är det förstås inte. Djokovic kommer knappt behöva anstränga sig för att ta sig vidare under den första veckan. Lu i den första omgången, tio procent räcker nog för Djokovic att gå på här. Lu är precis tillbaka från skada och landade idag i Paris, inte den bästa uppladdningen om man ska ställas mot världens bästa tennisspelare om någon dag. Efter Lu får Djokovic en kvalspelare i form av Darcis eller Illhan. Lika enkelt där, absolut inget hot någon av dom. Kanske så att det börjar bli lite tuffare när vi närmare oss fjärde rundan för Djokovic. Troligast motståndare är Bautista-Agut i så fall. Tycker inte riktigt att han kommit upp i samma spel som 2015, en väldigt ettrig spelare men har han vad som krävs för att hota Djokovic? Inte riktigt, inte tillräckligt i alla fall. Kvartsfinal redan och ja, här blir det ju motstånd i form av någon runt omkring topp 10 som utmanare, troligtvis Berdych men Ferrer har fått lite matcher i benen nu och skulle mycket väl kunna vara den som kniper kvartsfinalsplatsen. Båda känns dock långt ifrån toppform och de behöver vara där och lite till om det ska gå att hota Djokovic i bäst av fem set. Helt ärligt så kan faktiskt Djokovic nog vara lika bedrövlig som han varit ända fram till semifinalen och gå vidare utan problem. Det här måste nog vara bland de enklaste lottningarna på länge som han fått.

Hans största semifinalkandidat har tvärtemot fått den värsta tänkbara lottningen. Nadal inleder mot Groth vilket kommer vara en mumsbit men sedan drar det ihop sig efter andra omgången. En trolig kandidat, eller trolig vet jag inte om det är rätt ord att använda, Fognini kan antingen vara den bäste eller sämste men har vi tur får vi hans bästa sida och då kommer han absolut stå där mot Nadal i tredje rundan. En speltyp som inte riktigt passar Nadal och som tidigare år visat sig hota honom riktigt ordentligt. Kan bli en fantastisk match det där. Klarar han Fognini så blir det återigen en form av mardrömsmotståndare i form av Dominic Thiem. De två har ju faktiskt haft någrar riktigt fina bataljer under detta år. Thiem har dock varit smått dum i huvudet och matchats otroligt mycket under året. Känns som han spelat vecka in och ut nästintill och borde känna sig rätt sliten vid det här laget. Dock så kommer han med bästa tänkbara form då han idag kommer att spela final i Nice. Återigen en otroligt sevärd match om vi får den i den fjärde omgången. Jag skulle faktiskt påstå att enklaste motstånd kan komma i kvartsfinalen för Nadal. Tsonga är skadedrabbad och sa själv i veckan att läkaren inte egentligen tyckte han var helt hundra för Franska Öppnan, vi får se hur det går för honom. Goffin är en spelare som ändå passar Nadal och jag har svårt att se honom hota på samma sätt som Fognini och Thiem.

Semifinalen är precis som den ska vara om inga oförutsedda händelser sker och det blir ju som alltid nu för tiden en liten mini-final. Jag tyckte matchen i Rom mellan dom speglade lite hur dom båda är nu för tiden. Nadal dominerade för det mesta men lyckades aldrig riktigt i de mest avgörande tillfällena och Djokovic var bedrövlig för det mesta men höjde sig rejält när det verkligen gällde. På något sätt känns det som att samma visa kommer ske under Franska Öppnan. Höjer sig Djokovic tror jag Nadal får det svårt i slutändan.

RGhuvudNedre

Vi kör tvärtom här och börjar längst ner på den nedre halvan. Murray har visat prov på fantastisk defensiv och ett riktigt bra spel överlag under grussäsongen. Välförtjänt titel i Rom senast och innan dess bra resultat med en final- och semifinalplats innan. Ingen Federer här, som ni kanske märkt, och jag blev inte så förvånad. Ryggproblem är alltid tuffa att få bukt med och redan innan säsongen visade ju Federer med sitt schema att han inte prioriterar grussäsongen i år. Det är bara att tacka och ta emot för Murray som fått en rätt bra lottning inledningsvis. Inga direkta hot fram till kvartsfinalen och han har fått spelare som passar rätt bra in på hans spelstil. Storservarna biter inte lika bra på grus och mot Murrays defensiv lär de ha stora problem. Hans motståndare på kvartsfinalen känns desto tuffare att avgöra. Här hittar vi framför allt Nishikori som presterat bäst efter våra två toppspelare och sedan har vi Kyrgios som fortsätter att kriga på och ta bra med poäng och till sist hemmahoppet Gasquet. Kanske att fransmannen ryker mot Kyrgios, jag tycker han såg riktigt blek ut mot Nishikori i Rom och höjer han sig inte lär Kyrgios kraft vara för tung i slutändan. Hemmaplan dock för Gasquet så att han höjer sig bör man ta för givet. Jag tror nog att det står mellan Nishikori och Gasquet i slutändan. Nishikori har också fått en bra lottning fram till kvarten och just i nuläget känns han som den bäste av de tre utan tvekan.

På andra delen har vi toppseedade i form av Wawrinka och Raonic. Wawrinka har också en rätt behaglig resa faktiskt och det kanske behövs när han har sin titel att försvara. Tycker att han inledde året väldigt svagt och även på grus men han har kört över sina motståndare i veckans turnering i Geneve och han brukar ha konsten att höja sig till Grand Slams. Raonic där emot kan få det lite tufft, hans spelstil är inte optimal för gruset och även om Tipsarevic varit borta länge och inte riktigt är i den form och spel han var i innan skada så tror jag att han mycket väl kan ta Raonic till en riktigt tuff match i första omgången. Jag har svårt att se Wawrinka egentligen tappa någon av sina matcher fram tills semifinalen. Det blir intressant och se om Dimitrovs fortsätter sin kräftgång och vad Gilles Simon kan göra. Det här är mer än halva som är intressant i de tidiga omgångarna än de senare.

Jag tror nog att årets Franska Öppna går enligt plan och att vi får se de fyra bästa spelarna i semifinal. Djokovic mot Nadal på den övre halvan och Wawrinka mot Murray på den nedre. I grunden känner jag också att Djokovic inte kommer få en bättre chans till den här titeln och jag är helt säker på att den här tillsammans med OS senare är av absolut högsta prioritet för honom. Oavsett hur resten av säsongen går så tror jag han hellre tar denna än de resterande. Lottningen är likväl upplagd för honom så nu gäller det bara att han höjer sig, för det kommer inte funka med det spel han visat upp under grussäsongen hittills.

Så vad tror ni? Kommer Murray krönas till ny gruskung eller är det äntligen dags för Djokovic att vinna sin j*vla Franska Öppnan?

Senaste

ChatGPT

Leo Borg klättrar rejält på juniorrankingen

Måns Dahlberg, Leo Borg och Klara Milicevic är rankade på topp 100.

Peterson och Hennemann missar Fed Cup

Östlund och Lövqvist ersätter.

Vecka 5 | Här är de svenska inslagen i ITF-tävlingarna

Markus Eriksson föll i första omgången i challengern i Quimper

Krönika: Mikael Ymer är en vinnare och förebild

Ante Filip Tepic, tränare och skribent, om Ymers vecka i Melbourne.